logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo V40 2002 - migająca kontrolka i problem z uruchomieniem silnika

andszka 03 Lis 2006 23:22 7060 10
REKLAMA
  • #1 3185181
    andszka
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Mam powyzszy model i jak wlacze zaplon zaczyna migac pomaranczowa kontrolka (przekreslony samochod, pierwsza kontrolka z prawej strony w desce licznikow) i samochodu nie mozna "zapalic". Nadmieniam, ze jest w aucie zestaw glosnomowiacy Nokia CK-7W i czy on ma cos z tym wspolnego.W ogole gdzie szukac usterki. Za pomoc z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 3185225
    nsz
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Przekreslony samochod to wyglada na immobilizer.
    Sproboj drugim kluczem, zapasowym.
  • REKLAMA
  • #3 3185501
    flaber007
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    coś zanarzło..
  • REKLAMA
  • #4 3185541
    andszka
    Poziom 16  
    Niestety zmiana kluczykow nic nie pomogla. Co do zamarzniecia to samochod stoi w cieplym garazu i racze nie tedy droga
  • #5 3187767
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    a może odłaczyc akumulator obie klemy i najpierw założyc minus potem plus i zobaczyc
  • REKLAMA
  • #6 3188644
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    a może najpierw plus a potem zmienne??
    jest to kontrolka od immo i należy przeprowadzić diagnostykę tego układu
  • #7 3188692
    lucia90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Podaj mi nr silnika i pojemność
    i jak możesz napisz jaki masz sterownik silnia, czy moze jest to EMS 2000?
    Moze to byc spowodowane wieloma czynnikami np:
    przekaźnik główny, sterowanie rozrusznika, położenie przepustnicy, zawór elektromagnetyczny do zwiększania prędkości obrotowej, czy też czujnik temperatury płynu chłodzącego i wiele innych.
    Ja bym zaczął diagnostyke od przekaźnika głownego.
  • #8 3189482
    andszka
    Poziom 16  
    Silnik 1,9TD nr podwozia YW1VW78822F852504. Pojechalbym do sewisu jakbym tylko go mogl uruchomic
  • #9 3189517
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    No tak ale nikt niejest jasnowidzem jak ci kolega pisał przyczyn może być wiele
  • #10 3189537
    lucia90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    To common rail przyczyn usterki moze byc bardzo duzo, KTS by sie przydal, ja bym sprawdzil czujnik temp plynu chlodzacego bo z tego co wiem czesto ulegaja uszkodzeniu (NTC)jak nie on to polecam dobry warsztat :)
  • #11 3214888
    andszka
    Poziom 16  
    Zamykam temat. Po konsultacji z serwisem kazano mi rozebrac obudowe na kierownicy i wyjac wtyke od anteny. Przekrecic kluczyk z odlaczona antena. Objaw byl inny bo lampka od immobilizera swiecila ciagle i potem zgasla - samochod jednak nie odpalil. Po podpieciu anteny wszystko wrocilo do normy.

Podsumowanie tematu

✨ W Volvo V40 z 2002 roku pojawia się problem z migającą pomarańczową kontrolką immobilizera (przekreślony samochód) po włączeniu zapłonu, co uniemożliwia uruchomienie silnika 1,9 TD (common rail). Próba użycia zapasowego klucza nie przyniosła efektu, a samochód stoi w ciepłym garażu, więc wykluczono zamarznięcie. Sugerowano odłączenie akumulatora w celu resetu systemu oraz diagnostykę układu immobilizera. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony przekaźnik główny, sterowanie rozrusznika, czujnik temperatury płynu chłodzącego (NTC), położenie przepustnicy czy zawór elektromagnetyczny do zwiększania obrotów. Po konsultacji z serwisem zalecane było rozebranie obudowy kierownicy i odłączenie wtyczki anteny immobilizera, co zmieniło zachowanie kontrolki, lecz samochód nadal nie odpalał. Po ponownym podłączeniu anteny system wrócił do normy, jednak problem z uruchomieniem pozostał. Wskazano na konieczność przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki układu immobilizera i powiązanych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA