logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego tylko przednie głośniki działają z Audigy 2 i Pioneer VSX-516?

kloncd 21 Wrz 2007 10:22 1098 7
REKLAMA
  • #1 4305791
    kloncd
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mam karte Creativa która podłączyłem kablem SPDIF do wzmacniacza Pioneera VSX-516 (posiadam zestaw glosnikow KODA 5.1). Gdy uruchamiam Speeker Setting (mam zaznaczona opcję Digital Output oraz 5.1) i daje test graja tylko przednie glosniki. Czemu tak jest?? Na rzadnym ustawieniu na amplitunerze jak daje test nie graja wszystkei glosniki. Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4306251
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Próbowałeś z włączonym CMS?
  • REKLAMA
  • #3 4306416
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    5.1 przez SPDIF będziesz miał tylko przy odtwarzaniu materiału z zapisaną ścieżką 5.1 (AC3/Dolby Digital). Ta karta nie potrafi kodować dźwięku 5.1 do formy cyfrowej - jeno przepuści gotowy strumień.

Chcesz mieć 5.1 również w grach i w innych zastosowaniach? Musisz użyć połączenia analogowego (w amplitunerze podpinasz do wejścia DVD 5.1Ch Input) albo zaopatrzyć się w kartę, które będzie potrafiła kodować Dolby Digital "w locie" (bodaj zintegrowany Sound Storm w płytach z NForce to potrafił).
  • REKLAMA
  • #4 4306859
    kloncd
    Poziom 11  
    nie miałem włączonego tego CMSS 3D włączyć to (to i tak nic nie daje w teście sound blastera). czy jest jakaś inna możliwość żeby w teście i w grach był dźwięk na 5.1 przez SPDIF??
  • #5 4307039
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Jeśli wysyłasz przez SPDIF sygnał PCM to oczywiste jest, że działać będą tylko 2 kanały. W takiej sytuacji polecam włączyć w amplitunerze Dolby Prologic II. Połączenie analogowe to kupa niepotrzebnych kabli...
  • REKLAMA
  • #6 4308298
    kloncd
    Poziom 11  
    właczyłem dolby pro logic II rozumiem ze to da najlepszy efekt jesli chodzi o podpiecie spdif ??. a mam jeszcze w amplitunerze cos takiego jak system NEO6 co to jest moze ktos mi powie;)
  • #7 4309016
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    przekrent napisał:
    Jeśli wysyłasz przez SPDIF sygnał PCM to oczywiste jest, że działać będą tylko 2 kanały. W takiej sytuacji polecam włączyć w amplitunerze Dolby Prologic II. Połączenie analogowe to kupa niepotrzebnych kabli...

Tyle, że jeśli nie połączymy analogowo, to np. w grach będziemy mieć "namiastkę" 5.1 (niech kolega kloncd włączy test głośników przy dekodowaniu Dolby ProLogic II, to usłyszy w czym rzecz) :). Jeśli PC stoi blisko amplitunera, to proponuję podłączyć obiema metodami. Po SPDIF będzie można przesłać strumień Dolby Digital lub DTS z filmu, czy też stereo a po analogu 5.1 generowane przez kartę.
  • #8 4309313
    kloncd
    Poziom 11  
    a jeśli podepne zwykłymi anologami czy musze jakos pozniej wybierac jakim rodzajem kabla ma byc przesylany dzwiek czy spdif czy analog czy karta sama bedzie decydowac jaki rodzaj dziweku ma przeslac przez analoga czy przed spdifa?? i czy mam zaznaczyc jakas funkcje w audigy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Karta dźwiękowa Creative Audigy 2 podłączona kablem SPDIF do amplitunera Pioneer VSX-516 przesyła sygnał cyfrowy, który nie jest kodowany w formacie 5.1, dlatego podczas testu dźwięku działają tylko przednie głośniki. SPDIF obsługuje pełne 5.1 tylko przy odtwarzaniu materiałów z zakodowanym dźwiękiem wielokanałowym (np. AC3/Dolby Digital). Karta Audigy 2 nie koduje dźwięku 5.1 "w locie", co oznacza, że w grach i innych aplikacjach wielokanałowy dźwięk nie jest przesyłany przez SPDIF. Aby uzyskać dźwięk 5.1 w takich sytuacjach, należy użyć połączenia analogowego 5.1 (np. podłączyć wyjścia analogowe karty do wejścia DVD 5.1 w amplitunerze). W amplitunerze można włączyć Dolby Pro Logic II, który pozwala na symulację dźwięku przestrzennego z sygnału stereo przesyłanego przez SPDIF. System NEO6 w amplitunerze to inna metoda przetwarzania dźwięku przestrzennego, jednak nie zastąpi pełnego sygnału 5.1. Przy podłączeniu analogowym karta sama decyduje, jaki sygnał przesłać, a użytkownik nie musi ręcznie wybierać między SPDIF a analogiem. Włączenie funkcji CMSS 3D w sterownikach Audigy nie wpływa na test dźwięku przez SPDIF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA