logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza antenowego do samochodu – poprawa odbioru radia na trasie

Bedi 27 Lip 2003 15:15 5748 11
REKLAMA
  • #1 301758
    Bedi
    Poziom 13  
    Kupiłem sobie antene do auta i potrzebuje jakis schemat wzmacniacza do niej by lepiej odbierac stacje bo jak jade na trasie to szybko gubie sygnał a obecnie słucham na zwykłym kabelku
  • REKLAMA
  • #3 301791
    Bedi
    Poziom 13  
    no patrz a przeglądałem to i nie znalazłem :/
    dzięki

mam jeszcze pytanko o dławik tam trzeba wykonać dławik 100uH
    może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić albo ską go wziać??
    może jakis zasilacz z kompa??
  • REKLAMA
  • #4 301949
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Moja rada była by taka. Żaden wzamacniacz. DObra antena zamontowana w dobrym iejscu auta czyli najlepiej na dachu. Niektórzy montują na blotniku w pobliżu slupka drzwi, nie jest to najlepsze miejsce. W zasadzie dach lub rynienka tak aby antena miała widocznośc dookoła. Wzmacniacz wzmocni wszystko, zakłócenia też. Niech przejedzie obok ktoś motorowerem z iskrzącym zapłonem to mało radia nie rozerwie.Po zamontowaniu nowego uchwytu, kiedyś stosowałem uchwyty od CB radia do natny na rynienkę. Były całkiem niezłe. Często oryginalen kable antenowe przegniją przy uchwycie. Nowa natena to koszt 10-30zł to nie majątek. A na końcu polecam dobranie bata do radia. Idziesz do sklepu, prosisz kilka batów a pod sklepiem ustawiasz słabą stację na UKFie i dobierasz bata który najlepiej odbiera. Wiąże się to z dopasowaniem wejścia radia, impedancja i pojemnością kabla itp. Najlepiej dobrać eksperymentalnie. Koszt nie jest duży. Wszystko to dobre rady ale pod warunkiem że masz normalne radio a nie chińszczyznę bo ta jak gra to już jest cud i należy się z tego cieszyć że cokolwiek odbiera.

SławeK
  • #5 302009
    Bedi
    Poziom 13  
    moje radio to SONY XR-4750 chyba bo niechce mi sie teraz leciec i sprawdzac
  • #6 302116
    SlaweK
    Poziom 43  
    ... czyli w miarę normalne radio. Zakładając że nie jest pokręcone przez fachowca to powinno odbierać prawidłowo.
    Tak jak pisałem wcześniej. Zrób porządek z anteną bo pewnie masz przegity przewód przy mocowaniu bata, dorą masę przy mocowaniu, ew wymień na nową. Jak pisałem koszt niewielki.
    Chyba że mieszkasz w terenie górzystym, tam kłopoty z odbiorem to normalna sprawa. Potem ewentulanie poeksperymentuj ze wzmacniaczem ale na cuda to nie licz. Antena powinna być dostrojona do odbieranego zakresu i odbierać sygnał. Jak pisałem zależy to nie tylko od długości bata ale do jakości, ilości przewodu, jego parametrów. Dlatego dobrze jest dobierać jego długość. Podstawową sprawą jest miejsce mocowania anteny, zderzaki, błotniki, maska, klapy w zasadzie odpadają. Nie zawsze producent auta stosuje dobre miejsce na antenę, np Mercedes na tylnym błotniku, duży Fiat na podszybiu przednim. Jeśli masz możliwość to może kup używaną antenę na szrocie produkcji Hirshmana,, Fuby czy Katreina, taką trzeba przejrzeć przed zamonowaniem. Jakie masz auto ?

I jeszcze jedno na koniec , to że piszesz ze słuchasz na kableku a nie na antenie to prosty dowód na to że twoja antena nie odbiera!!! Szukaj przerwy w przewodzie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 302141
    Bedi
    Poziom 13  
    moje autko to golf III a antene juz kupilem na giełdzie za 20 zl tylko musze ja zamocować. A co to tych firm to sie przejade gdzies na szrot jak odbiore prawko(czyli gdzies za 3 tyg bo wlasnie zdalem egzamin za 1-wszym razem:D) bo narazie to brat prowadzi;)
  • #8 302171
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Tylko dobra antena złączki i oczywiście radio.Dobra głowica i pcz ma szumy wielokrotnie mniejsze od najlepszego wzmacniacza antenowego.Efekt końcowy jest taki że markowe radio z dobrą anteną i krótkim przewodem antenowym jest w stanie odebrać odległą stację a kiedy podłączy się wzmacniacz już nie.Zginie ona w szumach tego wzmacniacza.Dalej to przeczytaj jeszcze raz SławKa i posłuchaj jego dobrych rad
  • REKLAMA
  • #9 302187
    SlaweK
    Poziom 43  
    W Polo antena była na dachu, w Golfie podejrzewam że tez ale baty nie są najlepsze, nie zaszkodzi dobrać. Z mocowaniami bywa róznie.
    I jeszcze jedno. Dobrze by sprawdzić czy nie jest już zamontowana antena ze wzmacniaczem który nie ma zasilania. Nie wiem czy przypadkiem takiej nie wstawił producent a "jelektryk" który podłączał radio nie wiedział o tym i nie podłączył zasilania do tego wzmacniacza. Jak dobierzesz się do anteny i będzie jakaś dziwna puszka z dodatkowym przewodem to napewno jest to wzmacniacz.

SławeK
  • #10 302190
    Bedi
    Poziom 13  
    chlopaki jak narazie to do radia jest przymocowany zwykly kabelek ktory biegnie wzdluz szyby tak wiec musze najpier zamontować antene pozniej bede kombinowal ;)
  • #11 302270
    SlaweK
    Poziom 43  
    Można jeszcze trochę podedukować. Golf3 czyli nie nowy. Więc może sprowadzony. Jeśli ma dobre wyposażebnie fabryczne (klima, elektryczne szyby itp) to może mieć (ale montowali to jako dodatek za sporą dopłatą) rozdzielacz anten. Czyli jednocześnie antenę do GSM i radia. Do tego wymagana jest wymiana bata i spora puszka rozdzilająca sygnały. ALe to raczej fantazja choć możliwości są i trzeba dobrze rozpoznać teren nim rozpocznie się działania wojenne bo można narobić więcej szkód niż pożytku z niewiedzy. BMW swojego monotwało system wieloantenowy o nazwie Antena Diversity, radio przez specjalną puszkę wybierało 1 z np.4 anten która w danym momencie najlepiej odbiera. Dokładniej o tym z czym można się spotkać w car audio lepiej napisał by Leszek DJLJ24. Możesz go poprosić o wykład. A z tego co pamiętam to WV miał regulację głośności zależna od predkości jazdy ale z Sonym to raczej działać nie będzie.

Napisałem to tylko ku przestrodze z czym można się spotkać w aucie.

SławeK
  • #12 302289
    pio17soft
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jeżeli jest na dachu i to fabrycznie to na 100% w stopce anteny jest wzmacniacz który czeba zasilić z radia (pin anteny aut. w kostce iso)
    W nowszych vw potrzeba zasilacz antenowy(zasilanie kablem antenowym)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza antenowego do samochodu w celu poprawy odbioru radia podczas jazdy. Zalecane jest przede wszystkim zastosowanie dobrej jakości anteny zamontowanej w optymalnym miejscu, najlepiej na dachu pojazdu, aby zapewnić pełną widoczność sygnału. Wzmacniacz antenowy może wzmocnić również zakłócenia, co często pogarsza odbiór, dlatego jego stosowanie powinno być przemyślane i poprzedzone eksperymentami z anteną i kablem. Warto zwrócić uwagę na stan przewodów antenowych, ich mocowanie oraz dopasowanie długości bata antenowego do odbieranego zakresu częstotliwości. W niektórych samochodach, np. VW Golf III, fabrycznie montowane są anteny ze wzmacniaczami wymagającymi zasilania z radia (pin anteny w kostce ISO). Możliwe jest także występowanie systemów wieloantenowych (anten diversity) w nowszych modelach aut, które automatycznie wybierają najlepszą antenę. Przy montażu wzmacniacza antenowego konieczne jest zastosowanie dławika (np. 100 µH) oraz odpowiedniego zasilania. Wskazane jest również rozważenie zakupu anten renomowanych producentów, takich jak Hirschmann, Fuba czy Katrein, które charakteryzują się lepszą jakością odbioru. Model radia użytkownika to Sony XR-4750, które jest uznawane za sprzęt o dobrej jakości odbioru, pod warunkiem prawidłowego montażu anteny i okablowania.
REKLAMA