logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy równoległe połączenie dwóch lamp ECL86 zwiększy moc wzmacniacza?

BARNI_GDYNIA 25 Gru 2006 17:33 2888 5
REKLAMA
  • #1 3368846
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich. Otóż jakiś czas temu zbudowałem wzmacniacz lampowy na jednej lampie ECL86. Z tego co wyczytałem po forum elektroda to wnioskuje ze ma tak z 3 do 4 watów. Nie ukrywam że jest to za mała moc jak dla mnie ponieważ nie mam kolumn z dużą efektywnością głośników spl. Zrodził mi sie pomysł żeby połaczyć równolegle albo szeregowo dwie takie lampy ECL86. Czy jest to możliwe? czy moc podwoii się do 8 wat? Prosze o jakies rady i wskazówki. A poniżej przedstawiam znany na tym forum schemat na jakim bazowałem budując swojego lampiaka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic271479.html#1347772
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3368994
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    BARNI_GDYNIA napisał:
    Otóż jakiś czas temu zbudowałem wzmacniacz lampowy na jednej lampie ECL86. Z tego co wyczytałem po forum elektroda to wnioskuje ze ma tak z 3 do 4 watów. Zrodził mi sie pomysł żeby połaczyć równolegle albo szeregowo dwie takie lampy ECL86. Czy jest to możliwe? czy moc podwoii się do 8 wat?

Możesz dać w stopniu końcowym 2 pentody z ECL86 równolegle i zastosować trafo o Ra o połowę mniejszym niż dla pojedynczej lampy - moc się podwoi, zalecane jest by lampy miały w miarę identyczną charakterystykę.

Tyle że o wiele lepiej jest zastosować układ przeciwsobny - większa sprawność, tańsze trafo wyjściowe, mniej problemów z przydźwiękiem...

Przykład wzmacniacza SE z lampami (EL34) połączonymi równolegle masz na przykład tu: http://ecclab.com/gotowe/se20w.htm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3369052
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Zrób sobie układ przeciwsobny na 2 x ECL86 = około 8W, albo na 2 x EL84 = nawet do 20W.
    Układ SE o większej mocy to nienajlepszy pomysł, duże trafo wyjściowe bo rdzeń jest mocno podmagnesowany. Poza tym nie dopasujesz idealnie dwóch lamp do łączenia równoległego, zawsze któraś bardziej się obciąży...
    Stosowało się to np we wzmacniaczu 100 W - 2 x (2 x EL34 równolegle). No ale to był wybór między oktalowymi EL34 a nietypowymi np GU50 czy innymi nadawczymi...
  • REKLAMA
  • #4 3369217
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Dziekuje za pomoc :) Pokolei. Niestety nie dysponuje 4 lampami el84 ale dysponuje 10 ECL86. Czyli mam rozumiec że tutaj musze zastosować schemat "single end" ? Jakie trafo głosnikowe podpasuje to tych dwóch lamp bo to co teraz mam w uzyciu to Polski wynalazek TG 2-20-666 rozumiem że już się nie nada? Ma ktoś może schmeat jak miałby wyglądac ten układ przeciwsobny na dwóch ecl86?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3369269
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    BARNI_GDYNIA napisał:
    dysponuje 10 ECL86. Czyli mam rozumiec że tutaj musze zastosować schemat "single end" ?

Nie musisz stosować SE - na 2 ECL86 wyjdzie ci też PP (z lepszym skutkiem).

BARNI_GDYNIA napisał:
    Jakie trafo głosnikowe podpasuje to tych dwóch lamp bo to co teraz mam w uzyciu to Polski wynalazek TG 2-20-666 rozumiem że już się nie nada?

Raczej nie - to jest trafo do 2-watowego SE. Trafo musi mieć większy rdzeń, ponadto Ra zapewne gdzieś w okolicach 2,5..3,5kΩ.

BARNI_GDYNIA napisał:
    Ma ktoś może schmeat jak miałby wyglądac ten układ przeciwsobny na dwóch ecl86?

Na przykład tak:
    http://ecclab.com/schem/01km.gif
    http://ecclab.com/schem/wg460.gif

A, pamiętaj że słuch ma charakterystykę logarytmiczną - zwiększenie mocy z 3 do 6W będzie ledwo odczuwalne...
  • #6 3369395
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Na tym etapie chyba przystopuje. Mam juz miejwięcej rozeznanie co i jak. Dziekuje za Pomoc :)
REKLAMA