Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

REnault, sterownik sirius - 14CL40 Tranzystor

neemo 28 Dec 2006 15:16 11119 17
Computer Controls
    neemo
    Level 11  
    Witam!

Szukam jakichkolwiek informacji na temat tranzystora 14CL40 (obudowa TO220) pracującego jako driver cewki zapłonowej w komputerze z Renaulta.
    Za pomoc dziękuję i pozdrawiam.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    szymtro
    Level 30  
    a to nie będzie jakiś N-MOS 14A 400V. Jak coś to zamienników może być duzo: stp,stw,stb, coś z irf i to w takiej samej obudowie.
    Quote:
    Włożyłem tam IRF740

Znaczy że jednak był tranzystor - można to przeanalizować po okolicy - jak widać tam jakiegoś dużego transila i inne podobne to napewno sam tranzystor.
    Quote:
    zobaczymy jak długo

Pochodzi aż spali się cewka - chyba że oryginalnie wcale nie było takiego sterownika.
    neemo
    Level 11  
    Tak to sterownik sirius. Włożyłem tam IRF740 i narazie autko chodzi bez problemu zobaczymy jak długo :D.
    Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
    klakiermp
    Level 12  
    Witam
    Chciałbym odnowić trochę temat, i poprosić o poradę.
    U mnie w sterowniku padł tranzystor o oznaczeniu 0N36CL, postawiłem w zamianie IRF740, pracuje, tylko że jest słabsza iskra, i na zimnym silniku nie bardzo pracuje.
    Czy możecie mi doradzić jaki tranzystor może lepiej pracować, lub może inaczej go trzeba wysterować??
    Pozdrawiam
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    luki911
    Level 11  
    Panowie...potrzebuje rowniez polprzewodnik 14CL40/N616AB, ale nie moge namierzyc czegos takiego. Prosze znawcow o podpowiedz czym to mozna zastapic lub gdzie dostac.
    luki911
    Level 11  
    Widzialem ale to było prawie 7 lat temu, pomyślałem, ze moze znalazł ktos identyczny. Dzięki, poczekam co szef grupy podrzuci;)
    luki911
    Level 11  
    Koledzy podlozylem zamiast 14CL40 to IRF740 n-mosfet i niestety nie mam wogole iskry. Co to jest ten 14cl40?
    stalin2
    Level 16  
    Miałem podobny problem w dacia sandero 2008r , silnik Renault 1.4 mp ECU Simens 3132
    wymieniłem tranzystory 14cl40 na IRF740 , do tego trzeba było zastąpić pokazane na foto spalone rezystory za tranzystorami do masy . Zamontowałem tam bezpiecznik 10A do masy , wymieniłem również cewkę zapłonową . Auto działa prawidłowo
    REnault, sterownik sirius - 14CL40 Tranzystor[/url]
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    luki911 wrote:
    Co to jest ten 14cl40?

Haha pisałem wcześniej że to tylko przypomina tranzystor z wyglądu. A ty się uparłeś.

Mam na stanie 2 sztuki.
    MK_Serwis
    Level 1  
    Witam Szanowne Grono.
    Chciałbym trochę odświeżyć temat mam samochód Renault Kangoo 1,6 16V z 2005 roku z sterownikiem SIEMENS EMS3134 w którym pojawił się problem z ładowaniem cewki 2 i 3 cylindra. Po sprawdzeniu cewek i instalacji elektrycznej samochodu dotarłem do sterownika, po rozebraniu sterownika stwierdziłem że uszkodzony jest tranzystor 14CL40 zamieniłem miejscami tranzystory i cewki nr 2 i 3 zaczęły działać. Po przeczytaniu postów wyżej kupiłem dwa tranzystory IRF740 wlutowałem je do sterownika, teraz objaw jest taki że wszystkie cewki mają iskrę ale samochód nie chce odpalać - strzela tak jak byłby przestawiony zapłon.
    Bardzo proszę o jakieś porady bo autko już mnie wykańcza:)
    Pozdrawiam.