krzychoocpp napisał: (...) W przypadku Mandrivy jest menedżer pakietów, który po wybraniu przez Ciebie programu do zainstalowania, sam go ściągnie, zainstaluje, itd.
...i tu jest pewien problem, bo jeśli to sterowniki do karty sieciowej/modemu to jak niby ma sobie je ściągnąć... chyba telepatycznie
Niestety pozostaje ręczne odalezienie paczki ze sterownikiem i jej zainstalowanie, możliwe też że nie będzie paczki a jedynie skrypt instalacyjny, który automatycznie skonfiguruje i skompiluje sterownik (będzie wtedy potrzebował GCC i plików nagłówkowych). Sterowniki instalujesz z konta roota (lub przez sudo).
Sterowniki do karty graficznej są ale tak jak w przypadku Windows okrojone. Kiedy ja ostatnio instalowałem na Mandrake sterownik nVidii, był to dość skomplikowany proces i niemożliwy do przeprowadzenia spod środowiska graficznego a dodatkowo wymagał ręcznej modyfikacji jednego czy dwóch plików (wszystko było opisane ale sporo czytania i kombinowania, bo np. było napisane wyłącz x-server, ale jak to zrobić to już nie łaska napisać).
Czy jest łatwy... jest inny, trudno mi obiektywnie powiedzieć czy łatwy, dla mnie jest mało intuicyjny w obsłudze (ale to kwestia przywyczajenia do Windowsa, bo KDE wygląda jak Windows ale jednak na wyglądzie podobieństwa się kończą) i każda dystrybucja ma inne programy i trochę inaczej się ją obsługuje. Czy jest pełnowartościowy - tak, choć raczej jest to system serwerowy lub dla developerów oprogramowania, oraz sprawdza się jako system osadzony (w urządzeniach przenośnych, czy typu media center).