logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antenka. Radio samochodowe. Czy jest tam jakaś cewka?

rejas 25 Paź 2006 18:40 2096 1
REKLAMA
  • #1 3152563
    rejas
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, czy anteny samochodowe do radia FM maja jakas cewke czy to jest sam pret, moge kupic antene 60 cm, chce ja skrocic do 50 cm i wkrecic w podstawe anteny Midland 18-244. Chce sobie zrobic antene 1/4 fali na 2m. I jeszcze jedno czy z anteny Midland 18-244 mozna zrobic antene na 2m bo slyszalem ze sie da zrobic tylko nie wiem jak.

Pozdrawiam
    Bartek
  • REKLAMA
  • #2 3152891
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Zasada jest prosta. Albo samochodowa antena ma pełną długość (z uwzględnieniem współczynnika skrócenia) - przeważnie ćwierć fali, albo jest krótsza i wtedy ma cewkę dopasowującą (skracającą). Może tez być sama cewką (antena helikalna) - albo "solenoidalna" jak ją nazywają konstruktorzy Radmoru. Cewka może być w cokole, u podstawy anteny albo też w pewnej odległości od punktu zasilania - to już wybór konstruktora. Anteny z sąsiednich częstotliwości zwykle dają się dostroić poprzez wydłużenie lub skracanie dipola, ale Midland - to o ile wiem z 11m CB - nie jest to łatwe - bo jest skrócona i na pewno ma cewkę...
    Zresztą - jaki sens? Pełnowymiarowa antena 1/4 fali to ok 0,5 m. I można kupić gotowe na amatorskie pasmo 2m. Dostrajanie przypadkowej anteny przypomina opisane kiedyś bodaj tu na elektrodzie dostrajanie metalowego krzesła. Stroi się - tylko ile wypromieniowuje w eter?
REKLAMA