pilot wypadł z kodu,wyjmij jeszcze raz baterię z pilota,odczekaj chwilę,wsadź ponownie,dioda w pilocie powinna zapalić się na stałe i w tym momencie naciśnij duży przycisk-centrala powinna go złapać,a swoją drogą nieźle zamontowali ten alarm,że na wyjącym można odpalić samochód i odjechać,trochę to nie tak,jak w książkach piszą.
Zapewne lezka, ale zakladalem tez bezpilotowki oryginalne 0144, chcialem rozwiac watpliwosci. Poza tym w 0144 bezpilotowce nie ma odciecia, wiec mozliwe bylo otwarcie auta i uruchomienie wyjacego, tez uwazam ze to glupie. Pozdrawiam.
Widzisz jak to jest,jak ktoś nie pisze wyczerpująco,ale w tym roczniku chyba był jeszcze ten wynalazek typu immobiliser wyłączany fabrycznym pilotem,więc gdyby nie działał fabryczny pilot to nie odjechałby autem,dlatego myślę,że chodzi o alarm pilotowy,wszystko się jednak okaże jak gość przemówi.
Jest to alarm Cobra 7905, pilot w kształcie łezki z dwoma przyciskami i faktycznie pomogło ponowne wyjęcie baterii i włożenie z procedurą taką jak napisał norbert s.
Wracając do tego, że można odpalić samochód na załączonym alarmie; co jest zrobione nie tak, że jest tak jak jest, nie przeszkadsza mi to ale może warto wiedzieć. Po odkręceniu czterech śrub przykrywających złącze w centralce zauważyłem, że jeden kabel jest przecięty /różowy/ i jeszcze są tam jakiś przeróbki, może to jest przyczyna.
brak podłączonej blokady zapłonu,powinny to być dwa zielone grubsze przewody wychodzące z centrali,może tobie to faktycznie nie przeszkadza{a powinno},ale złodziejowi trochę ułatwia pracę nad twoim renaultem,życzę dalszego dobrego samopoczucia .
Witam
Moze pomozecie i mi... kupilem tydzien temu meganke z 2001 i wlasnie zauwazylem ze nie dziala mi autoalarm. Jest to cobra 8265. Jedyny przycisk mam w kluczyku po wcisnieciu ktorego dwa razy migają mi kierunkowskazy, nie ma sygnalizacji dzwiekowej i tyle. Po otworzeniu drzwi jest cisza... Jest na to jakis sposob?
✨ Po wymianie baterii w pilocie alarmu Cobra 7905 do Renault Megane 1998 pilot przestał komunikować się z centralką – dioda miga, ale samochód można uruchomić. Problem wynikał z utraty kodu pilota. Zalecana procedura to ponowne wyjęcie baterii, odczekanie, włożenie jej z powrotem, aż dioda zaświeci się na stałe, a następnie naciśnięcie dużego przycisku na pilocie, co powinno przywrócić synchronizację z centralą. W centralce alarmu zauważono przecięty różowy kabel oraz przeróbki, co może powodować brak blokady zapłonu – brak podłączenia dwóch grubych zielonych przewodów odpowiedzialnych za odcięcie zapłonu ułatwia uruchomienie auta mimo aktywnego alarmu. W modelach Cobra z tego okresu pilot ma kształt łezki i procedura kodowania jest podobna. Dla alarmu Cobra 8265 w Megane 2001 brak sygnalizacji dźwiękowej i działania alarmu po naciśnięciu przycisku może wymagać zapoznania się z dokumentacją lub wyszukiwarką forum, gdzie opisano podobne przypadki. Wygenerowane przez model językowy.