logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić końcówkę mocy z 100 Bis bez przedwzmacniacza?

sideman 29 Lis 2006 15:41 3910 7
REKLAMA
  • #1 3275881
    sideman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam wielka prośbę czy ktos mógłby mi powiedzieć jak z tego schematu wyodrębnić samą koncówke mocy, tj. bez układu przedwzmacniacza., gdyż przedwzmacniacz zrobić chce typowo gitarowy, a z tej końcówki mocy chce sorzystac gdyż mam do niej lampy(4xel34) i trafo wyjściowe od bisa własnie.
    Prosze o pmoc:)
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Albo moze ktoś ma jakieś propozycje schematu końcówki mocy, takiej aby wykorzystać te el34 i to trafo.
    Z góry serdecznie dziękuje:)
    ----------------------------------------------------------------------------------

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa posty

Załączniki:
    • Jak wyodrębnić końcówkę mocy z 100 Bis bez przedwzmacniacza? schemat_100bis.jpg (138.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3276865
    sideman
    Poziom 11  
    ...czyli po prostu wyrzucam ECC83 i z wyjścia przedwzmacniacza podłączam się pod siatke ECC81 i mase i jest po sprawie?

Ps. Jeszcze jedno pytanie mam - czy te lampe ECC81 mozna zamienić na ECC83, bo z tego co sie orientuje to właśnie na 83 bardzo ładnie brzmi gitara. Czy da się zamienic te lampy bez istotnych zmian w układzie?
  • REKLAMA
  • #4 3281485
    Dioda3
    Poziom 13  
    Wszystko zalezy od tego, co chcesz osiagnac. Zasadniczo ECC81 wytrzymuje znacznie wieksze napiecia na siatce, wiec nalezy sprawdzic ustawienie ich punktu pracy w Twoim preampie. Druga sprawa to dynamika. ECC81 ma genialna dynamike, przez to ciezko ja przesterowac. Jezeli chcialbys uzyskac brzmienie wspanialego Overdrivu to oczywiscie wymien przede wszystkim pierwszy stopien preampa na ECC83, natomiast jezeli interesuje Cie gleboki Clean to radze zostawic 81.
    Pozdrawiam
  • #5 3282559
    sideman
    Poziom 11  
    dziękuje bardzo za rade - skorzystam. Zatem biore się za budowe tego wzmacniacza, jeszcze tylko pozostaje kwestia doboru dobrego przedwzmacniacza, poniżej zamieszczam schemat takowego, który chcę zrobić.Proszę o porade czy oby napewno ten układ będzie odpowiedni??

to on:) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic232878.html#1143573

i to jest tem pre14 clean
  • #6 3286184
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tam uzytkownik pytający ogólnie chciał przedwzmacniacz prawdopodobnie do Audio, u niego nie mogło być przesterowania i innych takich rzeczy. Ty chcesz gitarowy przedwzmacniacz i powiem Ci sprawa nie jes taka prosta najlepiej jakbyś sobie posłuchał rasowych wzmacniaczy lampowych i samemu dobrał schemat według wzmacniacza. Mnie ostatnio bardzo pasuje konstrukcja wzmacniacza zaczerpnięta z Marshalla z trójpunktową barwą, tyle, ze bis nie ma Presence.

https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...plik=Firmowe/MARSHALL/JCM%20900%20Marshal.gif

Tu masz przedwzmacniacz z JCM 900 bardzo chwalony. podejrzewam, że tego TL072 można się pozbyc z wyjścia bo tam jest bodajże petla efektów. jesli chcesz już wszystko na samych lampach skorzystaj z https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...e/MARSHALL&plik=Firmowe/MARSHALL/1959PREM.GIF To sam testowalem i powiem, ze na Celestion Vintage 30 gra to znakomicię.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 3289315
    sideman
    Poziom 11  
    :) dziękuje bardzo.
    Mam jeszcze jedną sprawe, mianowicie mam reverb sprężynowy i chciałbym go też tam zainstalować tylko nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Prosze o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyodrębnienia końcówki mocy z wzmacniacza 100 Bis bez użycia oryginalnego przedwzmacniacza, aby zastosować własny gitarowy preamp. Końcówka mocy zaczyna się od lampy V2 w schemacie. Propozycja polega na pominięciu lamp ECC83 i podłączeniu sygnału z przedwzmacniacza bezpośrednio do siatki lampy ECC81 w końcówce mocy. Omówiono różnice między lampami ECC81 i ECC83: ECC81 wytrzymuje wyższe napięcia i ma dużą dynamikę, co utrudnia przesterowanie, natomiast ECC83 jest preferowana dla uzyskania charakterystycznego gitarowego overdrive. Zaproponowano wykorzystanie schematów przedwzmacniaczy z wzmacniaczy Marshall, m.in. JCM 900 oraz modelu 1959PREM, które dobrze współpracują z lampami EL34 i transformatorami wyjściowymi z 100 Bis. Wskazano również na możliwość integracji sprężyny reverbowej między stopniami wzmacniacza, z przykładem schematu z wzmacniacza Laney HCM15R-CH, gdzie reverb jest włączany równolegle do układu regulacji barwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA