logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

J-07 Wył. dźwiękowy- pytanie o głośniczek i zasilanie

drednot 03 Lis 2006 11:45 1068 4
REKLAMA
  • #1 3182725
    drednot
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam.
    Zmontowałem włącznik (z kitu do składania) jak w temacie ale mam problem z głośniczkiem. W instrukcji jest napisane, żeby jako mikrofonu użyć głośniczka o impedancji 4-15 Ohm ze sztywno zawieszoną membraną. Jaki to głośnik i czy można go kupić w skl. elektronicznym? podłączyłem spikera od komputera ale musiałem w niego pukać żeby układ reagował :/
    A jeśli chodzi o zasilanie, to jest napisane, żeby zasilać ze źródła stabilizowanego o napięciu 9-15V (przy czym pobór prądu w stanie aktywnym to około 100mA). Układ działa z baterii 9V ale nie wiem czy długo pociągnie... lepiej zasilić z zasilacza?

pozdro :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3182876
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Jaki to głośnik i czy można go kupić w skl. elektronicznym? podłączyłem spikera od komputera ale musiałem w niego pukać żeby układ reagował :/

W układzie jest potencjometr - próbował kolega nim kręcić?
    Kiedyś uruchamiałem ten kit - użyłem zwykłego głośnika z TV (bodajże 1,5W). Próbowałem też z kilkoma innymi - i nie było problemu.
    Myśle że głośnik 0,5-1,5W ze sklepu elektronicznego będzie bardzo dobry.

Cytat:

A jeśli chodzi o zasilanie, to jest napisane, żeby zasilać ze źródła stabilizowanego o napięciu 9-15V (przy czym pobór prądu w stanie aktywnym to około 100mA). Układ działa z baterii 9V ale nie wiem czy długo pociągnie... lepiej zasilić z zasilacza?

No na baterii za długo nie pociągnie (szczególnie takiej 9V).
    Układ możesz zasilić z zwykłego zasilacza transformatorowego (np. 12V). Aby uzyskać stablilizację - możesz użyć stabilizatora 7809 albo 7812 (w zależności od napięcia zasilacza) i garstki kondensatorów (zgodnie z notą katalogową).
  • REKLAMA
  • #3 3183103
    drednot
    Poziom 15  
    oczywiście, że kręciłem potencjometrem :) w takim razie ide szukać głośniczka a później robie zasilacz. dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3187999
    drednot
    Poziom 15  
    kurcze muszę się jeszcze zwrócić o pomoc z tym głośnikiem. spróbowałem z 4 różnymi (m.in. z komputera, od głośników komputerowych, nawet kupiłem 1W 8ohm) i nic. w każdym przypadku podobnie beznadziejnie reaguje. tylko z kilku centymetrów i tak mocno musiałem klaskać, że ręce mnie już bolą :| może da się jakoś wzmocnić sygnał? wrzucić schemat?
  • #5 5592050
    groobenz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam taki sam problem, użyłem głośnika wymontowanego z kasety domofonowej 0,25 W 8 ohm. Przekaźnik "kłapie" dopiero po puknięciu w membranę lub klaśnięciu z ok 30 cm. Co można zrobić aby klaśnięcie z 3-4m uruchamiało urządzenie?
REKLAMA