logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Net24 na Mandrivie z modemem SpeedTouch 330 - jak to zrobić?

Ash Ketchum 17 Lis 2006 12:07 1155 8
REKLAMA
  • #1 3233433
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Jak to zrobić z modemem SpeedTouch 330? http://pomoc.x.pl/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=12 tu niby są sterowniki do tego? Zamierzam się przesiąść na linuxa ale kompletnie jestem zielony jeśli chodzi o ten system. Na allegro piszą że łatwy jest niczym windows ale czy napewno? Słyszałem że instalacja czegokolwiek wymaga użycia trybu tekstowego. Słyszałem że trzeba pakiety jakieś wgrywać itp. Może mi to ktoś wytłumaczyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3233471
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, nasłuchałeś się opinii fanatyków M$. Instalacja programów wygląda inaczej, ale nie znaczy to że trudniej. W przypadku Mandrivy jest menedżer pakietów, który po wybraniu przez Ciebie programu do zainstalowania, sam go ściągnie, zainstaluje, itd. Nie trzeba wykonywać tego w trybie tekstowym - ale można.
    Pakiety to nic innego jak biblioteki czy programy, w przypadku Mandrivy spotkasz się z pakietami RPM.
    Modem ST330 działa bez problemów (czego dowodem jest ten post), sterowniki do niego są w jądrze. Mandriva powinna automatycznie skonfigurować połączenie, jeśli tego nie zrobi, to pokieruj się opisem na znalezionej przez Ciebie stronie (VPI/VCI...).
    Mandriva jest jedną z najlepszych dystrybucji dla początkujących, więc nie powinieneś mieć problemów.

Poczytaj też sobie stronę www.jakilinux.org - znajdziesz tam wiele odpowiedzi na swoje pytania.

I na koniec, gdybyś miał wątpliwości czy warto :D

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3233773
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ok, dzięki za poradę. Jaką masz wersję Mandrivy, która ma to wszystko w jądrze? Pewnie przy instalacji (konfiguracji) od razu się to instaluje? Czy to niejest przypadkiem jakiś płatny PowerPack? Czy nowa wersja 2007 na DVD? Czy inne sterowniki (grafika, sound, drukarki itp) też ma i obsługuje? Jak nie to skąd je wziąć? Czyli wszystko robi się w trybie graficznym? I system jest w pełni funkcjonalny i łatwy jak system M$?
  • #4 3234063
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    mandriva obsługuje większośc drukarek skanerów i innych sprzetów

jak każdy linuk ma problemy z tak zwanym win-sprzętem

a na tym forum rozwiążą Twój każdy problem z ta dystrybucją
    http://forum.mandriva.org.pl/
  • #5 3234255
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    krzychoocpp napisał:
    (...) W przypadku Mandrivy jest menedżer pakietów, który po wybraniu przez Ciebie programu do zainstalowania, sam go ściągnie, zainstaluje, itd.
    ...i tu jest pewien problem, bo jeśli to sterowniki do karty sieciowej/modemu to jak niby ma sobie je ściągnąć... chyba telepatycznie ;)

Niestety pozostaje ręczne odalezienie paczki ze sterownikiem i jej zainstalowanie, możliwe też że nie będzie paczki a jedynie skrypt instalacyjny, który automatycznie skonfiguruje i skompiluje sterownik (będzie wtedy potrzebował GCC i plików nagłówkowych). Sterowniki instalujesz z konta roota (lub przez sudo).

Sterowniki do karty graficznej są ale tak jak w przypadku Windows okrojone. Kiedy ja ostatnio instalowałem na Mandrake sterownik nVidii, był to dość skomplikowany proces i niemożliwy do przeprowadzenia spod środowiska graficznego a dodatkowo wymagał ręcznej modyfikacji jednego czy dwóch plików (wszystko było opisane ale sporo czytania i kombinowania, bo np. było napisane wyłącz x-server, ale jak to zrobić to już nie łaska napisać).

Czy jest łatwy... jest inny, trudno mi obiektywnie powiedzieć czy łatwy, dla mnie jest mało intuicyjny w obsłudze (ale to kwestia przywyczajenia do Windowsa, bo KDE wygląda jak Windows ale jednak na wyglądzie podobieństwa się kończą) i każda dystrybucja ma inne programy i trochę inaczej się ją obsługuje. Czy jest pełnowartościowy - tak, choć raczej jest to system serwerowy lub dla developerów oprogramowania, oraz sprawdza się jako system osadzony (w urządzeniach przenośnych, czy typu media center).
  • REKLAMA
  • #6 3234477
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ale dla kogoś kto z trybu tekstowego nierozumie nic i bez myszy i graficznego interfejsu nie obsłuży komputera to jednak może być problem. Mandrake to stara wersja. Mandriva niby nowsza więc może mi karta ATI pójdzie (są na ich stronie sterowniki). A do HP też są. Problem tylko z modemem (troche skomplikowane to).
  • #7 3234501
    marek216
    Poziom 43  
    kolega wykazuje lenistwo :!:

opisane na wsakzanym wcześniej forum wielokrotnie wystarczy poanalizować
    http://forum.mandriva.org.pl/search.php?searchid=209400

sterowniki są tutaj ( jeśli nie ma w systemie ) :
    http://pomoc.x.pl/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=12

google kipi
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=SpeedTouch+330+net24+mandriva+2007&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
  • REKLAMA
  • #9 3234618
    marek216
    Poziom 43  
    mam internet z kablówki postawiony na winrouterze i działa - nie stawiałem net24 na mandirvie ale problem były tyle razy wałkowany że napewno ktoś sie z tym uporł - trzeba tylko poczytać :!:

człowiek uczy się na błędach → na cudzych jest taniej i łatwiej

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja i konfiguracja modemu SpeedTouch 330 w systemie Mandriva Linux, szczególnie w wersji 2007, jest możliwa i stosunkowo prosta dzięki wbudowanym sterownikom w jądrze systemu. Mandriva posiada menedżer pakietów RPM, który automatycznie pobiera i instaluje potrzebne oprogramowanie, a konfiguracja połączenia internetowego może odbywać się w trybie graficznym bez konieczności używania trybu tekstowego. Sterowniki do modemu SpeedTouch 330 są dostępne w jądrze, a w razie problemów można skorzystać z dodatkowych źródeł, takich jak strona pomoc.x.pl lub forum Mandriva. System obsługuje również większość sprzętu, w tym drukarki i karty graficzne, choć instalacja niektórych sterowników (np. nVidia) może wymagać ręcznej konfiguracji i pracy w trybie tekstowym. Mandriva jest polecana dla początkujących użytkowników Linuxa, jednak wymaga pewnej nauki i zapoznania się z pakietami oraz konfiguracją sprzętu. Wsparcie i rozwiązania problemów można znaleźć na dedykowanych forach i stronach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA