logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób działają tranzystory?

kuba2102 03 Lis 2006 00:38 1661 5
REKLAMA
  • #1 3182018
    kuba2102
    Poziom 20  
    witam... przeczytalem pare stron na temat tranzystorow i nadal nie do konca rozumiem ich dzialanie... Na poczatku myslalem ze tranzystor sklada sie z dwoch diód, ale tam macie napisane ze z jednej emiter-baza czy jakos tak... konkretnie chodzi mi o sprawdzenie tranzystorow czy sa dobre i nie jestem pewien jak to zrobic bo jak wiem i jak widzialem to "emiter, baza, kolektor" sa porozmieszczane w roznych kolejnosciach i nie wiem jak sparawdzic co jest co bo na obudowie tranzystora nie pisze tego... i np jak mierze przeplyw pradu z kolektora do bazy i prad przeplywa to juz z kolektora do emitera nie ma prawa przeplywac prad?? A jak bym szukal zamiennika to jak to szukac, bo jak wpisywalem po nazwie w internecie to nie ma nic... Ile jest rodzaji tranzystorow oprocz pnp i npn bo one sie tylko roznia kierunkiem przeplywu pradu i maja stala kolejnosc: emiter -> baza -> kolektor. A jak sa w innej kolejnosci to jak to sprawdzic?? Bo naprawiam telewizor Philipsa, bo sie nie wlacza, nie reaguje na nacisniecie guzika, a dioda POWER sie swieci, wytypowalem 3 wadliwe tranzystory tylko nie jestem pewien czy na pewno to one, bo nie znam dokldnej zasady dzialania tranzystora... Czy Moglibyscie mi to jakos w prosty sposob wytlumaczyc?? pozdrawiam...

Przeniosłem z TV.
    (am)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3218590
    kuba2102
    Poziom 20  
    zrobilem screen'a i moze niech mi ktos wytlumaczy jak rozroznic jaki to typ tranzystora, w gorszym wypadku ukladu scalonego i na zdjeciu narysowalem kierunek przeplywu pradu sprawdzony tradycyjnym miernikiem...

na zdjeciu nie widac jaki to model wiec napisze ponizej...

tranzystor nr 1:

BU
    4508AX
    PHm0101 A6

tranzystor nr 2:

3101
    MOROCCO
    P16NE06
    FP

tranzystor nr 3:

LML317T
    WKO100107
    CHINA

tranzystor nr 4:

SE140
    1124N

tranzystor nr 5:

HONKONG
    PH
    11
    BF819

I to by bylo na tyle... Jesli ktos moze niech odpisze, pozdrawiam
    Załączniki:
    • STA74539.GIF (355.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3218605
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
  • REKLAMA
  • #5 3220159
    kuba2102
    Poziom 20  
    ten pierwszy tranzystor ma niby przejscie jest na tym zdjeciu ktore dostalem od P. Arnold_S. jest baza-kolektor-emiter a tam dalej po prawej stronie tez na tym samym zdjeciu jest pokozany schemat przeplywu pradu i jest tak: colektor-baza-emiter, bo na miom zdjeciu jak narysowalem prad przeplywa wg. tego diagramu z bazy do kolektora i z bazy do emitera... i o co chodzi?? to czyli ten tranzystor jest nie sprawny??

No dobra to wychodzi na to ze wszystkie tranzystory i te stabilizatory wg. schematow sa zepsuje... naprawde nie wiem jak to inaczej sprawdzic... i znow prosze o pomoc
  • #6 3232782
    kuba2102
    Poziom 20  
    czy ktos potrafi mi pomoc?? to jest naprawde wazne dla mnie...
REKLAMA