logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL

bomarek 24 Lis 2006 17:27 14745 49
REKLAMA
  • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL
    Pozwalam sobie zaprezentować mój kolejny wzmacniacz słuchawkowy, jest to wtórnik katodowy z aktywnym obciążeniem. Obudowa wykonana jest z ceownika, płaskownika aluminiowego i drewna dębowego. Całość pomalowana lakierem przeznaczony do malowania aluminium.
    Załączniki:
    • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL OTL I.JPG (33.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL 4.JPG (49.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL 3.JPG (161.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL 2.JPG (60.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny wzmaciacz słuchawkowy OTL 1.JPG (64.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bomarek
    Poziom 14  
    bomarek napisał 143 postów o ocenie 28, pomógł 6 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3259252
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Naprawde piekna konstrukcja. Chciałbym tylko wiedziec, jakiego wymaga zasilania?
  • REKLAMA
  • #4 3259369
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Majstersztyk jeśli chodzi o wykonanie. A tak w ogóle - to MAGIA. Wykonywanie wzmacniaczy słuchawkowych na lampach jest bez sensu. Żadnych zalet, same straty energi i dziwactwo.
  • #5 3259420
    bomarek
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Anodowe 330V, czy słuchawkowy wzmacniacz zbudowany na lampach to dziwactwo? Też tak kiedyś myślałem dopóki nie zmontowałem otl-a na pająka aby się o tym przekonać, i jak widać pozostałem przy lampach, warunek aby taki wzmacniacz dobrze działał słuchawki muszą być wysoko omowe, min 250 ohm. Zaznaczam, że nie mam aspiracji być audiofilem.
  • #6 3259699
    parafka
    Poziom 20  
    Ocena: 181
    Oj matador123, za te "dziwactwo" to Lampowcy się obrażą i rzucą na Ciebie urok.
    Zrób coś na lampach to zobaczysz jakie to fajne.

bomarek:
    Napisz co to za lakier do aluminium.
    Ja malowałem podkładem i czarnym sprayem
    ale ma farba tendencje do odprysków.
    Anodowanie w domu nie wchodzi w grę.
    Dobrze ci się trzyma ten czarny???
  • #7 3259730
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    bomarek bardzo dobra robato bardzo mi sie podoba jak dla mnieto +7/6 ob wyecej takich "bajerow"

pozdrawiam
  • #8 3259782
    bomarek
    Poziom 14  
    Jak pisałem wcześniej lakier jest do malowania aluminium, trzyma sie bardzo dobrze, stale go uzywam ale nazwa mi uleciala z głowy a puszkę mam w pracy.
  • #9 3260014
    soar85
    Poziom 11  
    Wygląd to to ma, starannie wykonane i z jakimś pomyśłem.Odnośnie funkcjonalności nie mogę nic powiedzieć bo nie miałe okazji posłuchania jak gra taki wzmacniacz pod słuchawki.
    Mam tylko pytanko. Nie boisz się o te lampy może by się jakaś osłona przydała moment nieuwag i :cry: [zdarzyła mi się kiedyś taka nie uwaga - wzmacniacz był kumpla ] :lol:
  • REKLAMA
  • #10 3260028
    bomarek
    Poziom 14  
    Stoi w takim miejscu, że zminimalizowałem ryzyko uszkodzenia lamp, zresztą mam ich trochę.
  • #11 3260091
    grzesiek_re
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    a mnie ciekawi ile kosztuje zbudowanie takiego wzmacniacza.
    pozdrawiam i gratuluje pomysłu
  • #12 3260111
    flashrider1989
    Poziom 17  
    wzmacniacz naprawde starannie zrobiony 9+/10.
    Blache na przedni panel masz ze złomu czy kupiłeś??
  • #13 3260137
    bomarek
    Poziom 14  
    Płaskownik o grubości 2 mm na czołówkę kupiłem.
  • #14 3260275
    ratik2
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Wygląda wspaniale zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. 10/10
  • #15 3260302
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Idealnie - tyle mam do powiedzenia :) 10/10

Napisz kosztorys i jakich sluchawek do niego uzywasz i skad sygnal.
  • #16 3260404
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Bardzo ładna konstrukcja. Doskonale wykończona, ładnie złożona w całość - 10/10.
  • #17 3260529
    marasneo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nikt by się nie powstydził takiej konstrukcji. Zadko oceniam na forum projekty innych (ze wzg na brak czasu). Jednak ten po prostu muszę;)

Jest świetny - 10/10.

Ps. Jak z kosztami? Powiedz mi ile zapłaciłes za lampy i czy są one w miarę realnie łatwo dostępne. Pozdrawiam.
  • #18 3260610
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Nie szkoda Ci tyle lamiantu?? Chyba że on ma za zadania jakies ciepło odrowadzać :?:
  • REKLAMA
  • #19 3260631
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Mam pytanie czy ścieżki na zasilaniu nie wyparują, a tak ogólnie to fajne cuś ;]
  • #20 3260664
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Ściezki parują od prądu, który jest odpowiedzialny za grzanie sie obwodów. Tu prądy sa małe impedancje i napięci aduże: dlatego też potrzeba dobrych słuchawek wysokoomowych. Bardziej mogą onieśmielając odległości miedzy ścieżkami, ale tutaj są jak najbardziej OK w końcu dla lampowca 330V to napięcie standardowe. Co do żarzenia to nie ma się co martwić u mnie sa zwykłe druviki na rzarzeniu 4x El34 tu mamy kawał grubych scieżek z czystej miedzi więc ich nie przepali. Po 4 triody/stronę.

Bardzo mi się podobają te płytki miedziane po prawej od spodu i sposób montażu. Środek jest świetny i bardziej mi się podoba niż z zewnątrz. Z zewnątrz jest powściągliwy. Góra i boki sa OK, jedynie co się mało dzieje na przodzie :) jakieś napisy by się przydały gdzie VOLUME jest :)

jak czerniles te aluminium: elektrolitycznie (galwanicznie) czy po prostu malowałeś?

ja się w sumię nie dziwię dlaczego ludzie wracają do lamp. w koncu od pewnego czasu jakość wyrobów audio spada, słuchamy mp3 o zawężonym pasmem z głośniczków komputerowych lutowanych przez niewolników w Chinach. Lampy są szybkie zawierają się w pasmie odtwarzanym przez CD wiec czemu by ich nie stosować. To marketing zrobił krzywdę, ze znikły lampy z obwodów zwykłego wzmacniacza od Kowalskiego. Nie mówie ze tranzystory i układy scalone sa zle. Ale wiadomo dorba lampa jest lepsza od słabego tranzystorowca dobry tranzystor od lampiaka 30-letniego. lampy sa mniej trwałe i to chyba główna przyczyna zmian w mentalności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 3260876
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    bardzo estetycznie wykonana obudowa i ciekawy efekt płytki (kwadraty miedzi). Tylko widziałęm już dużo takich wzmacniaczy i kilka z nich przypomina twój
    pozdroffka
  • #22 3262308
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Nie ma to jak dobry wzmacniacz lampowy, kości też są dobre, ale nie mają takiej jakości. Wykonanie jest super, wewnątrz i na zewnątrz. Super 6/6 Ktoś wcześniej napisał, że przydałab się jakaś podziałka, mniejszy szczegół, ale użyteczny.
  • #23 3262513
    error03
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    CUDO!!!!! Jestem pełen podziwu.... ja mam radio lampowe... (bethowena) ono jest piekne ale ten wzmacniacz to CUDO!!!!

pozdro
  • #24 3262848
    bomarek
    Poziom 14  
    Wolę czołówkę bez napisów które zresztą w warunkach domowych trudno jest wykonać. Płytkę pod zasilacz wykonałem metodą "drapania" bardzo szybka metoda i przy tak prostych połączeniach doskonale się sprawdza. Największy problem mam z gałkami.
  • #25 3264316
    sl
    Poziom 12  
    Witam
    Bardzo ładnie zrobiony wzmacniacz.Płytka chyba od Kamyka?.Brakuje schematu zasilacza.Mam zamiar zrobić podobny tyle tylko że ma to być jeszcze preamp.Podczas wymiany korespondencji z Kamykiem zwrócił on moją uwagę na to że o jakości dżwięku w tym wzmacniaczu decyduje dobór lamp.Lampa RFT - ECC82 jest według niego gorszym rozwiązaniem niż JAN Philipsa.Bardzo ważną rzeczą jest też zastosowanie bardzo dobrych kondensatorów 1uF/400 i 10uF/400 które powinny być typu MKP np.SCR.Przez ten ostatni"przechodzi" cały dźwięk.Mam nadzieję że starczy mi zapału na kompletowanie elementów do tego wzmacniacza bo projekt wydaje mi się ciekawy i oby wyglądał tak jak twój . Pozdrawiam - sl
  • #26 3264418
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    :arrow: bomarek
    A jak to słychać od strony szumów i innych zakłóceń?
  • #27 3264537
    mariozaw
    Poziom 2  
    Pochwalam, jak na dzisiejsze czasy to takie układy już mało kto robi.
    Wszyscy tylko układy scalone i takie tam podobne projekty a lampki to coś innego i wygląd tego wzmacniacza jaki kolega zaprezentował to należy sie od mnie +5/5 .Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia i można ogólny wygląd ocenić pozytywnie.
  • #28 3265386
    bomarek
    Poziom 14  
    Szumów i nprzydżwięku nie słycha a na oscyloskopie szum ok. 10mV ale zalezy od lamp.
  • #29 3265910
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Tremolo zachwalasz lampy a wcale nie sa takie super... Dzwięk ze wzmacniaczy lampowych jest specyficzny, tzreba to lubieć i słuchać odpowiedniej muzyki a nie "jazdy"
  • #30 3270993
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Eeno... wykonanie pierwsza klasa, w srodku wszystko przemyslane, a z zewnatrz... z dumą postawiłbym coś takiego na półce. 9/10 - tylko dlatego że zawsze moze być lepiej :]

Co to za specjalny lakier do aluminum, czy materiał przed malowaniem trzeba jakoś specjalnie przygotować, czy wystarczy pojeździć papierem ?

trzygrosze

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wzmacniacza słuchawkowego typu OTL opartego na wtórniku katodowym z aktywnym obciążeniem, zasilanego napięciem anodowym około 330V. Obudowa wykonana jest z ceownika, płaskownika aluminiowego i drewna dębowego, pomalowana specjalnym lakierem do aluminium (spray DUPLI-COLOR ELOXAL). Wzmacniacz wymaga słuchawek wysokoomowych (minimum 250-300 Ω) ze względu na charakterystykę lampowego układu. Zasilanie pochodzi z transformatora TS40, zasilacz nie posiada stabilizacji napięcia, a filtracja zasilania została poprawiona przez zastosowanie kondensatorów i rezystorów w układzie RC, co minimalizuje przydźwięk sieciowy. Wzmacniacz wykorzystuje lampy E88CC (możliwe zastąpienie lampą ECC84 po modyfikacji układu), a żarzenie realizowane jest przez odpowiednio dobrane rezystory i kondensatory (np. 4x220µF/400V, 2x10000µF). Płytki drukowane wykonano metodą ręcznego grawerowania (dremel lub rysik widiowy). Dyskusja poruszała kwestie jakości dźwięku lamp, kosztów budowy, problemów z gałkami oraz możliwości adaptacji wzmacniacza do słuchawek niskoomowych poprzez zastosowanie transformatora wyjściowego lub wzmacniaczy na układach scalonych LT1210 i TPA6120. Wzmacniacz został oceniony bardzo pozytywnie pod względem wykonania i estetyki, a także funkcjonalności, mimo braku stabilizacji zasilania i konieczności stosowania słuchawek wysokoomowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA