logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC-21B3EE - przelatujące kanały, niskie napięcie AFC-out 0,4V

zonko 27 Gru 2006 21:51 1342 7
REKLAMA
  • #1 3376308
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Jak w temacie, przelatuje kanały, brak reakcji na kręcenie filtrem AFC, za małe napięcie z AFC-out (0,4V zamiast 5V ) w ,oraz małe wachnięcia tego napięcia.
    Może jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3376832
    zonko
    Poziom 23  
    Każda myśl warta sprawdzenia. Spróbuję odłączyć głowicę.
    Testów dokonuję na genratorze. Wstrajam się na idealny odbiór generatorem. Potem przy lekkim odstrojeniu generatora - AFC nie dociąga.
    Kiedyś miałem taki model na trzeszczącą fonię i pamiętam ,że sam doszedłem do tych syfiastych trymerków. Może tu też jest jakiś syfik, tylko co?
    Acha, tv był nastrojony na kanały kablowe, ja ich nie mam, a że nie mogę go nastroić (nie zatrzymuje) lecę z generatora. Głowica oryginalna .
    I to co klient mówi, że stało się to z dnia na dzień. A, i że przy przytrzymaniu klawisza sieciowego (czyli zwarty szybki start) , obraz jest dobry. Tak jakby wtedy działało AFC.
    Zresztą sam to zaobserwowałem (przy wstrojonym gen. po wciśnięciu i przytrzymaniu klawisza sieciowego obraz odjeżdżał)
    A może szukać przy 'profesorze' ?
    Wymieniłem przełącznice 4066 (wogóle co przełącza ten sygnał AFC na 4066 i po co).
    Po tych świętach nie mogę jakoś złapać rytmu w robocie.
    Może "ertevu" masz rację - nie jestem pewny wstawionego 4066 - (zawsze to nadzieja)- jutro jeszcze raz wymienię.
  • Pomocny post
    #5 3376893
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Może jednak zająć się samym filtrem AFC tzn. po pierwsze sprawdzić czy nie jest przerwana cewka a po drugie zobaczyć czy dołączanie zewnętrznego kondensatora przypadkiem nie pomoże. Powodzenia. Nie analizowałem po co jest ten klucz - czasem szybciej jest znaleźć usterkę poprzez wymianę " bo może to pomoże " i tak było. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3376932
    zonko
    Poziom 23  
    Dołączałem kondziłka (do 9pF dodałem 20pF) i wtedy była reakcja na kręcenie rdzeniem, ale poza zakresem dostrojenia.
    Cewka ma przejście, ale podejżana to ona jest.
    Zastanawia mnie tylko to rozstrajanie przy wciśnięci szybkostartu klawisza sieciwego.

Kręce sie jak kot za swoim ogonem

Dzięki za próby pomocy.

Oczywiście dalsze podpowiedzi mile widziane.
  • REKLAMA
  • #7 3376980
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    zonko napisał:
    A, i że przy przytrzymaniu klawisza sieciowego (czyli zwarty szybki start) , obraz jest dobry. Tak jakby wtedy działało AFC.
    Zresztą sam to zaobserwowałem (przy wstrojonym gen. po wciśnięciu i przytrzymaniu klawisza sieciowego obraz odjeżdżał)

To jak to w końcu jest? Stoi czy jedzie? Może to mieć duże znaczenie w lokalizacji usterki.
    Scalak od pcz oczywiście przelutowany? Filtr należało by podmienić, bo rzeczywiście będziesz się kręcił w kółko. Dokładanie kondków może cię tylko wprowadzić w błąd.

Tam jest standardowy filtr pcz, kiedyś podkładałem z jakiejś starej płyty, nawet nie wiem co to było, poszedł bez strojenia nawet.
  • #8 3379989
    zonko
    Poziom 23  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Dziś wymieniłem filtr AFC (wstawiłem z innej płyty, był bez kondensatora, dołożyłem 39pF) lekki ruch rdzeniem i caaaacy.
    Starego nie badałem, czy cewka, czy wewnętrzny kondzioł (według filozofii 'ertevu')
    Ponieważ wyznaję tą samą (filozofię), naciskam pomógł.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Panasonic TC-21B3EE, który przelatywał kanały i nie reagował na regulację filtrem AFC, a napięcie na wyjściu AFC-out było zbyt niskie (0,4V zamiast 5V) z niewielkimi wahnięciami. Podejrzewano obciążenie głowicy, uszkodzenie układu scalonego 4066 odpowiedzialnego za przełączanie sygnału AFC oraz ewentualne uszkodzenie filtra AFC, w tym cewki i kondensatorów. Próby dołączenia dodatkowego kondensatora zmieniały reakcję filtra, ale nie rozwiązywały problemu. Ostatecznie wymiana filtra AFC na inny z innej płyty, wraz z dołożeniem kondensatora 39pF, przywróciła prawidłowe działanie i umożliwiła regulację rdzeniem filtra. Problem został rozwiązany przez wymianę filtra AFC, bez konieczności dalszej analizy uszkodzeń poszczególnych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA