logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz Unitra na prostownik do akumulatorów 6V?

atarl 26 Gru 2006 17:18 4445 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy da się przerobić zasilacz Unitry na prostownik do ładowania 6-woltowego akumulatora i jakie napięcie oraz prąd ustawić?

Tak — taki zasilacz/transformator można przerobić na prostownik, ale najpierw trzeba sprawdzić, jakie napięcie daje trafko [#3371729] Dla akumulatora 6 V celuj w około 7–7,5 V po wyprostowaniu i prąd rzędu 1,1–1,2 A; napięcia nie trzeba dodatkowo filtrować kondensatorami [#3380398] Zapisano też, że trafko od Amatora powinno wystarczyć mniej więcej na 1 A, więc nie należy oczekiwać dużo większego prądu [#3384415] Warto dać solidniejszy mostek prostowniczy, bo przy takich prądach elementy mogą się grzać [#3386910] Ładuj z kontrolą temperatury transformatora i akumulatora, a przy starym ołowiaku warto odkręcić odpowietrzniki [#3380836]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3371654
    atarl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    czy da rade z zasilacza unitry zrobic prostownik do ladowania akumulatorow 6V??
  • #3 3371741
    atarl
    Poziom 17  
    na elektrodzi patrzalem to na jednym wyprowadzeniu jest 6.3V a n 2 25V

Dodano po 2 [minuty]:

mozna by bylo zrobic ta ze na okolo 8,4V zrobic wyprowadzenie i dac mostek i to by jakos moze ladowalo i jeszcze jakis amperomierz i tyle
  • #4 3372035
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Hej,
    Piszesz ze chcesz zrobic prostownik z zasilacza (czy trafa) bo zasilacz to trafo kondensatory i mostek prostowniczy.

Jak masz same trafo to kup gotowy mostek prostowniczy np 5A i kondensatory opcjonalnie wystarczy 2x 2200uF i to wszystko

Mysle ze nawet samo trafo powinno naladowac akumulator (CHYBA)

Wiesz jak to podlaczyc ? jak nie to juz pisze

mostek ma 2 wejscia oznaczone ~ czyli tam podlanczasz trafo
    A gdzie pisze + i - to juz wiesz :) wyjscie i mozesz podlaczyc rownolegle kondensatory dla filtracji napiecia to wszystko i do akumulatora
  • #5 3372224
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
  • #6 3372302
    atarl
    Poziom 17  
    to trafo jest jeszcze w amatorze dzisiaj nie bede robil chcem tylko porad co jak zrobic a jak chce 6v a tam jest 25 to odczep musze zrobic gdzies na 8.5v - 1.4v spadku na diodach to daje okolo 7 v czy moze tak byc??
  • #7 3372910
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    napiecie zmienne po wyprostowaniu i odfiltrowaniu kondensatorem zwrosnie o pierwiastek z 2 czyli 1.41
  • #8 3373079
    atarl
    Poziom 17  
    wzrosnie a nie zmaleje??przeciez spadek na 1 diodzie to ok 0.7V a jak w kazdym cyklu przedodza 2 diody to spadek napieci to jest okolo 1.4
    to chyba sie odejmie od wartosci napiecia prady zminnego czy nie?i czy 7V wystarczy do naladowania akumulatora 6V??i jak ograniczyc prad ladowania do 1A czy wystarczy daj rezystor ok 7 omowy??
  • #9 3373983
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    wzrosnie napiecie napewno nie weim czemu ale wiem ze wzrosnie pomimo spadkow
  • #11 3374033
    atarl
    Poziom 17  
    dobra wyjelem to trafo i sa tam 2 cienkie biale kable to chyba ida do sieci 2 brazowe grybe i 2 zolte tez grube i jak podlacze do cieci to na zoltych i brazowych nie ma zadnego nappiecia
    EDIT

juz dziala

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

mam pytanie ono wzrosnie o 1.41 czy wzrosnie 1.41 razy??(nawet bez zadnych kondensatorow???)I czy musze dawac rezystor aby ograniczyc prad ladowania??

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

a jak moge rozpoznacz czy aq jest naladowanie bo pozyczylem prostownik ale amperomierz i woltomierz nie dzialaja i nie ma zadnej kontrolki

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

podlaczylem szeregowa amperomierz.I mam pytanie czy jak sie naladuje to na powinno byc o amper czy jak??
  • #12 3378288
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Jak akumaulator jest rozladowany na maxa to amperomierz bedzie wzkazywan najwiecej amper a jak spadnie ponizej 1 ampera to znaczy ze juz jest prawie naladowany.

Musisz odlaczyc plus od aku i dotykac klemry jak wzkazowka mocno sie chwieje to jeszcze laduj a jak ledwo co to naladowany. Podlacz akumulator do tego co ci potszebne i jak dziala to naladowany :)
  • #13 3378615
    atarl
    Poziom 17  
    do tego mijego prostownika musze jeszcze kupic mostek i jakis rezystor a zamiast rezystora moge tac jakis potencjometr zeby moc regolowac prad ladowania
  • #14 3378777
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Nie potencjometr bo sie ugotuje !!!!!!!!!

Zrob tak jak w tym temacie :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic651316.html

Czyli polacz tak jak na schemacie :
    Jak przerobić zasilacz Unitra na prostownik do akumulatorów 6V?
    Potszebne elementy:
    - LM317T
    - rezystor 430 Omh i 200 Omh
    - potencjometr 1Komh

Mysle ze wszystko jasne :D

Powodzenia !
  • #15 3378857
    atarl
    Poziom 17  
    wg tego twojego schematu tak??a ten rezystor 430Ohm chyba nie musze dawac.A bedzie jakis spadek napiecia czy cos??jakie bedzie Vout jak trafo ma 8.5V??I to zmniejsz badz zwieksz natezenie tak??

edit

a czy ten scalak nie jest za slaby bo bede mial prad okolo 5A chyba
  • #16 3379283
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Scalak wytrzymyje okolo 1,5 Amper ale jak do niego przykrecisz dobry kawal blachy to moze wytrzyma - w kazdym badz razie nie sa to drogie elementy (oprocz potencjometra) wiec mozna sprobowac

Co do schematu to ja nie budowalem ukladu nie wiem czy bedzie spadek. Niech ci ktos inny powie... :(

Spadek napiecia na scalaku jest okolo 2V wiec jak masz 8,5 to bedzie 6,5 czyli moze byc.

Tym potencjometrem nie bedziesz regulowal ile amper ma ladowac tylko jakim prodem (ile Volt) !!!!!!!!
  • #17 3379676
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    Dlaczego nie piszecie o pogodzie /a może o niej piszecie?/ Ani autorowi nie chciało sie napisać jaki akumulator i jaka pojemnośc- za co hefid go utracił z układów... ani nikomu to nie przeszkadza i twórczośc leci. A mój accu kwasowy 90Ah/6V jakoś nie czuje się z tym 317 komfortowo :(
  • #18 3379823
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    elek555 napisał:
    Dlaczego nie piszecie o pogodzie /a może o niej piszecie?/ Ani autorowi nie chciało sie napisać jaki akumulator i jaka pojemnośc- za co hefid go utracił z układów... ani nikomu to nie przeszkadza i twórczośc leci. A mój accu kwasowy 90Ah/6V jakoś nie czuje się z tym 317 komfortowo :(

Napisz to jeszcze raz bo nie wiem o co ci chodzi :(

P.S.
    Prosze autora o podanie cos wiecej o tym akumulatorze od czego jest pojemnosc itp :)
  • #19 3380118
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    dowodca_armii napisał:

Tym potencjometrem nie bedziesz regulowal ile amper ma ladowac tylko jakim prodem (ile Volt) !!!!!!!!

A od kiedy prąd określa sie w voltach :D Chodziło ci chyba o napięcie pradu, bo zwyczajowo , mówiąc o regulacji prądu, ma się na myśli natężenie owego prądu.

Ps.A jakie aku chcesz tym "wynalazkiem" ładować, to bardzo ważne, jakieś małe , czy może 6-voltowe aku np. od trabanta, to wiele zmienia, tego ostatniego możesz juz nie naładować takim trafkiem od radia.Pamiętaj też że nie jest zdrowo ładować akumulator większym prądem jak 1/10 jego pojemności, czyli aku 1 Ah najlepiej ładować prądem ok 100 mA.Są od tego odstępstwa , np rozładowywanie, czy też ładowanie szybkie, ale to już inna para kaloszy jest.
  • #20 3380356
    atarl
    Poziom 17  
    no masz racje ze zrobilem blad nie piszac pojemnosci.A wiec to jest aq 6V 10 albo 11AH na pamiatam za bardzo od motory WSK 125.To jak w koncu co bede tym perkiem regulowal bo regulacja napiecia mi sie nie przyda do niczego a mozna by bylo dac rezystor ok 7ohm\5W i on by mi ograniczyl prad do 1 A tylko nie wiem czy te 5W starczy??
  • Pomocny post
    #21 3380398
    telemah
    Poziom 27  
    hmm upewnij się wpierw czy te trafko wydoli 1,1-1,2 A .Jeśli wydoli, to zbij napięcie do 7-7,5v i będzie git.Ten jeden volt więcej nie zrobi mu krzywdy, często fabryczne ładowarki mają napięcie ładowania nieco wyższe od napięcia skutecznego akumulatora.Musisz uzyskać napięcie ~7v i natężenie ok 1,1-1,2 A powinno wtedy całkiem dobrze ładować.No i prąd powinien być wyprostowany, wygładzanie przez kondensatory możesz w tym wypadku nawet odpuścić.Możesz zastosować jakiś większy stabilizator na 9v te 1,5 czy 2 v zbijesz już łatwiej.Z tym LM317 to nigdy nie robiłem patentu , żeby z tego zdiełać ładowarkę.Któryś z bardziej doświadczonych kolegów wspominał że coś może być nie halo.Lepiej jeszcze popytaj, ja wiem tyle ile napisałem Ci.

Pozdro
  • #22 3380431
    atarl
    Poziom 17  
    a jak moge spradzdzic ile mi amper moze dac??Teraz mam 8.5 V~ czyli musze odwinac do 7v i po wyprostowaniu bedezie ok 9-10V czyli musze odwinacz aby bylo ok 5.1V (5.1* 1.41 da mi ok 7.2V-)??
  • #23 3380490
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    A ja mam pytanie moze nie na temat ale bylo tu wspomniane o mostku prostowniczym-chodzi mi o podwyzszenie napiecia

Mam trafo i na wyjsciu mam 24 V I do tego mostek prostowniczy. A jak na mostku jest sapdek okolo 1,4V to jakim cudem napiecie mi wzrosnie ?
  • #24 3380527
    telemah
    Poziom 27  
    Coś w ten deseń.Napisz naprawdę dokładnie z czego jest ten zasilacz unitry, lecz po głębszym zastanowieniu powinien pociągnąć, popatrz tylko, czy od samego początku nie będzie się smażył za bardzo, oczywiście później też warto kontrolować.Można zawsze zmierzyć te trafko pod obciążeniem, ale napisz dokładnie z czego zasilacz jest i coś wymyslimy.Wystarczy że przed wyprostowaniem zjedziesz do 5,5v i będzie git, nic się nie stanie jeśli będzie ponad 7v przed samym aku.Moj prostownik którym ładuję ołowiaka 12v/25Ah , ma na wyjściu ~1,8 A @ 13,7 v i jest cymes.
  • #25 3380591
    atarl
    Poziom 17  
    wiem ze nic sie nie stanie jak bedzie napieci 7.5 prostego a nawet o to mi caly czas chodzi.Trafo jest z unitry amatora 2b.
  • #26 3380706
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    Na stronie głównej radzę wpisać "ładowanie akumulatorów żelowych" i kliknąć "szukaj". Wyskoczy kilkadziesiąt tematów a w tym około połowy konkretnych i sprawdzonych rozwiązań, przyjaznych dla użytkownika... i akumulatora. Pozdrawiam
  • #27 3380720
    atarl
    Poziom 17  
    to nie jest aq zelowe
  • #29 3380817
    atarl
    Poziom 17  
    dobra ale jak moge sprawdzic wydolnasc pradowa tego trafa i jak ograniczyc prad do ok 1.2A??
  • #30 3380836
    telemah
    Poziom 27  
    Powinno wydolić na upartego, kontroluj tylko czy sie nie zjara zasilacz czy trafo nie jest bardzo gorące.Powinno być ok , podaj ok 7v wyprostowanego napięcia,nie musisz go nawet filtrować .Czas ładowania takiego ołowiaka jak pisałeś to ok 8-9h kontroluj go od czasu do czasu, jeśli to stary ołowiak to pewnie będzie wymagać odkręcenia odpowietrzaczy, coby gaz miał gdzie ujść.Ja ołowiaka 25Ah, ładuję prądem ok 2A jakieś 9 h i nigdy nie miałem problemów.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza Unitra, a dokładniej transformatora z modelu Amator 2B, na prostownik do ładowania akumulatorów 6V, w szczególności o pojemności około 10-11Ah, typowo stosowanych w motocyklach WSK 125. Kluczowe jest uzyskanie odpowiedniego napięcia wyjściowego około 7-7,5V po wyprostowaniu, co uwzględnia spadki napięcia na diodach mostka prostowniczego (ok. 1,4V). Transformator z zasilacza Unitra Amator 2B ma odczepy na 6,3V i 25V, jednak dla ładowania 6V akumulatora konieczne jest wykonanie odczepu na około 8,5V napięcia zmiennego, aby po wyprostowaniu i filtracji uzyskać właściwe napięcie ładowania.

Do prostowania prądu zaleca się użycie mostka prostowniczego o prądzie znamionowym co najmniej 4A, aby uniknąć przegrzewania diod. Kondensatory filtrujące są opcjonalne, a ich zastosowanie powinno być umiarkowane (np. 220µF), gdyż ładowanie akumulatora prądem pulsującym jest bezpieczniejsze. Prąd ładowania powinien być ograniczony do około 1A, co można osiągnąć przez zastosowanie rezystora o wartości około 7Ω/5W lub regulatora prądu. Propozycje regulacji prądu obejmowały układ z LM317T, jednak jego maksymalny prąd to około 1,5A, co może być niewystarczające przy prądzie ładowania około 3A. Potencjometr nie jest zalecany do regulacji prądu ze względu na ryzyko przegrzania.

Ważne jest monitorowanie prądu ładowania amperomierzem podłączonym szeregowo; spadek prądu poniżej 1A wskazuje na prawie pełne naładowanie akumulatora. Napięcie ładowania powinno być nieco wyższe niż nominalne napięcie akumulatora (około 7V dla 6V akumulatora), aby zapewnić skuteczne ładowanie. W trakcie ładowania należy kontrolować temperaturę transformatora i mostka prostowniczego, stosując ewentualnie radiatory lub wentylatory dla chłodzenia. Czas ładowania dla akumulatora 10-11Ah wynosi około 8-9 godzin.

Podsumowując, przeróbka zasilacza Unitra na prostownik do akumulatorów 6V jest możliwa poprzez odpowiedni dobór odczepu transformatora, zastosowanie mostka prostowniczego o odpowiednim prądzie, ograniczenie prądu ładowania rezystorem lub regulatorem oraz monitorowanie procesu ładowania amperomierzem i napięciem wyjściowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA