logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amperomierz EA17 LUMEL 0-200A – czy wystarczy jeden na 20kW silnik trójfazowy?

uki4 02 Lis 2006 11:00 6406 24
REKLAMA
  • #1 3178851
    uki4
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam serdecznie.

Chciałbym sobie zamontować amperomierz w skrzynce abym widział czy silnik (urządzenie) jest przeciążone czy nie.

Pytanie: Czy przy zasilaniu trójfazowym wystarczy jeden amperomierz na jedną z faz, czy też muszą być trzy?

Urządzenie ma moc 20kW trójfazowy.

Przedstwaiam zdjęcie amperomierza EA17 Firmy LUMEL od 0 do 200A prąd zmienny 220V.
    Załączniki:
    • Amperomierz EA17 LUMEL 0-200A – czy wystarczy jeden na 20kW silnik trójfazowy? amperomierz tyl..jpg (152.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amperomierz EA17 LUMEL 0-200A – czy wystarczy jeden na 20kW silnik trójfazowy? amperomierz..jpeg (136.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3178875
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    uki4 napisał:
    Witam serdecznie.

Pytanie: Czy przy zasilaniu trójfazowym wystarczy jeden amperomierz na jedną z faz, czy też muszą być trzy?

urządzenie ma moc 20kW trójfazowy.

Jeżeli urządzenie równomiernie obciąża fazy to można zastosować jeden amperomierz, w przeciwnym przypadku należy zastosować trzy amperomierze.

Podczas doboru amperomierza należy wziąść pod uwagę współczynnik mocy.

Napisz dokładniej, co to za urządzenie.
  • #3 3178884
    uki4
    Poziom 17  
    żarówka rtęciowa napisał:
    uki4 napisał:
    Witam serdecznie.

urządzenie ma moc 20kW trójfazowy.

Jeżeli urządzenie równomiernie obciąża fazy to można zastosować jeden amperomierz, w przeciwnym przypadku należy zastosować trzy amperomierze.

Podczas doboru amperomierza należy wziąść pod uwagę współczynnik mocy.

Napisz dokładniej, co to za urządzenie.

Jest to młynek do mielenia tworzywa z silnikiem trójfazowym trójkąt-gwiazda moc 20kW
  • #4 3180947
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Jeden wystarczy, ale zamontuj takze wskaznik zaniku fazy albo cos.
  • #5 3180979
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Absolutnie wystarczy ci jeden ,ale niestety muszę cię zmartwić ten twój amperomierz nie za bardzo do tego się nadaje .Najlepszy gdybyś miał taki do 30 -40 A .wtedy dobiero wskazania jego byłyby wyrażnie widoczne względem przeciążen na młynku .
    Różnica wskazań na tym mierniku co posiadasz będzie mało zauważalna ,wręcz kilka grubości wskazówki a jeżeli dodać jakie młynek wytwarza drgania w pomieszczeniu a co za tym idzie i miernika to doprawdy odczyt będzie ledwo zauważalny .
    Mówię to z praktyki bo również obsługuję takie młynki bo robię również przy tworzywie .:D
    Powodzenia .

ps.jeśli chodzi o mnie to zdecydowałbym się na przewinięcie jakiegoś np 5A miernika . Jest to prostsze niż myślisz .:D: A przecież jak rozumiem nie o wskazania aktualną wartość prądu ,ale o różnicę wskazań między biegiem jałowym a pod obciążeniem .
  • REKLAMA
  • #6 3181148
    uki4
    Poziom 17  
    Młynek ma 63A.
    Gdzie moge w miare tanio kupić taki amperomierz 5A i w jaki sposob sie to przewija.
    Pozdrawiam
  • #7 3181351
    hur
    Poziom 15  
    Taki amperomierz jest chyba najbardziej pospolity i ogólno- dostępnym miernikiem ,a gdzie go kupić ? na to ja oddalony od ciebie o 400 km nie umiem odpowiedzieć .
    Ale na targu, giełdzie czy u złomiarza nie powinien kosztować więcej niż 5zł .
    Oznaczenia ( w dolnym rogu) będzie miał takie same jak u twojego .
    Po delikatnym rozzebraniu ujrzysz małą chamską cewkę z kilkudziesięcioma zwojami dość grubym drutem zrobioną .Odwiniesz policzysz zwoje ,zmierzysz średnicę , znajdziesz przynajmniej 2-3 razy grubszy przewód nawiniesz połowę liczby zwojów co było ,złożysz i wypróbujesz .Cała czynność to ok 20 minut .
    Przy biegu jałowym silnika wskazówka powinna być na 1/3 skali ,wtedy efekt najlepszy .
    A prąd 63 A to prad rozruchowy i nim się nie przejmować ani tym że podczas rozruchu wskazówka stuka o maxymalne wskazanie .Olać to .:D
    Ciebie interesuje tylko wskazanie ustalonego biegu jałowego ,a więc bez obciążenia i powinien wskazywać mniej więcej wartość 1/3 skali tego amperomierza ,niezależnie jakie wartości na tą skalę oryginalnie są naniesione.

ps .Ten twój miernik nie można przewinąć bo akurat on nie posiada cewki tylko pole magnetoelektryczne jest wytworzone przez rodzaj podkowy wykonanej z płaskownika przez który płynie mierzony prąd .
  • #8 3182156
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Akurat jest to miernik elektromagnetyczny (warto popatrzyć na tabliczkę kolego hur :| ). Proponuję wykonać otwór pod ten miernik a dokonać zakupu z mniejszym zakresem pomiarowym. Jak już wykonasz ten otwór to podłącz sobie ten miernik który masz i zobaczysz czy Ci pasują te wskazania. Jeżeli nie będą zadawalające podmienisz miernik. Co do przeskalowania to miernik jest z pomiarem bezpośrednim trochę chyba będzie kłopotliwe.
    Pozdrawiam
  • #9 3182826
    uki4
    Poziom 17  
    Czyli jeden amperomierz wystarczy.
    A czy zamiast wskaźnika zaniku fazy można zastosować trzy żaróweczki (kontrolki)

Pozdrawiam
  • #10 3182968
    tprzemko
    Poziom 22  
    Witam
    Zaróweczki dadzą tylko wizualizację stanu zasilania. Myślę że moim przedmówcą chodziło raczej o zabezpieczenie silnika przed zanikiem fazy, co jak wiadomo nie wpływa dobrze na jego samopoczucie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3183538
    hur
    Poziom 15  
    tprzemko napisał:
    Witam
    Akurat jest to miernik elektromagnetyczny (warto popatrzyć na tabliczkę kolego hur :| )...........................

..i o elektromagnetycznym cały czas mówiłem .Skąd więc ta twoja uwaga,niewiem ?
    Oczywiście że można wypróbować posiadany ,ale efekt będzie jak opisałem wyżej.
  • #12 3183657
    koltech
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Miałem okazje oglądać taki młynek w wykonaniu fabrycznym. Miał zabudowany jeden amperomierz do określenia obciążenia silnika. Zanikiem faz nie trzeba się martwić tym zajmowała się automatyka, która wyłączała zasilanie silniczka. Jak dobrze pamiętam był tam stosowany amperomierz o małym zakresie pomiarowym i przekładnik prądowy.
  • #13 3183663
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    hur napisał:

A prąd 63 A to prad rozruchowy i nim się nie przejmować ani tym że podczas rozruchu wskazówka stuka o maxymalne wskazanie .Olać to .:D
    .

zauważyłem, że wprowadziłeś kolegę w błąd, właśnie 63 A to nie prąd rozruchowy a normalny pracy silnika, więc chyba amperomierz by był najlepszy 100A, które na bazarach chodzą po 20zł, a w sklepie nawet 200
  • #14 3183673
    koltech
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Nie wydaje się przypadkiem kolegom, że prowadzenie grubych przewodów od zasilania do amperomierza i potem do silnika mija się z celem. Jakimi przewodami podłączycie ten amperomierz przy pobieranym przez silnik prądzie rzędu 60A.

Pozdrawiam
  • #15 3184220
    uki4
    Poziom 17  
    Podłącze ten i zobacymy jak będzie wskazywał.
    Oczywiście prześlę fotki.

Pozdrawiam
  • #16 3184342
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    lisos napisał:
    hur napisał:

.

zauważyłem, że wprowadziłeś kolegę w błąd, właśnie 63 A to nie prąd rozruchowy a normalny pracy silnika, więc chyba amperomierz by był najlepszy 100A, które na bazarach chodzą po 20zł, a w sklepie nawet 200

Witam. Czyżby siec o napięciu międzyprzewodowym 220V (220/127)?
    Bo w sieci 400V 63A oznacza przeciążenie silnika
    Chyba że marna sprawność i cosΦ

hur napisał:

Ciebie interesuje tylko wskazanie ustalonego biegu jałowego ,a więc bez obciążenia i powinien wskazywać mniej więcej wartość 1/3 skali tego amperomierza ,niezależnie jakie wartości na tą skalę oryginalnie są naniesione.

Autor w pierwszym poście pisze że
    (.....Chciałbym sobie zamontować amperomierz w skrzynce abym widział czy silnik (urządzenie) jest przeciążone czy nie.....)

Osobiście widziałbym tam miernik do 60A z przekładnikiem, ale rozumiem że jest to dość kłopotliwe, jednak bezpieczniejsze (eliminacja dodatkowego złącza)
  • #17 3184348
    uki4
    Poziom 17  
    Acha dodaje, że zabezpieczenie silnika to 63A.
  • #18 3184469
    tprzemko
    Poziom 22  
    hur napisał:
    ps .Ten twój miernik nie można przewinąć bo akurat on nie posiada cewki tylko pole magnetoelektryczne .

Witam
    Sorki jakieś zaćmienie i utkwiło mi to pole w głowie.
  • #19 4998127
    slawko I
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Panowie prosze o rade
    buduje czyszczarke do drewna na papier i chce zastosowac
    silnik 3faz 3kW 2800obr/min i chce podłączyc amperomierz
    zeby pokazywał obciazenie silnika ( lub zuzycie papieru)
    jakie zakres zastosowac ?:D bo wystarczy jeden ?
  • #20 5005953
    wola
    Poziom 26  
    slawko I napisał:
    Witam
    Panowie prosze o rade
    buduje czyszczarke do drewna na papier i chce zastosowac
    silnik 3faz 3kW 2800obr/min i chce podłączyc amperomierz
    zeby pokazywał obciazenie silnika ( lub zuzycie papieru)
    jakie zakres zastosowac ?:D bo wystarczy jeden ?

Witam.Zobacz jeszcze na natężenie prądu tego silnika.Następnie popatrz na amperomierz autora postu;ma zakres od 0-200A. Ale odczyt "na odpowiednim poziomie" jest "ustalony" na 50-100A.Szukaj amperomierza ,by ci pokazywał w takim zakresie. (dokładniejszy odczyt jest w "górnym zakresie"
  • REKLAMA
  • #21 6218814
    redmoon30
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam podobny problem z doborem amperomierza do maszyny. Silnik główny to 7,5kW połączony w gwiazdę. Jeśli dobrze licze to mam się spodziewać prądu około 15A I=P/(V3*U*sprawność)? Czy to jest prąd przewodowy i o ile wyższy będzie przy rozruchu?

I drugie pytanie: jakie powinien mieć oznaczenia taki amperomierz żeby miał wbudowany bocznik (pomiar bezpośredni) chciałem kupić jakiś używany a sprzedający często nie wiedzą co mają
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #22 6219489
    wola
    Poziom 26  
    redmoon30 napisał:
    Witam
    Mam podobny problem z doborem amperomierza do maszyny. Silnik główny to 7,5kW połączony w gwiazdę. Jeśli dobrze licze to mam się spodziewać prądu około 15A I=P/(V3*U*sprawność)? Czy to jest prąd przewodowy i o ile wyższy będzie przy rozruchu?

I drugie pytanie: jakie powinien mieć oznaczenia taki amperomierz żeby miał wbudowany bocznik (pomiar bezpośredni) chciałem kupić jakiś używany a sprzedający często nie wiedzą co mają
    Z góry dzięki za pomoc.

Witam.Prądu nie możesz odczytać z tabliczki? Czy miernik ma mierzyć prąd tylko tego silnika (jaka dokładność)?
    We wzorze nie uwzględniłeś współczynnika mocy.
    A bocznik w amperomierzu -to do prądu stałego. Przy zmiennym -przekładnik

Co do oznaczeń,to popatrz np. na drugie zdjęcie w 1 poście(oznaczenia i napisy na dole po lewej -poniżej wskazówki).
    Przeczytaj dokładnie cały temat .
    Pozdrawiam.
  • #23 6220973
    redmoon30
    Poziom 10  
    Przepraszam za błędy, czy brak precyzji w poprzednim poście :)
    Oczywiście prąd mogę odczytać z tabliczki ale nie jestem pewien czy to jest
    ten który pokarze mi amperomierz. A dokładność nie musi być duża bo chodzi mi tylko o porównanie poboru mocy przy narzędziach różnych producentów. Silnik startuje praktycznie bez obciążenia więc sądzisz że zakres do 20A będzie wystarczający?
    Czy ten pierwszy z lewej strony symbol oznacza że amperomierz ma przekładnik?
  • #24 6221827
    wola
    Poziom 26  
    redmoon30 napisał:
    Przepraszam za błędy, czy brak precyzji w poprzednim poście :)
    Oczywiście prąd mogę odczytać z tabliczki ale nie jestem pewien czy to jest
    ten który pokarze mi amperomierz. A dokładność nie musi być duża bo chodzi mi tylko o porównanie poboru mocy przy narzędziach różnych producentów. Silnik startuje praktycznie bez obciążenia więc sądzisz że zakres do 20A będzie wystarczający?
    Czy ten pierwszy z lewej strony symbol oznacza że amperomierz ma przekładnik?

Witam.Amperomierz pokaże prąd z tabliczki silnika.
    Zwróć uwagę jeszcze raz na zdjęcie 2;miernik jest od 0-200A ,lecz "rozsądnie " można odczytywać go 50-100A.Pozwala to uniknąć gwałtownych uderzeń wskazówki przy rozruchu.
    Symbol o którym piszesz oznacza ustrój pomiarowy miernika;w tym przypadku elektromagnetyczny. Dalsze symbole oznaczają;
    1)~ do pomiaru prądu zmiennego
    2)1,5 klasa dokładności
    3)powinien pracować w pozycji pionowej
    4)napięcie probiercze
    Miernik z przekładnikiem miałby napisane np. tak 100/5A(100A obwód pierwotny --5A wtórny
  • #25 6224865
    redmoon30
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc o to mi chodziło

Podsumowanie tematu

✨ Do monitorowania obciążenia silnika trójfazowego o mocy 20 kW (młynek do mielenia tworzywa) można zastosować jeden amperomierz na jedną fazę, pod warunkiem równomiernego obciążenia faz. W przeciwnym wypadku zaleca się trzy amperomierze. Amperomierz EA17 firmy LUMEL o zakresie 0-200 A jest zbyt duży do precyzyjnego pomiaru prądu pracy silnika, który wynosi około 63 A (zabezpieczenie silnika). Lepszym rozwiązaniem jest amperomierz o mniejszym zakresie, np. 5-40 A, co pozwoli na wyraźniejsze wskazania różnicy między biegiem jałowym a obciążeniem. Przeskalowanie amperomierza elektromagnetycznego jest możliwe przez przewinięcie cewki, co wymaga odwinięcia i nawinięcia mniejszej liczby zwojów grubszym drutem. W praktyce stosuje się amperomierze z przekładnikami prądowymi dla bezpieczeństwa i wygody podłączenia, zwłaszcza przy prądach rzędu 60 A. Dodatkowo zaleca się montaż wskaźnika zaniku fazy lub automatyki zabezpieczającej silnik przed uszkodzeniem spowodowanym brakiem jednej z faz. Zamiast wskaźnika zaniku fazy niezalecane jest stosowanie jedynie żarówek kontrolnych, gdyż nie zapewniają one ochrony silnika. Amperomierze elektromagnetyczne do prądu zmiennego mają oznaczenia wskazujące zakres, klasę dokładności i sposób montażu; amperomierze z bocznikiem stosuje się do prądu stałego, natomiast do prądu zmiennego używa się przekładników. Przy wyborze amperomierza należy uwzględnić współczynnik mocy oraz charakterystykę rozruchu silnika, gdzie prąd rozruchowy jest wyższy niż prąd nominalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA