logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolorofon 3-kanałowy...poprawka..

elektroziom 15 Lis 2006 15:16 15866 41
REKLAMA
  • kolorofon 3-kanałowy...poprawka..
    Zaprezentowany przeze mnie układ to kolorofon 3-kanałowy zbudowany w oparciu o kit jabela J-50.
    Urządzenie pozwala sterowanie 3 kanałów, (niskie, średnie i wysokie tony+ wzmocnienie). Jako leflektory zastosowałem oprawki z lampek nocnych któte posiadaja uchwyty klamrowe.

Jako żarówki zastosowałem żarówki lustrzane o mocy 40W z powodu dużej bezwładności (maksymalna moc na kanał wynosi 100W)
    ..układ nadaje sie do wykorzystania w małych pomieszczeniach. Jego wielką zaletą jest wbudowany mikrofon elektretowy(ma wielka czułość), dzieki czemu nie jest potrzebny przewód sygnałowy a kolorofon można ustalić w kazdym miejscu
    ...leflektory połaczone są przewodami o długości ok 3m...poniżej zamieściłem fotki..

..układ zasilany jest napięciem sieciowym 230V

....Panel przodni...umieszczone sa na nim 4 potencjometry Volume, Bass, Middle, Treble-(kolorowe oznaczenia gałek oznaczja który leflektor jest sterowany), oraz mikrofon elektretowy...

...panel tylni...umieszczone są na nim wyjścia kanałów(gniazda diodowe)...wraz z wkładkami bezpiecznikowymi oraz wyłacznik sieciowy...

...leflektory jako lampki nocne z uchwytami klamrowymi(kolory w zależności od kanału)...

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    elektroziom
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: elektronika ogólna, instalacje elektryczne
    elektroziom napisał 337 postów o ocenie 122, pomógł 40 razy. Mieszka w mieście Tarnów/Kraków. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3227713
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ciekawy projekt tylko jakieś schemaciki podaj :) i moze jakiś filmik podczas pracy urzadzonka;>?
  • #3 3227734
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Teraz jest spoko ale zmień te gniazda !
    One nie są przystosowane do przenoszenia takich napięć i takich mocy !
    Daje 4/6 za te gniazda.
    Aaa, daj schemacik ;)
  • REKLAMA
  • #4 3227735
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam.
    Na początek pierwsze ważne pytanie.... Czy napięcia na tych wyjściach (piątkach) to 230V??
    Ja bym zamontował tam reflektorki halogenowe (albo lepiej diodowe) 12V .
    Tak ogólnie to -3/6
  • #5 3227896
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    ...jeżeli chodzi o te gniazda...to zastosowałem je bo takie miałem pod reką...wiem, że sa one przeznaczone do innego zastosowania(sygnały audio)...ale założyłem, że zastosuje tylko żarówki o mocy 40W...oraz, że
    przez gniazdo nie bedzie stale płynął max prąd(błyski żarówki)...a do podpiecia wykorzystałem dwa skrajne bolce..reszte wyłamałem...wiec nawet zwarcia sa wykluczone...a jako wtyczki wykorzystałem wtyczki 3- bolcowe..

...jeżeli chodzi o zastosowanie leflektorków halogenowych...to raczej bym pozostał przy żarówkach lustrzanych...marne 40W potrafi oswietlić sredni lokal...a przy ustawieniu minimalnej czułości daja krótkie błyski...

a tutaj jest schemat:
    http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEMJ0/ZEMJ0500.htm

pozdrawiam...
  • #6 3228054
    kiler129
    Poziom 27  
    Powiem że też byłem taki mądry i zastosowałem takie gniazda - efakt był taki że po dyskotece ich już nie mogłem rozłczyć a na kolejnej się całkowicie stopiły, teraz używam bananowych ;)
  • #7 3228106
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...jak narazie to wytrzymały 10 imprez...a jak sie stopią to bedą na stałe..:D:D...heh...pozdro..;)
  • #8 3228436
    killer_89
    Poziom 12  
    jak mozesz to pokaż zdjęcia w środku bo na zewnątrz to bardzo dobra robota 5/6
  • #9 3228665
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Konstrukcja niczego sobie ;)
    Tylko te gniazda :D
    może takie jak przy zasilaczach do komputera ? :D
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3228716
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    a jak nie komputerowe to zamontowac listwe na 230V taka jakie sa przy przedluzaczach ;) sam tak mam uz kilka dobrych lat ;) obudowa staranna ;)
  • #11 3228764
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jak ktoś madry kiedyś powiedział "Halogeny nie nadają sie do kolorofonów ponieważ nie są w stanie wytrzymać krótkich błysków" a tak pozatym 5/6 za te gniazda no i nie widziałem tego wewnątrz.
    Co do gniazd to ja bym zastosował ATX od kompa
  • #12 3228856
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...oto wnętrze kolorofonu...niestety zdjecia sa kiepskiej jakości...:|

• #13 3228970
    Trol 2006
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W środku możę byc a jeśl gniazda sie nie grzeją to myslę, żę mogą zostać. To by oznaczalo że "wytrzymują" te 40 wat :)
  • #14 3229255
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam
    Ogólnie bardzo estetycznie wykonana konstrukcja, też kiedyś składałem ten kit, co do gniazd to rzeczywiście polecam inne. Zastosowałeś podwójne bezpieczniki topikowe - na płytce i w gniazdach na obudowie? Po co? Co do żarówek halogenowych to jaśniej i lepiej świecą zwykłe 40 na 230V i są tańsze - kupiłem na porównanie 4 halogenowe i 4 na 230 V . Halogenowe świecą słabiej i bardziej punktowo.
  • #15 3230267
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...jeżeli chodzi o te bezpieczniki...to słuszne spostrzeżenie...ale te na płytce sa ominięte i wyjścia tyrustorów sa podpięte do wkładek na obudowie...
    ...poprostu kidyś po przetestowaniu samego układu zapomniałem ich wyjąć....;)

..pozdrawiam..;)
  • #16 3231752
    kambal
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    A jaki jest koszt takiej konstrukcji?? Mam stare ruskie kolorofony ale już się sypią więc coś trzeba nowego złożyć:)
  • #17 3233352
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...kosztorys...

...kit jabela j-50.....42zł
    ...obudowa ok.......6 zł
    ...leflektory...........66 zł
    ...żarówki.............13,50zł
    ..inne..(wkładki bezpiecznikowe, bezpieczniki, wyłacznik sieciowy, gałki, dioda+oprawka, laminowanie panelów)...15zł

...całkowity koszt który włożyłem to ok 140 zł

...nie wliczam wtyków i przewodów do leflektorów oraz sieciowego bo miałem je juz wczesniej...

pozdrawiam..;)
  • #18 3233423
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Obudowa 6-/6
    Wygląda ładnie, można powiedzieć nawet że profesjonalnie
    tylko niepokoi mnie jedna rzecz - chłodzenie a raczej jego brak bo nie widziałem w obudowie żadnych otworów wentylacyjnych -wg mnie powinien być w obudowie przynajmniej jeden otwór żeby była wentylacja(przynajmniej pasywna) druga zaleta wentylacji -jak coś się będzie przegrzewać i będzie miało ochotę spalić to szybciej wyczujesz.
    Gniazda - wyglądają zupełnie jak w jakimś wzmacniaczu -ktoś może przypadkiem podłączyć jakiś sprzęt audio a wtedy będą problemy
    ja osobiście zastosowałbym taki blok gniazd jakie można spotkać we wzmacniaczach unitry/diory ponieważ zajmują mało miejsca(a co najważniejsze wtyczek nie trzeba przerabiać).
    Pomysł z wykorzystaniem jako reflektorów tych lampek nocnych jest genialny w swej prostocie -sam bym na taki nie wpadł 6/6
    sam się zastanawiam nad budową kolorofonu i największy problem sprawia mi obudowa(bo zaczynam od obudowy)
    Wnętrze - jak już wspomniałem WENTYLACJA I CHŁODZENIE ELEMENTÓW!
    z zasady jak widzę że do tranzystora czy innego urządzenia w podobnej obudowie może byś przykręcony radiator to staram się przykręcić choć mały kawałek blaszki a najlepiej ładnie wyprowadzić wszystko na kablach, zaizolować i przykręcić do jednego radiatora), kable -przyczepię się bo
    prawie zawsze się czepiam-u mnie prawie zawsze podłączone są do takich "kostek" przylutowanych do płytki(przykręcone jak w kostce w której łączy się kable np w lampach)
    poza tym staram się by były pogrupowane(np we wspólnej izolacji kable zasilające, osobno kable sterujące/wychodzące -nie lubię żeby cokolwiek było luźne) tutaj ocena będzie 3/6
    Za całokształt 4/6

I jeszcze się przyczepię bo pali mnie w oczy:
    nie leflektor ale reflektor
    oraz co mnie bardziej uderza - tylny k*.*a nie tylni
    masz przecie przycisk "Pisownia", oraz np w nowym Firefox'ie sprawdzanie pisowni, słownik języka polskiego(http://sjp.pwn.pl)
    albo wpisz w Google słowo którego nie jesteś pewien -ja niby mam tą dysleksję -ale ortografię można wyćwiczyć
  • #19 3235234
    michalmiko
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Świetny projekt, jestem pod wielkim wrażeniem!
    Sam muszę się zmobilizować i skonstruować coś podobnego.
    Gdzie można kupić taką obudowę, i do czego była ona docelowo przeznaczona? ;)
    Oczywiście moja ocena to 6/6!!
  • #20 3235239
    gnom321
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakiej obudowy do tego urzyłęś ???

Całe wykonanie oceniam na +5/6 ;) Bardzo ciekawe rozwiązanie z tymi lampami :D
  • #21 3235345
    kiler129
    Poziom 27  
    To chyba obudowa z3a - dostępna w każdym elektronicznym.
  • #22 3235447
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...witam..;)

.....jest to obudowa Z-2.......a docelowe przeznaczenie..heh można ją wykorzystywać do wszelakich urządzeń...wybrałem ją ze wzgledu na wystarczającą wielkość i estetyczny wygląd.......pozdrawiam;)
  • #23 3237244
    Mix
    Poziom 11  
    ciekawy bardzo układzik sprzydałoby sie powiększyc ten shemat pozdro układ ze strony wewnętrznej i zewnętrznej na 5+
  • REKLAMA
  • #24 3238776
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    bardzo ladne urzadzonko jedyne do czego mozna sie przyczepic to koszt a po za tym o.k :D 6/6
  • #25 3241112
    Raffy
    Poziom 12  
    mam takie laickie pytanie <wstydniś>
    jak sie robi ten nadruk na obudowe gdzie pisze "power,volume,bass" itp?
  • #26 3241806
    elektroziom
    Poziom 20  
    ...witam..;)

...panele zaprojektowałem w AutoCad-zie...czyli te nadruki "power, volume, bass"..;)...jest to świetny program bo ma wiele funkcji ułatwiających projektowanie....projekty wydrukowałem...wyciąłem na wymiar i zalaminowałem...później przykleiłem taśmą dwustronną do obudowy...pozdrawiam..;)
  • #27 3415305
    michalmiko
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja mam jeszcze pytanie :) GDZIE kupiłeś te kolorowe gałki do regulacji? I jakiej mocy dałeś bezpieczniki? :D
  • #28 3644398
    v-fex
    Poziom 11  
    Witam prosiłbym o schemat płytki pod nadruk i spis podzespołów.
    pozdrawiam moja ocena to 6/6
  • #29 3644630
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Wyszło nieźle, z zewnątrz prawie jak PRO - prawie przez te gniazda :D Osobiście wolałbym użyć dużych Jacków mono (styk gorący - faza, styk masowy - zero), oczywiście w plastikowych czy gumowych obudowach, nie w metalu! Tu już powierzchnia styku, jak i siła docisku jest nieco większa, niż w WM545, a zabierają porównywalną ilość miejsca z tymi "dinami" a o połowę mniej niż listwa 230V, która oczywiście byłaby najlepszym rozwiązaniem :)
    Pozdrawiam
  • #30 3644678
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Lepiej zastosować takie gniazda jak w zasilaczach ATX czy tam AT
    ja nigdzie nie widziałem jack'a żeby przechodziło 230v przez niego...
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję kolorofonu 3-kanałowego opartego na kicie Jabela J-50, umożliwiającego sterowanie trzema kanałami (niskie, średnie, wysokie tony) oraz wzmocnieniem. Urządzenie zasilane jest bezpośrednio z sieci 230V i wykorzystuje żarówki lustrzane 40W jako reflektory, zamontowane w oprawkach z lampek nocnych. Wbudowany mikrofon elektretowy o wysokiej czułości eliminuje potrzebę przewodu sygnałowego. Dyskusja koncentrowała się na doborze gniazd do podłączenia żarówek – zastosowane gniazda DIN, przeznaczone do sygnałów audio, budziły kontrowersje ze względu na obawy o ich wytrzymałość przy prądzie sieciowym, jednak autor potwierdził ich poprawne działanie przy 40W i zabezpieczeniach. Proponowano alternatywy, takie jak gniazda ATX, jacki mono czy listwy zasilające 230V, jednak nie wszystkie były odpowiednie ze względu na bezpieczeństwo i charakter sygnału. Wnętrze urządzenia zostało pokazane, a wykonanie oceniono jako estetyczne i profesjonalne, choć zwrócono uwagę na brak wentylacji obudowy. Koszt budowy wyniósł około 140 zł, obejmując kit, obudowę, reflektory, żarówki i elementy dodatkowe. Autor wyjaśnił sposób wykonania nadruków na panelu (projekt w AutoCAD, laminowanie). W dalszej części dyskusji poruszono możliwość modyfikacji układu do sterowania triakami (np. MOC3041) zamiast tyrystorów oraz podłączenia sygnału audio z komputera zamiast mikrofonu, co wymaga usunięcia obwodu zasilania mikrofonu i podania sygnału na kondensator odsprzęgający. Zasugerowano stosowanie zasilania symetrycznego ±15V dla wzmacniaczy operacyjnych. Podsumowując, projekt jest funkcjonalny i tani, z możliwością dalszych modyfikacji, choć wymaga uwagi przy doborze elementów zasilających i zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA