logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty regulator obrotów dla silnika 80V 500W?

vuker 27 Sie 2003 21:20 5675 13
REKLAMA
  • #1 306854
    vuker
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak zrobic taki układ?
    Zalezalo by mi na ukladzie mozliwie prostym (atmel51/tyrystor ?)
  • REKLAMA
  • #2 306870
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Nienapisałeś nic z czego ma to być zasilane,napieciem stałym czy zmiennym.Również niezawiele napisałeś o silniku,jaki rodzaj.
  • REKLAMA
  • #3 306871
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    I czy silnik ma chodzć w jedną czy w obie strony?
  • REKLAMA
  • #4 306883
    vuker
    Poziom 15  
    Wystarczy mi jakas sugestia, albo schemat :) regulatora do silnika pradu stałego. Zasilanie zrobie z trafa (mam takowe+diody).Ze zmianą biegunowosci terz niema kłopotu. Mam nadzieje ze choc troszke rozjasnilem temat.
  • REKLAMA
  • #5 306894
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Ani trochę , przeciwnie!
    Co to jest za silnik?
  • #6 306908
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Powinno pomóc,radioelektronik nr.9 1990r.
  • #7 306922
    vuker
    Poziom 15  
    ...komutatorowy
  • #8 313864
    mariusz

Poziom 16  
    Ocena: 40
    Też szukam regulatora obrotów do silnika komutatorowego prądu stałego.
    Silnik na 24V 600W. Regulacja ma zapewniać płynną zmianę obrotów przez zmianę napięcia od 0V do 24V przy możliwie największym możliwym momencie obrotowym i mocy oraz zmianę kierunku obrotów.
    Kiedyś robiłem takie regulatory na 12V ale gdzieś zapodziałem schemat.
    Z tym, że te regulatory lubiły "paść"(tranzystory końcówki mocy BUZ11),
    przy dużym obciążeniu silnika na małych obrotach. Powodem tego byly duże "piki" napięcia na tranzystorach i wysiadały one nie dlatego, że były przeciążone prądowo ale dlatego,że nie wytrzymywały napięciowo.
    Stosowałem różne tranzystory ale problem pojawiał się cyklicznie.
    Najprawdopodobniej potrzebny jest jakiś układ gaszący na końcówce mocy.Stosowałem diody, kondensatory, dławiki i......nic.
    Ponieważ przerobiliśmy w końcu układ napędowy na silnik prądu zmiennego problem przestał istnieć, ale ze względu bezpieczeństwa (wymogi BHP oraz nieodpowiedzialność pracowników mogących coś sobie niechcący zrobić) niejako wymuszają powrót do silnika na prąd stały i napięcie 24V.
    Mam nadzieję, że z tym problemem już ktoś się zetknął.
    Konto firmowe:
    Zakład Usługowo-Handlowy "ELMAR"
    Mickiewicza 115, Pajęczno, 98-330 | Tel.: 600 XXX XXX (Pokaż)
  • #9 314061
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Regulację napięcia możesz wykonać w nastepujący sposób.
    Kupić lub nawinąć trafo o napieciu 220/100V o mocy 600W i regulować napięcie po stronie pierwotnej fazowo.Po stronie wtórnej mostek prostowniczy ewentualnie filtr L-C.
    Regulator znajdziesz tu.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic47137.html
  • #10 315100
    mariusz

Poziom 16  
    Ocena: 40
    Wszystko ładnie i pięknie tylko, że za pomocą autotransformatora nie ma możliwości zachowania mocy nominalnej przy prędkości obrotowej niższej niż prędkość nominalna. Dla przypomnienia dla szanownego kolegi wzór P=UI( moc=napięcie razy prąd) czyli łatwo wyliczyć, że dla silnika o mocy 600W i napięciu 24V prąd wynosi 25A. Ponieważ rezystancja silnika nie zmienia się to łatwo wyliczyć iż przy napięciu przypuśćmy 10V jego moc wynosi :25A razy 10V =250W. Problem polega na zachwaniu mocy w całym zakresie obrotów od 0 do prędkości nominalnej.
    Pozdrawiam.
    Mariusz
    Konto firmowe:
    Zakład Usługowo-Handlowy "ELMAR"
    Mickiewicza 115, Pajęczno, 98-330 | Tel.: 600 XXX XXX (Pokaż)
  • #12 316818
    vuker
    Poziom 15  
    hmmm jak widze bede musial troche poglowkowac i rozrysowac cos.
    ps.
    myslalem ze to jest tak populary temat ze nie trzeba bedzie ''wylamywac otwartych drzwi''...
  • #13 322211
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    mariusz napisał:
    Wszystko ładnie i pięknie tylko, że za pomocą autotransformatora nie ma możliwości zachowania mocy nominalnej przy prędkości obrotowej niższej niż prędkość nominalna. Dla przypomnienia dla szanownego kolegi wzór P=UI( moc=napięcie razy prąd) czyli łatwo wyliczyć, że dla silnika o mocy 600W i napięciu 24V prąd wynosi 25A. Ponieważ rezystancja silnika nie zmienia się to łatwo wyliczyć iż przy napięciu przypuśćmy 10V jego moc wynosi :25A razy 10V =250W. Problem polega na zachwaniu mocy w całym zakresie obrotów od 0 do prędkości nominalnej.
    Pozdrawiam.
    Mariusz

Trudno się zgodzić z Kolegą - rezystancja jest owszem stała, ale Kolega dowodzi tylko, że moc strat oporowych(=grzejnych) zmaleje. Natomiast moc mechaniczna to co innego, prąd zależy od SEM wzbudzanej w wirniku itp.
    Co do istoty sprawy - na pewno ze spadkiem obrotów rośnie moment, ale charakterystyka mocy oddanej w funkcji obrotów z pewnością nie będzie płaska...
  • #14 425432
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    należało by zastosować sprzeżenie zwrotne, które przy wiekszym obciążeniu silnika powodowało by wzrostt mocy dostarczanej w celu zachowanie stałych obrotów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego regulatora obrotów dla silnika prądu stałego komutatorowego o mocy około 500-600W i napięciu zasilania około 80V. Wskazano potrzebę określenia rodzaju silnika i sposobu zasilania (stałe czy zmienne napięcie) oraz kierunku obrotów. Proponowano wykorzystanie układów opartych na mikrokontrolerach Atmel 8051 lub tyrystorach, jednak brak jednoznacznego schematu. Jeden z uczestników zasugerował artykuł z "Radioelektronika" nr 9/1990 jako źródło schematów regulatorów do silników DC. Poruszono temat regulacji napięcia za pomocą autotransformatora i mostka prostowniczego, jednak zwrócono uwagę, że regulacja napięcia w ten sposób nie pozwala na utrzymanie mocy nominalnej przy niższych obrotach ze względu na stałą rezystancję silnika i ograniczenia prądowe. Wskazano na problem uszkodzeń tranzystorów mocy (np. BUZ11) spowodowanych przepięciami i konieczność stosowania układów gaszących (dławiki, diody, kondensatory), które jednak nie zawsze skutecznie eliminują problem. Zaproponowano również zastosowanie modulacji szerokości impulsu (PWM) jako bardziej efektywnej metody regulacji prędkości i momentu obrotowego silnika DC. Wskazano na potrzebę sprzężenia zwrotnego, które pozwoliłoby na utrzymanie stałych obrotów przy zmiennym obciążeniu poprzez automatyczną regulację mocy dostarczanej do silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA