logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • witam - chcialbym zaprezetowac sprzet , ktory wlasnie skonczylem.Jest to wzmacniacz sluchawkowy zrealizowany w oparciu o lampy PCL 86 -calos zamknieta w obudowie "retro". Jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu-tzn.na lampach:),zbudowalem to poniewaz mialem chec przekonania sie czy naprawde lampy daja taki efekt cieplego dobrego brznienia z max detalami - i musze przyznac ze roznica w odsluchu jest . Caly uklad jest banalnie prosty , jedyna przeszkoda w jego zbudowaniu to trafo zasilajace , ktore trzeba zakupic lub postarac sie z "odzysku" , mnie calosc wyniesla okolo 35 pln-wiekszosc czesci mialem w swoich zapasach lacznie z trafem-na obudowe niewydalem ani zlotowki , wykorzystalem wszystko co mialem "pod reka" a efektem jest to co widac na zdjeciach :)
    Załączniki:
    • OTL wlasnej produkcji 03-16-06_1844.jpg (37.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL wlasnej produkcji 03-16-06_1843.jpg (45.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL wlasnej produkcji 03-16-06_1842.jpg (36.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL wlasnej produkcji 03-15-06_1209.jpg (25.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL wlasnej produkcji 03-12-06_1325.jpg (26.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jabass
    Poziom 14  
    jabass napisał 169 postów o ocenie 24, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2423239
    patry11
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    No na 6/6 stawiam bardzo fajne. Jak mówiłeś że to twój pierwszy lampiak. To jak na mój gust bardzo ładny i fajny. Sam jeszcze nie robiłem żadnego lampiaka, ale pomagałem qplowi przy odowieniu MV3. Bardzo proszę o schemat.
  • REKLAMA
  • #3 2423614
    nowymarcin
    Poziom 10  
    Witam.
    Bardzo ładnie prezentująca się konstrukcja, chociaż jakość zdjęć nie najwyższa, ale i tak efekt jest :D

pozdrawiam
  • #5 2423676
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    daj schemat jakiś. No i napisz z czeog i jak wykonałes obódowe ?
    Widze ze jest użyte drewno,ale jakie ?
  • REKLAMA
  • #6 2423766
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Od czego zastosowałeś trafo, bo piszesz że z odzysku? Obudowa super.
  • REKLAMA
  • #7 2423826
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    obudowe zrobilem z drewna-pozostalosc po starym fotelu-ponoc derewno bukowe malowane-pokrywe i (panel-zaslepka kieszeni cd romu od komputera)-wycialem ze starej pokrywy z magnetowidu - podloga to plyta mdf 0.5 cm - wywietrznik na gorze to czesc rzutnika "profil s" jest z blachy wiec gdy trzfo sie nagrzeje niepowykrzywia pokrywy. Co do trafa to ze starego radia lampowego klawesyn'a ale nie jestem pewien musze sprawdzic-cala elektronika jest zrobiona w/g tego co znalazlem na tej stronce --

http://www.republika.pl/audioton/wzm-sluch-OTL.html
  • #8 2424393
    qujtek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    eeeeehhhhhhhh!!!kolego b.fajna konstrukcja...a jakie koszty-bajka-wiesz gdyby nie to że akurat zrobiłem tuning mojego pw7011 to pewnie słałbym Ci jakieś odpłatne zlecenie na wykonanie takiego wzmacniacza(bebechów) na mje potrzeby...apropo podjłbyś sie takiego zlecenia?????ile suwenirów to by kosztowało...jeszcze raz jestem pełen podziwu i gratuluje konstrukcji!!!
  • #9 2424427
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    mysle ze "bebechy " sam bys poskladal poniewaz niesa skomplikowane-w zasadzie kilka rezystorow i pare kondensatorow-jak sam zlozysz elektronike i ja odpalisz :) to obudowa do tego sam bedzie sie "palic" w twoich rekach-i do tego satysfakcja ze samemu wszystko-:)- przeczytaj dokladnie opis z linka , ktorego podalem wyzej-wcale tak starsznie nie jest przy uruchomieniu i pomiarach :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono autorską konstrukcję wzmacniacza słuchawkowego OTL opartą na lampach PCL 86, zamkniętą w obudowie o stylu retro. Układ jest prosty, a największym wyzwaniem było pozyskanie transformatora zasilającego, który pochodzi ze starego radia lampowego Klawesyn. Obudowa wykonana została z drewna bukowego pochodzącego ze starego fotela, z elementami z płyty MDF oraz metalowym wywietrznikiem z rzutnika Profil S, co zapewnia stabilność termiczną. Całość kosztowała około 35 PLN, większość części pochodziła z własnych zapasów. Konstrukcja została doceniona za estetykę i efekt dźwiękowy, potwierdzając ciepłe brzmienie lampowe z dużą szczegółowością. Schemat i opis układu dostępne są pod wskazanym linkiem. Dyskusja zawierała pytania o szczegóły wykonania obudowy, zastosowane materiały oraz możliwość wykonania podobnego wzmacniacza na zamówienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA