logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy - OTL 6H13C

rusken 01 Gru 2008 21:20 16751 21
REKLAMA
  • Wzmacniacz lampowy - OTL 6H13C

Projekt powstał na bazie schematu zaczerpniętego ze strony Link

Jest to układ typu OTL (Output Transformer Less).
    W stopniu wejściowym pracuje podwójna trioda E88CC.
    Stopień końcowy to podwójna trioda 6H13C.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tył wzmacniacza
    Złącze zasilania, oraz wejścia sygnałowe.

Środek
    Całość zmontowana na pająku.

Zasilacz: płyta czołowa
    2 włączniki - lewy włącznik napięcie anodowe lamp, prawy włącznik napięcie żarzenia lamp.

Zasilacz: tył
    Złącze sieciowe, oraz złącze doprowadzające napięcia zasilania do wzmacniacza.

Schemat części wzmacniacza
    Schemat w obecnej postaci uległ nieznacznym modyfikacją, zmiana pojemności kondensatorów, napięcie anodowe Ua=170V

Schemat części zasilacza
    Różnica w stosunku do oryginału to zastosowanie zmiennego żarzenia lamp (6.3V/AC), oraz dławik na bazie transformatora TS20/14 (indukcyjność uzwojenia pierwotnego 10H), oraz mostek grezza.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    rusken
    Poziom 11  
    rusken napisał 22 postów o ocenie 4. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5807368
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Klasyczny układ, obudowa ładnie zrobiona , mam tylko wątpliwość co do zasilania żarzenia . Lepiej byłoby prądem zmiennym . Przy stałym napięciu jest ryzyko powstania złącza diodowego pomiędzy żarnikiem a katodą . Złacze zasilania jest niskonapięciowe (typowo mikrofonowe) radziłbym zaminić je na popularnie zwane "militarne" 4-ro pinowe lub nawet 5-cio pinowe (masa).
  • #3 5807544
    rusken
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Do radiomechanik
    Proszę spojrzeć w tekst wyżej.
    Napisałem, że układ jest po małych modyfikacjach
    Cytat:
    zastosowanie zmiennego żarzenia lamp (6.3V/AC)
    w stosunku do schematu oryginalnego.

Pozdrawiam.
  • #4 5807645
    Wichur
    Poziom 11  
    super sie prezentuje :) sam chce niedlugo coś zrobic na lampach:)

Miales z czyms kłopoty czy układ odrazu wystartował?
  • #5 5807721
    rusken
    Poziom 11  
    Dzięki.

W sumie to nie było problemów, ale najpierw zmontowałem układ testowy w innej obudowie.
  • #6 5807828
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    Jakie ceny tych lamp ? I jak długo się rozgrzewają ?

Paweł
  • REKLAMA
  • #7 5807858
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    Bardzo estetyczne wykonanie. Nieczęsto oglądamy na elektrodzie takie błyszczące deszczułki :)
    Mam kilka pytań:
    - z jakiego drewna wykonałeś obudowę?
    - co to za kondensatory, te żółte MKP, gdzie je kupiłeś i w jakiej cenie?
    - dlaczego nie wbudowałeś zasilacza do "skrzyneczki" To drugie pudło z zasilaczem jest fee...
  • #8 5807867
    rusken
    Poziom 11  
    Odnośnie ceny to jak je kupowałem kilka lat temu to za 6h13C wychodziło 15zł/sztuka, a E88CC 10zł/sztuka (więc zrobiłem mały zapas). Podczas normalnego użytkowania najpierw załączam napięcie żarzenia a później napięcie anodowe po około 40 sek.

Generalnie to jest 3 obudowa tego wzmacnaiacza. Konstrukcja powstał na przełomie 2001/2002.

Jeżeli chodzi o obudowę no jest to skrzynka kupiona w IKEA.

Tak te żółte to MKP(no name), 3zł/sztuka, giełda elektroniczna we Wrocławiu.

Odnośnie zasilacza to powstał zaraz na początku projektu...
  • #9 5808057
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jakie słuchaweczki napędzasz (głównie interesuje mnie impedancja)?
  • REKLAMA
  • #10 5808083
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Dawno już ktoś zamieścił na elektrodzie tak dopracowany projekt na lampach, podziwiam autora.
    Jak z odsłuchem ?
    I tak "na oko" jaka jest cena całości (licząc bez lamp) ?
    Fajnie się składa bo ja właśnie dzisiaj maluje obudowę do mojego preampa lampowego który już nie długo się tu pojawi :)
    Wracając do tematu,
    czemu kolega nie umieścił zasilacza w obudowie razem ze wzmacniaczem?
    Przy zastosowaniu ekranu nie powinno być żadnego problemu.
    Pozdrawiam i czekam na odp.
    PS:może następny mój projekt to będzie właśnie taki wzmacniacz :) jest inspiracja :D
  • #11 5808115
    rusken
    Poziom 11  
    Obecnie używam słuchawek Sennheizer HD600. Impedancja: 300Ω.
    Od czasu do czasu KOSS Porta Pro. Impedancja: 60Ω.
    Wcześniej używałem Technics RP-F290E-K. Impedancja:32Ω
    i też wszystko działało.

Z odsłuchem kwestia gustu... ja jestem zadowolony.

Kosztorys:
    obudowy: 50zł
    Transformator anodowego: 100zł
    Transformator żarzenia: 30zł
    Dławik: 30zł
    Potencjometr: 50zł
    Kondensatory elektrolityczne: 80zł
    Złącza: 30zł
    Drobnizna: 40zł
    Ilość pracy włożonej - bezcenne :)

Powiedzmy około 500zł

Odnośnie umieszczenia transformatora w obudowie wzmacniacza...plan był taki aby można było taki zasilacz od czasu do czasu wykorzystać do testów innych konstrukcji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 5809287
    Mark II
    Poziom 22  
    Ocena: 172
    Proponuję podać na wejście prostokąt tak powiedzmy 1÷2kHz, ustawić nie za dużą moc, by nie przeciążyć przetworników, podłączyć słuchawki i oscyloskop do wyjścia. I dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa przygoda.
  • #13 5811869
    elktr_infrm
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Pytanie do Radiomechanik:

W większości konstrukcji jakie spotkałem zaleca się stosowanie stałego napięcia żarzenia (wyeliminowanie przydźwięku sieci).

Czy zastosowanie stałego / przemiennego nap. żarzenia ma coś wspólnego
    z układem pracy lampy, czy ma związek mocą jaką jaką ma oddawać do obciążenia ?

W domyśle podejrzewam że chodzi o
    prąd tego złącza diodowego w stosunku do mocy oddawanej do obciążenia
    [a za tym wartości prądu anodowego].

I pytanie do Rusken:

Czy po zmianie nap. żarzenia z DC na AC w słuchawkach pojawia się przydźwięk sieci? Jak silny jest ten przydźwięk?
  • #14 5811891
    rusken
    Poziom 11  
    Od początku istnienia konstrukcji, lampy były żarzone prądem zmiennym (AC). Może ktoś wierzyć lub nie, ale przydźwięku sieciowego brak(to znaczy na słuch), nawet przy rozkręceniu gałki głośności na max. Zaznaczam, że przewody żarzenia są ze sobą bardzo mocno skręcone.
  • #15 5814354
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A jak wygląda sprawa przesłuchu pomiędzy kanałami ?
  • #16 5814537
    rusken
    Poziom 11  
    Kiedyś układ był zmontowany w konfiguracji z dwoma lampami E88CC w przedwzmacniaczu (do testów) , teraz jest jedna. Nie zauważyłem różnicy.
  • #17 5814917
    Szpanbix
    Poziom 15  
    Mam tylko pytanie.... Nie rozumiem zasilania lamp (Schemat drugi, pierwsza część rysunku). Czyżby to był mostek pół - okresowy? I jak napięcie jest prostowane jeżeli na diodach są kondensatory? Przecież kondensatory doskonale radzą sobie z przewodzeniem prądu zmiennego...
  • #18 5815153
    Mark II
    Poziom 22  
    Ocena: 172
    Kondensatory włączone równolegle do diod prostowniczych maja zapobiegać zakłóceniom, ich pojemnosć jest niewielka, na pewno zbyt mała, by mógł popłynąć przez nie istotny prąd przy 50Hz. Prostownik jest pełnookresowy, diody pracują na przemian, zauważ, że środek uzwojenia podłączony jest do masy układu.
  • #19 5815283
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    rusken napisał:
    Kiedyś układ był zmontowany w konfiguracji z dwoma lampami E88CC w przedwzmacniaczu (do testów) , teraz jest jedna. Nie zauważyłem różnicy.

Czyli rozumiem robiłeś testy podłączając wejście np. lewego kanału, a słuchałeś na prawym ? Coś mi się nie chce wierzyć w ten brak różnicy ;) Kiedyś robiłem testy wzmacniacza na ECC83 + 2xEL84 stereo. Też chciałem dać jedną ECC83 na wejściu, co było błędem, gdyż przy większym wzmocnieniu były przesłuchy minimalne, bo minimalne, ale jednak były pomiędzy kanałami. Albo może ja coś źle robiłem ;)
  • #20 5817106
    Szpanbix
    Poziom 15  
    :arrow: Mark II wielkie dzięki za objaśnienie :D
    Zapomniałem że - ze wzrostem pojemności i częstotliwości maleje opór. Mam jeszcze pytanie na schemacie czy "IC1" to stabilizator?
  • #21 5817805
    rusken
    Poziom 11  
    IC1 jest to stabilizator LT1084CP.

Tu jest dokumentacja
    Link

U mnie w układzie jest osobny transformator 6.3V(AC) do żarzenia lamp i nie ma tego układu.

=====================================
    Pomiary charakterystyki przenoszenia wzmacniacza
    Obciążenie 300 Ohm
    Pasmo przenoszenia dla spadku:
    -------------------------------------
    1dB (fd=700mHz ÷ fg=78kHz)
    1.5dB (fd=600mHz ÷ fg=84kHz)
    3dB (fd=400mHz ÷ fg=125kHz)

Obciążenie 32 Ohm
    Pasmo przenoszenia dla spadku:
    1dB (fd=3Hz ÷ fg=56kHz)
    1.5dB (fd=2.5Hz ÷ fg=68kHz)
    3dB (fd=1.4Hz ÷ fg=107kHz)
  • #22 12584629
    saper152
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Temat dawno nieporuszany ale może autor będzie mi w stanie mi odpowiedzieć. Czy zastosowałeś w zasilaczu trafo takie jak na schemacie czyli 115V-0-115V i 9V? Jeśli tak to gdzie taki można kupić za 100zł a jeśli nie to jakim zastąpić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono projekt lampowego wzmacniacza typu OTL (Output Transformer Less) z wykorzystaniem podwójnej triod E88CC w stopniu wejściowym oraz podwójnej triod 6H13C w stopniu końcowym. Konstrukcja jest zmontowana na pająku i umieszczona w obudowie zakupionej w IKEA. Zasilanie lamp odbywa się prądem zmiennym (AC) na żarzenie, co eliminuje przydźwięk sieciowy, a napięcie anodowe jest włączane po około 40 sekundach od załączenia żarzenia. Zasilacz jest osobnym modułem, co umożliwia jego wykorzystanie do innych projektów. Wzmacniacz napędza słuchawki o impedancjach 300 Ω (Sennheiser HD600), 60 Ω (KOSS Porta Pro) oraz 32 Ω (Technics RP-F290E-K). Pasmo przenoszenia dla obciążenia 300 Ω wynosi od około 700 mHz do 78 kHz przy spadku 1 dB, a dla 32 Ω od 3 Hz do 56 kHz. Koszt budowy bez lamp to około 500 zł, w tym obudowa, transformatory, dławik, potencjometr, kondensatory elektrolityczne i złącza. Dyskutowano również o rodzaju złącza zasilania (zalecane złącza militarne 4- lub 5-pinowe zamiast mikrofonowych) oraz o roli kondensatorów równolegle do diod prostowniczych w zasilaczu. Stabilizator LT1084CP jest stosowany w zasilaczu, choć w opisywanym układzie zasilanie żarzenia realizowane jest osobnym transformatorem 6,3 V AC. Wzmacniacz cechuje estetyczne wykonanie i stabilna praca bez problemów technicznych. Pojawiły się pytania o przesłuch między kanałami, które w obecnej konfiguracji nie są zauważalne. Wzmacniacz jest inspiracją dla innych konstruktorów lampowych urządzeń audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA