logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 1999 1.0 12V falujące obroty po myciu przepustnicy

Rysiekkk 08 Lis 2006 14:47 15529 25
REKLAMA
  • #1 3201463
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam

Problem w moim samochodzie polega na tym, iż po wyczyszczeniu przepustnicy obroty biegu jałowego wzrosły do ok 2000 obr/min a do tego czasem falują. Czy trzeba ustawiać coś na kompie, czy po wyczyszczeniu przepustnicy sama powinna sie zestroić z komputerem.

Drugim problemem z jakim se borykam jest ta nieszczęsna lampka od diagnostyki silnika. Zapala sie podczas przyspieszenia samochodu tylko podczas zagrzanego silnika na kilka sekund i gaśnie. Niby nic sie nie dzieje z silnikiem równo pracuje , nie szarpie a jednak coś jest nie tak.

Czy miał ktoś podobny problem ?
    Tylko nie wysyłajcie mnie od razu do ASO
  • REKLAMA
  • #2 3201509
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    Rysiekkk napisał:
    Tylko nie wysyłajcie mnie od razu do ASO

do aso odrazu nie, napisz w profilu skąd jesteś to ci kogoś polecimy.
  • #3 3201513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3201618
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Czy przy okazji mycia przepustnicy, przeczyściłeś też silniczek krokowy (o ile tam jest). Po takim zabiegu trzeba zresetować adaptacje (w moim Puncie wystarczy odłączyć akumulator na kilkanaście minut).
  • REKLAMA
  • #5 3201647
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Zgadzam się z Elektritem (Reset mapę uczącą bloku IAC ).
    Kontrolka pewnie zapala się poprzez blokujący się zawór EGR.
    Tylko nie reseruj innych rzeczy np.(Reset mapę uczącą bloku pętli O2 ) bo pewnie przepływomierz też nie jest najnowszy :) i przestawi też mapę dla przepływki i wcale nie będzie jeździć. Ale to są moje przypuszczenia i w cale nie musi być źle :) , chyba zgodzisz się ze mną Elektrit.
  • #6 3201856
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    jestem z okolic Myszkowa

Odłączałem kilka razy akumulator i nic nie pomogło
  • REKLAMA
  • #7 3201949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3202129
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Musisz zadoptować przepustnicę. Co do lampki to pewnie wina EGR - wyczyść, jeżeli nie pomoże to do wymiany. Ale co to za naprawa jak nie wiadomo co widzi ECU silnika.
  • #9 3202294
    tzok
    elektrit napisał:
    Co za dziwna maniera odłączania aku w takich przypadkach.....
    Dane adapracyjne nie sa tam przechowywane w pamięci RAM panie kolego,tak że zabranie napięcia nie wykasuje nic.
    Ten M1.5.5 nie jest taki głupi.
    Da się to zrobić bez techa,potrzebny jest mutimetr i cierpliwość.Ale się da.
    Tylko po co?
    Tylko napisałem, że w Puncie to wystarczy... nie twierdziłem, że w każdym aucie.
  • #10 3202334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3203388
    tzok
    Może i nastawy siedzą w EEPROMie ale po odcięciu zasilania silnik się kalibruje, jak się go przy czyszczeniu przekręci to nie ma innego sposobu na powrót wolnych obrotów do normalności jak odpięcie na chwilę aku.
    Wolne obroty mogę korygować Euroscan'em i ta adaptacja jest pamiętana po odpięciu aku.
  • REKLAMA
  • #12 3204754
    henjek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdź szczelność przepustnicy, może po czyszczeniu zasysa lewe powietrze? Jak silnik pracował dobrze przed czyszczeniem to po powinien tak samo a nawet równiej.
  • #13 3206146
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    A co kolega chce czyścić przy tym silniczku. W tym modelu auta nie ma silnika krokowego regulującego przeływ powietrza, wetkniętego w przepustnicę. Jest natomiast regulator biegu jałowego umieszczony całkiem na zewnątrz przepustnicy (cztero pinowy, nierozbieralny). Tam nie ma co czyścić. Nadmieniam że regulator ten często się uszkadza - nie działa zestyk biegu jałowego bądź pada sam obwód silnika.
  • #14 3206732
    piotrdan
    Poziom 20  
    Tu nie ma co kombinować, po prostu reset mapy i koniec :!: Rozwodzenie się nad tym tematem nie ma sensu :idea:
  • #15 3208170
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Reset mapy da sie tylko wykonać Techem 2 czy jest jakiś inny domowy sposób w tym silniku ??
  • #16 3208222
    piotrdan
    Poziom 20  
    tech 2, opisywałem procedurę wyżej
  • #17 3208231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3211751
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc
    Wysokie obroty zmniejszyłem poprzez zmianę położenia czujnika położenia przepustnicy. A z tą kontrolką zapalającą sie musze się faktycznie wybrać najlepiej do ASO. Powiedzieli mi 80 zł za podłączenie komputera
  • #19 3211764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3213039
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Takie kombinacje nie wyjdą temu auto na zdrowie.
  • #21 3213410
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2074
    Ruszał Pan coś przy silniku?
    Nie, skąd, sam tak zaczął chodzić.
    To czemu jest świeżo zerwany lakier na ograniczniku przepustnicy?
    AAAA tu, no trochę regulowałem, no wie Pan przy maluchu też była taka śrubka.
  • #22 3214446
    piotrdan
    Poziom 20  
    ladamaniac, to jest dobre. Zupełna racja. Gość jest dobry, co nie?. Ale przechytrzył ECU na chwilę. Mógł zacisnąć żabkę na przewodzie paliwowym albo wywiercić dziurę w regulatorze ciśnienia paliwa, każdy z tych sposobów jest "domowy". Za niedługo będzie -"ile to obrotów zrobiłem tą śrubką? cholewka":idea:
  • #23 3346663
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Może i macie racje że samemu się nie powinno nic w tym silniku robić. Najlepiej jechać na serwis i oni stwierdzą co trzeba wymienić, a po wymianie tych niby złych części usterka nadal nieusunięta.
    Tak czy inaczej po przestawieniu czujnika położenia przepustnicy obroty przestały falować, a jeśli chodzi o tę kontrolkę od diagnostyki silnika zapalającą sie podczas przyspieszania przy gorącym silniku to wszyscy obstawiali na EGR. A tu co? kupiłem za 20 zł używaną 4 kablową sondę lambda wymieniłem i usterka znikła.
    Tak więc już ponad miesiąc jeżdze moją corsą i kontrolka ani razu sie nie zapaliła, a obroty biegu jałowego nie falują.
    Dzięki za rady i pomoc temat ZAKOŃCZONY
  • #24 3347050
    tzok
    TPS czasem sie wyciera i przerywa na początku - trzeba go wtedy wymienić a nie przestawiać.
  • #25 3347122
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    elektrit napisał:

Da się to zrobić bez techa,potrzebny jest mutimetr i cierpliwość.Ale się da.
    Tylko po co?

Elektrit po to żeby być coraz lepszym,i najpierw umieć coś robić na piechote,potem można bawić sie tech-em. :D
  • #26 3581802
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Kłopot z wysokimi obrotami znikł po przestawieniu położenia przeustnicy
    Natomiast ta świecąca kontrolka he he troche dziwne ale,
    kupiłem używaną sondę lambda za 20 zł i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Po wyczyszczeniu przepustnicy w Oplu Corsie B 1999 1.0 12V pojawił się problem z wysokimi i falującymi obrotami biegu jałowego, które wzrosły do około 2000 obr./min. Konieczne okazało się wykonanie resetu adaptacji przepustnicy (reset mapy uczącej bloku IAC), co zwykle wymaga użycia diagnostycznego narzędzia Tech2. Odłączanie akumulatora nie skutkowało w tym modelu, gdyż adaptacje są przechowywane w pamięci EEPROM. Dodatkowo zapalała się kontrolka diagnostyki silnika podczas przyspieszania na gorącym silniku, co wskazywało na problem z zaworem EGR lub sondą lambda. Po wymianie używanej, czteroprzewodowej sondy lambda za 20 zł problem z kontrolką zniknął. Przestawienie położenia czujnika położenia przepustnicy pozwoliło ustabilizować obroty. Wskazano, że regulator biegu jałowego jest osobnym elementem, często ulegającym uszkodzeniu, a w tym modelu nie ma silnika krokowego w przepustnicy. Zalecane jest unikanie samodzielnych regulacji bez odpowiedniego sprzętu diagnostycznego oraz rozważenie serwisu w celu dokładnej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA