witam... przeczytalem pare stron na temat tranzystorow i nadal nie do konca rozumiem ich dzialanie... Na poczatku myslalem ze tranzystor sklada sie z dwoch diód, ale tam macie napisane ze z jednej emiter-baza czy jakos tak... konkretnie chodzi mi o sprawdzenie tranzystorow czy sa dobre i nie jestem pewien jak to zrobic bo jak wiem i jak widzialem to "emiter, baza, kolektor" sa porozmieszczane w roznych kolejnosciach i nie wiem jak sparawdzic co jest co bo na obudowie tranzystora nie pisze tego... i np jak mierze przeplyw pradu z kolektora do bazy i prad przeplywa to juz z kolektora do emitera nie ma prawa przeplywac prad?? A jak bym szukal zamiennika to jak to szukac, bo jak wpisywalem po nazwie w internecie to nie ma nic... Ile jest rodzaji tranzystorow oprocz pnp i npn bo one sie tylko roznia kierunkiem przeplywu pradu i maja stala kolejnosc: emiter -> baza -> kolektor. A jak sa w innej kolejnosci to jak to sprawdzic?? Bo naprawiam telewizor Philipsa, bo sie nie wlacza, nie reaguje na nacisniecie guzika, a dioda POWER sie swieci, wytypowalem 3 wadliwe tranzystory tylko nie jestem pewien czy na pewno to one, bo nie znam dokldnej zasady dzialania tranzystora... Czy Moglibyscie mi to jakos w prosty sposob wytlumaczyc?? pozdrawiam...
Przeniosłem z TV.
(am)
Przeniosłem z TV.
(am)