logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BasCom, a AVR Studio. uC nie działa. Gdzie szukać?

romantv 25 Paź 2006 15:03 1662 7
REKLAMA
  • #1 3151815
    romantv
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam już programator model :AVRISP mkII

udało mi się nawiązać komunikację komputer, a uC .

Po zaprogramowaniu w AVR Studio program informuje mnie o prawidłowym zaprogramowaniu uC.
    Jednak on nie działa, jak bym tego dokonał w BasCom-ie
    to działa.

Pytanie gdzie powinienem szukać błądu ?

PS
    Bascom zapisuje dwa pliki jeden z nich to właśnie plik w HEX i jego otwieram w AVR Studio i wpisuję do pamięci.

System operacujny Win XP
    Wersja programu AVR Studio najnowsza z SP
    Prszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3153561
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Błędu szukaj w programie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3153677
    romantv
    Poziom 17  
    W jakim prgramie.

Jak programowalem w bascomie to działa , aprogramowalem innym programatorem .

nie działa jak programuje nowym programatorem.
  • REKLAMA
  • #4 3153720
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Czyli jeszcze raz... w bascomie programatorem starym dziala... Tak?
    A avr mkii juz nie bardzo...a jakim programem? Program odczytal procek? W sensie. sygnaturke?
  • REKLAMA
  • #5 3154624
    romantv
    Poziom 17  
    Witaj . Jeszcze raz od początku.
    Kiedyś posiadałem programator w którym programowałem uC pod portem LPT.
    Po wymianie komputera posiadam tylko USB, musiałem zmienić programator do AVR-ów.

Teraz posiadam programator AVRISP mkII
    ten programator nie jest widziany w BasComie, wzwiązku z tym przeszedłem na program AVRStudio , W którym on działa poprawnie.
    uC jest widziany i komunikacja jest.

Nie stety po zaprogramowaniu uC nie działa. Programator informuje mnie ,że został załadowany program poprawnie.

Zastanawiam się czy jak zapisywałem plik w BasComie w godzie HEX to czy on w innym programie będzie poprawnie zaprogramowany. Czy inny program w tym przypadku AVR Studio nie zmodyfikuje jakoś pliku HEX.

Program , który testuję kiedyś działał poprawnie jak go wpisywałem do kości za pomocą BasComa po przez port LPT.

PS nigdy nie programowałem pod AVR Studio !
    Pozdrawiam
  • #6 3156658
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Używasz AVR Studio do programowania tylko? (Programowania w rozumieniu zapisu do procka?)
    P.S. Spróbuj ściągnąćjakiś programik do obsługi programatora a nie, taką kobyłę (AVRS) w tym celu.
  • #7 3158545
    maniio
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    ahhh..... porazka...

wejdz do katalogu avrstudio i oszukaj pliku (AVRProg) zgraj go sobe gdzies i po problemie, nie potrzebujesz AVRstudio

podepnij programator do ukladu i wlacz uklad. wejdz w zakladke zaawansowane(ad..."cos tam" na samym dole po prawej) i napisz nam tu jaka masz sygnature... (jak masz FF FF FF) to masz cos zle, niekoniecznie z programatorem.... moze polaczenie miso mosi... a jaki uP programujesz? Bo w niektorych(mega128) nalezy sie podpiac pod PDI,PDO
  • #8 3160034
    romantv
    Poziom 17  
    Koledzy już działa i poprawnie
    Bardzo dziękujęza wszystko wszystkim.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada programator AVRISP mkII i używa systemu Windows XP oraz najnowszej wersji AVR Studio z Service Packiem. Programator jest poprawnie wykrywany i komunikacja z mikrokontrolerem przebiega prawidłowo. Po zaprogramowaniu mikrokontrolera w AVR Studio program informuje o sukcesie, jednak układ nie działa tak jak po zaprogramowaniu w BasCom-ie, gdzie program działał poprawnie. BasCom generuje plik HEX, który jest następnie wgrywany do mikrokontrolera za pomocą AVR Studio. Problem mógł wynikać z różnic w obsłudze pliku HEX lub konfiguracji programatora. Wskazano, że warto sprawdzić sygnaturę mikrokontrolera w narzędziu AVRProg dołączonym do AVR Studio, aby zweryfikować poprawność połączeń i komunikacji. Ostatecznie problem został rozwiązany, a mikrokontroler działa poprawnie po zastosowaniu odpowiednich ustawień i weryfikacji sygnatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA