logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór i montaż przepięciówki B+C lub D do EFI-2 25A, B16 – różnice, schemat podłączenia

Albercik 321 27 Gru 2006 22:56 20765 12
REKLAMA
  • #1 3376633
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam ponownie wszystkich szanownych użytkowników elektrody.Mam załozony bezpiecznik róznicowo-prądowy EFI-2 o prądzie znamionowym 25A i prądzie różnicowym 0,03A oraz bezpieczniki B16.Chciałbym założyć do tego bezpiecznik przepięciowy,żeby zabezpieczyć komputer i sprzęt RTV.Dowiedziałem się,że są na rynku bezpieczniki typu B+C oraz D właśnie do zabezpieczeń komputera.Czym się oba te rodzaje różnią i o jakich parametrach przepięciówkę musiałbym założyć?Jeżeli mogę to bardzo prosiłbym o jakiś schemacik jak podłączyć taką przepięciówkę do różnicówki którą już mam.
  • REKLAMA
  • #2 3376798
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Chyba troche mylisz pojecia.B,C i D są to oznaczenia jaką charakterystykę mają bezpieczniki typu S (nadmiarowo prądowe) tzn. jaki większy krótkotrwały (chyba poniżej 5s) prąd przez nie może płynąc nie powodując ich zadziałania:
    A(L) - 1
    B - 1 - 3
    C - 3 - 5
    D - 5 - 8
    i tak A stusuje sie do oswietlenia (ale już tylko żarowego)
    B zwykłe instalacje, C do zabezpieczeń silników i traf, D do urządzeń z cięzkim rozruchem.
    Przepięciówki natomiast służą tylko do kontroli wartości napięcia i w razie przepięcia (wzrostu napięcia) zwiększają swój opór zwierając napięcie do 0. Lepiej zabezpiecz kompa i sprzęt dobrą listwą przepieciową kupioną w sklepie choć to też może nie być dobre rozwiązanie (mi się listwa potrafi wyłączyć jak ktoś w domu zapali halogeny na 12V - trafo ma taki prąd rozruchowy)[/url]
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #3 3376846
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Co do charakterystyk nadprądowych wyłączników to do końca nie jest tak jak to kolega Molejnic opisał.
    A co do przepięciówki to dokładnie są klasy a,b,c,d.
    W rozdzielni montuje się B+C(w jednym module), a na gnieździe D. Zamontowanie samego D (a tym jest listwa przepięciowa - warystor) nie daje żadnej gwarancji zabezpieczenia sprzętu. Musi być zastosowane B+C (iskierniki) chodzi o zestopniowanie i zmniejszenie prądu udarowego.
    Jeśli kolega Albercik chce szczegółów to proszę o kontakt.
  • #4 3384709
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Wiem,że kolega Garcia24 ma rację.Nie wiem tylko jaką tą przepięcióke założyć.Skoro typ D nie daje odpowiedniego zabezpieczenia sprzętu,to musiałbym chyba założyć B+C.A czy są w jednej obudowie B+C+D?Czy występuja one tylko osobno?No i o jakich parametrach musiałbym to mieć,żeby zgrało mi się to z moja różnicówką?Wyjaśnię jeszcze,że z zawodu jestem elektrykiem,ale pracuję na dole kopalni,a tam są całkiem inne zabezpieczenia i całkiem inaczej się je oblicza.Dlatego mimo,że jestem elektrykiem proszę was o pomoc,ponieważ nie zajmowałem się nigdy elektryką powierzchniową i nie znam dokładnie przepisów jakie obowiązują w kwestii obliczeń.
  • REKLAMA
  • #6 3387618
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Wiewiórka,pomoc naprawdę bardzo użyteczna.Dziękuję.
  • #7 3390961
    lisos
    Poziom 22  
    przepięciówki typ A powinien zapewnić dostawca energii a więc ty stosujesz B+C w rozdzielni oraz przynajmniej 10 m od nich np. listwy z przepięciówkami typ D, B+C sporo kosztują ale to co zabezpieczają też kosztuje choć nigdy nie masz 100% pewności że będą skutecznie zabezpieczać, wiec gdy nie masz dużego zagrożenia przepięciowego (np. długa linia zasilająca ziemią)to szkoda kasy, chociaż.......
  • REKLAMA
  • #8 3394297
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Blok jest zasilany przyłączem ziemnym i ma dość długą linię i dlatego biorąc pod uwage wysoki koszt przepięciówek B+C,zdecyduję się na założenie tylko D.Pozostaje tylko pytanie - czy mogą one być założone w tablicy z esami i licznikiem,czy lepiej jest jak będą one zamontowane przy samym gniazdku?Chodzi o to,że jezeli mogą być założone w tablicy z licznikiem to wystarczy jeden,a jak przy gniazdku które zasila chronione urządzenia to potrzebne będą aż trzy.No i ewentualnie czy jest ktoś w stanie mi podać jakie parametry będa najlepsze?Różnicówka ma 25A,a esy mają po 10 i 16A.
  • #9 3394505
    lisos
    Poziom 22  
    z tego co ja wiem to typ D instaluje się bezpośrednio przed chronionym urządzeniem, rozdzielnia to miejsce na B i C, sama listwa z pięcioma gniazdami i z zabezpieczeniem przepięciowym to właśnie typ D, istnieja też inne typy np montowane w puszce p/t
    sam typ D nie zabezpieczy ci przed większymi przepięciami ale lepszy rydz niż nic
    o parametry nie pytaj bo to niema nic do rzeczy, poprostu typ D
  • #10 3401635
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Czyli rozumiem,że aby zamontować typ D i żeby zadziałał on właściwie we włąsciwym czasie,to w rozdzielnicy głównej powinno być zamontowane zabezpieczenie typu B,C lub B+C.Czy ta regułka ma zastosowanie również do typu D w postaci gniazdka lub listwy?Czy jak kupię np. listwę,a w rozdzielncy nie będzie B,C lub B+C,to ta listwa w pewnym sensie również będzie bezużyteczna(wynika że tak,ale wolę się upewnić).
    Mam pytanie jedszcze co do parametrów.Kolega lisos pisze,że parametry nie maja nic do rzeczy.Czy rzeczywiście tak jest?Wychodziłoby na to,że przepięcióki typu D,sa produkowane tylko o jednych parametrach?Bez róznicy czy są one w postaci bezpiecznika,gniazdka lub listwy?Czy tez mają jakieś parametry,wedłóg których się je dobiera w zależności od ilości np. chronionych gniazdek lub ilości sprzętu?
  • #11 3404083
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam. Sama listwa D, jest użyteczna przy "zwykłych" przepięciach lub zakłóceniach w sieci. Nie uratuje sprzętu od przepięć z wyładowania atmosferycznego, lub zwarciowego w stacji transformatora - bez wcześniejszego zredukowania prądu przez B+C, nie wytrzyma i przepuści.
    Parametry takich listew, lub montowanego do gniazdka to w zasadzie tylko max prąd - 10A, 16A, i ograniczenie prądu do 1,2 lub 1,5kA.
    Montowanie ma sens, ale nie uchroni nas przed mocnym i długim przepięciem.
  • REKLAMA
  • #12 3404609
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Hmmm,sytuacja jest taka,że od pioruna to raczej mi nie grozi przepięcie,ponieważ kable z trafo do bloku lecą w ziemi.Jedynie co,to może mi grozić prąd zwarcia w transormatorze.Tyle,że na bloku jest założony piorurochron i nie wiem,czy to może być zagrożeniem dla instalacji.Co w takim przypadku najlepiej zrobić?Myslę,że wypadałoby kupić typ A+B i D.No chyba,że wystarczy tylko A lub B i do tego D(dodam,że w rozdzielnicy głównej budynku nie ma żadnego zabezpieczenia tego typu).
  • #13 3413720
    lisos
    Poziom 22  
    typu A to nie kupuj bo pewnie jest przy transformatorze, najlepiej jakbyś założył B+C przy liczniku i listwy z warystorami przy zasilaniu elektroniki, ochroni to twój sprzęt (ale nie w 100%) przed przepięciami łączeniowymi i dalszymi wyładowaniami piorunowymi dochodzącymi przez kabel, jak ci piorun trafi w dom czy instalacje piorunochronną to sama indukcja elektrostatyczna może załatwić wszystkie urządzenia elektroniczne więc najlepiej je ubezpiecz lub daj na mszę w kosciele

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i montażu zabezpieczeń przepięciowych typu B+C oraz D w instalacji elektrycznej z bezpiecznikiem różnicowo-prądowym EFI-2 25A i bezpiecznikami B16. Charakterystyki B, C i D odnoszą się do typów nadprądowych wyłączników, gdzie B+C stosuje się w rozdzielni głównej, a typ D (np. listwy przepięciowe z warystorami) montuje się bezpośrednio przy chronionych urządzeniach, takich jak komputer czy sprzęt RTV. Typ D samodzielnie nie zapewnia pełnej ochrony przed silnymi przepięciami, dlatego zaleca się stosowanie zabezpieczeń B+C w rozdzielni w celu ograniczenia prądu udarowego, a następnie D przy odbiornikach. Parametry przepięciówek typu D dotyczą głównie maksymalnego prądu (10A, 16A) i zdolności ograniczenia prądu udarowego (np. 1,2–1,5 kA). W przypadku instalacji zasilanej linią ziemną i zabezpieczonej piorunochronem, ryzyko przepięć atmosferycznych jest mniejsze, ale nadal możliwe są przepięcia zwarciowe z transformatora. Zaleca się montaż B+C przy liczniku oraz listew D przy urządzeniach, co zapewnia stopniowanie ochrony. Typ A przepięciów powinien być zapewniony przez dostawcę energii i nie jest zalecany do samodzielnego montażu. W dyskusji pojawił się link do dokumentacji Moellera dotyczącej ochrony przeciwprzepięciowej, która może pomóc w doborze i montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA