logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seicento 900 - Nowy wentylator chłodnicy nie działa, auto się przegrzewa

Artur M. 24 Paź 2006 14:09 25131 6
REKLAMA
  • #1 3148355
    Artur M.
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam
    mam problem z wentylatorem chłodniy, zagotował mi się płyn, bo nie załączył się wentylator, okazało się, że jest zajrany, wymieniłem na nowy i okazało się, że dalej nie działa, samochód się grzeje, a wentylaotr nie chodzi, jeśli ktos wie co może być przyczyną proszę o informacje, z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3148473
    totsi
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    sprawdz bezpiecznik za akumulatorem-w org.byl zielony
  • #4 3149172
    mozes
    Poziom 11  
    Bezpiecznik 25A w skrzynce na pewno jest przepalony ja miałem kiedyś to samo w CC900
  • REKLAMA
  • #5 3149308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3149359
    mariusz29
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    bezpieczmik to ma być 30A

Dodano po 2 [minuty]:

bezpieczmik to ma być 30A
  • #7 3151653
    Artur M.
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, to był bezpiecznik, usterka naprawiona, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wentylatora chłodnicy w samochodzie Seicento 900, który przestał działać, powodując przegrzewanie się silnika i zagotowanie płynu chłodzącego. Po wymianie wentylatora na nowy, urządzenie nadal nie działało. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie czujnika temperatury oraz termostatu. Kluczową przyczyną okazał się przepalony bezpiecznik 25A lub 30A znajdujący się w skrzynce bezpieczników za akumulatorem. Mechanizm usterki polegał na zatarciu osi wirnika wentylatora, co powodowało wzrost oporów mechanicznych i zwiększony pobór prądu, prowadzący do zwarcia i przepalenia bezpiecznika. Po wymianie bezpiecznika problem został rozwiązany i wentylator zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA