Na wstępie chciałbym wyjaśnić pewną niekonsekwencję, którą popełniłem - otóż zasilacz tego telewizora w prawdziwym trybie STBY jest zablokowany i nie wytwarza żadnych napięć, stan określany przeze mnie jako stby jest stanem, w którym zasilacz próbkuje nie wytwarzając prawidłowo wszystkich napięć.
opisuję zbiorczo wskazane problemy:
- po odłączeniu tranzystora linii w trybie praca i stby jest 97V (zresztą daje się zawsze regulować w dość szerokim zakresie),
- kondensatora 2058 nawet nie tknąłem, w robocie przetestuję go,
- bezpiecznik był spalony i jest wymieniony, gdyby był niesprawny, to nie było by stabilnej pracy po "wzbudzeniu", napięcie 9V wychodzące z zasilacza (!) w czasie normalnej pracy jest praktycznie nie obciążone,
- kondensator 2636 jest wymieniony, w czasie stby jest na nim około 7V, na schemacie, który posiadam nie mogę znaleźć dławika 6635 i rezystora 3635, czy może to mają być elementy połączone szeregowo z diodą 6635? Bo jeżeli tak, to dławik jest sprawny a rezystor nie występuje (zwarcie dławika powoduje przyrost napięcia do 8V ale zasilacz zaczyna wydawać dziwne odgłosy). Napięcie 9V w czasie stby ma wartość ok. 7V i lekko pulsuje w rytm próbkowania.
Dodam, że bardzo dziwnie pracuje układ stabilizacji na tranzystorze 7628. W czasie próbkowania wytwarza duże impulsy o amplitudzie od 0V do około 6V, długim czasie trwania, i kształcie będącym skrzyżowaniem trójkąta i trapezu - właśnie w czasie narastania tego impulsu przetwornica próbuje zadziałać, następnie po przekroczeniu pewnego poziomu jest blokowana. Natomiast przy pracy prawidłowej napięcie stabilizujące ma wartość i kształt prawidłowe.