Witam kolegów !
Jakiś czas temu postanowiłem zainstalować sobie w samochodzie antenę CB w miejsce UKF.
Antenę ukf miała zastąpić antena klejona na szybę.
Zainstalowałem antenę podobną do tej:
Ale nie byłem zadowolony z efektów jej pracy.
Póżniej wpadłem na pomysł, żeby samemu zbudować taką antenę.
Miałem taki wzmacniacz:
Zainstalowałem go w samochodzie, do jednego z wejść podłączyłem kawałek drutu i przykleiłem do tylnej szyby. Efekty były dużo lepsze, od anteny klejonej na szybę. I tutaj mam pytanie.
Jaki kształt powinien mieć drut przyklejony do szyby,żeby antena działała najlepiej,
taki :
może taki :
Może jakiś inny ?
Jaka powinna być długość i grubość drutu, by osiągnąć optymalny odbiór ?
Sam mam problem ze stwierdzeniem tego metodą prób i błędów, bo w mieście antena prawie zawsze działa dobrze, różnice pojawiają się dopiero w trasie.
O antenach mam mgliste pojęcie, dlatego proszę kolegów o pomoc.
Jakiś czas temu postanowiłem zainstalować sobie w samochodzie antenę CB w miejsce UKF.
Antenę ukf miała zastąpić antena klejona na szybę.
Zainstalowałem antenę podobną do tej:
Ale nie byłem zadowolony z efektów jej pracy.
Póżniej wpadłem na pomysł, żeby samemu zbudować taką antenę.
Miałem taki wzmacniacz:
Zainstalowałem go w samochodzie, do jednego z wejść podłączyłem kawałek drutu i przykleiłem do tylnej szyby. Efekty były dużo lepsze, od anteny klejonej na szybę. I tutaj mam pytanie.
Jaki kształt powinien mieć drut przyklejony do szyby,żeby antena działała najlepiej,
taki :
może taki :
Może jakiś inny ?
Jaka powinna być długość i grubość drutu, by osiągnąć optymalny odbiór ?
Sam mam problem ze stwierdzeniem tego metodą prób i błędów, bo w mieście antena prawie zawsze działa dobrze, różnice pojawiają się dopiero w trasie.
O antenach mam mgliste pojęcie, dlatego proszę kolegów o pomoc.