logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie Niskopoziomowe - EXCELSTOR J840 (40Gb)

hytrus2 15 Lis 2006 14:37 2020 10
REKLAMA
  • #1 3227210
    hytrus2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam. potrzebuje programu do sformatowania tego dysku, niestety na stronei producenta nie znalazłem. byc moze jest jakis program od innego producenta którym tez moglbym dokonac formatu tego dysku?
  • REKLAMA
  • #2 3227591
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    MHDD, loformat itp.
  • REKLAMA
  • #3 3229408
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Nie radzę używać programów innych, niż dedykowane. Współczesne dyski nie lubią niskiego formatowania i można je uszkodzić.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #4 3229648
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Kolega mbo ma rację. Może być jeszcze wdclear. Natomiast nigdy nie zdarzyło mi się skopać dysku przez formatowanie niskopoziomowe mimo iż do wszystkich dysków używałem w/w programów. Co do tego excelstora to nazwa "współczesny" jest trochę przesadzona. Jak dysk ma fizyczne wady nośnika to nie mozna ich naprawić, i to niezależnie od rodzaju dysku. Można je jedynie wyłączyś z użytkowania co właśnie potrafią zrobić programy do formatowania niskopoziomowego i w tym właśnie celu się je stosuje.
  • REKLAMA
  • #5 3230006
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Co do tego excelstora to nazwa "współczesny" jest trochę przesadzona

No racja. To zawsze trudno określić i można dyskutować. W związku z tym proponuję poczytać trochę o ewolucji twardych dysków i wtedy określenie współczesny stanie sie bardziej zrozumiałe, Wystarczy porównać dyski twarde funkcjonujące w czasie powstania programów typu LoForm i porównać je z obecnymi. To co napisałem nie jest moim wymysłem, lecz tak twierdzą WSZYSCY producenci dysków. Ja również używałem niskiego formatu w stosunku do HDD Seagate Barracuda 40GB i nic sie złego nie stało. Jednak trzeba wiedzieć o niebezpieczeństwach.

Remeknapr
  • #6 3230597
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    dlatego też używamy określenia "współczesnych" programów dla "współczesnych" dysków. :-D
  • #7 3231111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3231566
    tzok
    Ocena: 6480
    Remeknapr napisał:
    Nie radzę używać programów innych, niż dedykowane. Współczesne dyski nie lubią niskiego formatowania i można je uszkodzić.
    Nie tyle nie lubią, co jest na nich niewykonalne, natomiast to o czym tu mowa, to zerwonie lub reinicjalizacja i sprawnemu dyskowi w żaden sposób ona nie może zaszkodzić.
  • #9 3231985
    Remeknapr
    Poziom 33  
    To cytat:

http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f=268&i=101133&v=&t=48863

Formatowanie niskopoziomowe polega na usunięciu całej logicznej struktury dysku i zbudowaniu jej od nowa. Istnieje przy tym szansa na całkowite uszkodzenie dysku.

WYKONYWANIE FORMATOWANIA NISKOPOZIOMOWEGO NIE JEST ZALECANE

Wierzyć, czy nie? Ludzie różne rzeczy piszą.

Remeknapr
  • #11 3232090
    tzok
    Ocena: 6480
    Mój temat pt. Cała prawda o LLF:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic174567.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potrzeby wykonania formatowania niskopoziomowego dysku EXCELSTOR J840 (40GB) i dostępnych narzędzi do tego celu. Wskazano programy takie jak MHDD, Loformat oraz wdclear, które mogą służyć do niskopoziomowego formatowania. Podkreślono jednak ryzyko uszkodzenia dysków współczesnych przez nieodpowiednie użycie takich narzędzi, choć w przypadku starszych modeli, jak EXCELSTOR J840, formatowanie niskopoziomowe jest możliwe i często bezpieczne. Dyskusja zawiera także uwagi o ewolucji dysków twardych i różnicach między starszymi a nowoczesnymi urządzeniami, gdzie formatowanie niskopoziomowe jest coraz mniej zalecane. Wspomniano, że EXCELSTOR jest kopią dysku Hitachi, co sugeruje możliwość użycia narzędzi dedykowanych dla Hitachi. Podano również link do zasobów z programami do formatowania niskopoziomowego. Zwrócono uwagę, że formatowanie niskopoziomowe polega na usunięciu i odbudowie logicznej struktury dysku, co niesie ryzyko uszkodzenia, dlatego należy zachować ostrożność.
REKLAMA