logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką drukarkę laserową do 300 PLN wybrać? Regenerowane modele, opinie, porady

deschek 31 Gru 2006 14:40 1584 6
REKLAMA
  • #1 3390897
    deschek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, stoje przed zakupem drukarki laserowej, na allegro jest masa uzywanego sprzetu, czym kierowac sie przy zakupie, czy te regenerowane drukarki sa cos warte? Zalezy mi na niezawodnosci, drukuje raczej rzadko i mam problemy z drukarkami atramentowymi w ktorych bardzo czesto zasycha tusz lub dzieja sie inne dziwne dla mnie rzeczy, jaki model mozecie polecic? Czy te opisy aukcji sa rzeczywiste? Myslalem o cenie w granicach 300pln, nie potrzebuje bajerow, nie chce tez aby byly z nia problemy typu brak czcionek, bede drukowal pod windowsem, ewentualnie linuksem.

http://allegro.pl/4584_drukarki_i_skanery_dru..._laserowe.html?id=4584&order=t&view=gtext&p=1

Moderowany przez kosmita:

Przeniosłem z "Drukarki, kserokopiarki i plotery"
    ostrzeżenie nr 1

• REKLAMA
  • #2 3391089
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Jak rozumiem - ma to być drukarka czarno-biała format A4? Bezproblemowe są starsze drukarki HP. Przy zakupie najlepiej kierować się ceną tonera (z bębnem). Jeśli to mają być sporadyczne wydruki, to polecałbym drukarkę laserjet 5L. Tania drukarka, tani toner, bez problemów pod Linuxem, jedynie czasami są problemy z pobieraniem kartek - wtedy wymaga wymiany separatora. Można znaleźć na allegro drukarki tego typu po przeglądzie z wymienionym separatorem w cenie 100-150zł. Do użytku domowego zupełnie wystarcza. Przy regenerowanym tonerze mogą być problemy z jaśniejszymi pasami wzdłuż kartki - dlatego jeśli jest wymagana bardzo wysoka jakość wydruku, należałoby kupować wyłącznie nowy toner. Ale do typowych dokumentów tekstowych jakość regenerowanego tonera zupełnie wystarcza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3394321
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Bardzo dobry wybór! Te z tego linku to młodsze wersje "czwórek" czyli HP LJ4 (4+ , 4M+) , różni się tylko nowocześniejszą obudową , mam właśnie LJ4 ponad rok i chodzi jak szatan , żadnych problemów , to woły robocze a nie to co teraz sprzedają plastikowe zabawki , łatwa w serwisie i tania , na elce jest gdzieś serwisówka więc jakby co to nie będziesz miał problemu z naprawą , ale u mnie do tej pory nic się nie zepsuło.
    Polecam!
  • #5 3410930
    krzysiekbass
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam!

Zakupiłem około rok temu Brothera HL2030, chodzi bez zarzutu, nówka to koszt około 350zł, jak narazie zużyłem kilkanaście procent tonera, polecam, szybka, nieduża, nowa.
  • #6 3412350
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Kupiłem ostatnio laserówke firmy Hewlett Pacard(hp)Laserjet 2200D W 100% warta tych pieniędzy.
    Jest zabójcza. Wydruk to 19 stron na minutę. Ja dałem za swoją 350 zł
    Jedyną jej wadą jest to że kartki dosłownie pożera:D:. Ma bardzo fajną funkcję:
    Jest nią wydruk dwustronny. Poprosu nie wysuwa sobie całej kartki tylko ją cofa i drukuje dwoustronnie. Jak dla mnie drukareczka jest luksusowa.:D:
    Polecam
    P.S toner(150zł) wystarcza chyba nie jestem pewny na ok 15 tys.kopi.
    Pozdrawiem Michgur:D
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155664150
  • REKLAMA
  • #7 3412816
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    krzysiekbass napisał:
    Witam!

Zakupiłem około rok temu Brothera HL2030, chodzi bez zarzutu, nówka to koszt około 350zł, jak narazie zużyłem kilkanaście procent tonera, polecam, szybka, nieduża, nowa.

Parę lat temu u nas w firmie kupiliśmy fabrycznie nowego Brothera HL820. Pomijając problemy software'owe (problemy z polskimi literami, problemy z pracą pod Linuksem) - jakość wydruku jest beznadziejna. Już po około 2000 stron widać wyraźne oznaki zużycia bębna (według producenta bęben wystarcza na około 8000-20000 stron). To radykalnie podnosi koszt eksploatacji... Kilka razy wymienialiśmy bęben, w końcu zezłomowaliśmy drukarkę (chociaż technicznie jeszcze była sprawna). Miałbym możliwość wziąć ją do domu za darmo, ale nie wziąłem - za drogo by mnie kosztowała wymiana bębna. Przeanalizowałem dostępne modele i do domu kupiłem HP5L - znacznie wyższa jakość wydruku przy znaczenie niższej cenie bębna.

A na Brothera już się więcej nie nabiorę i odradzam ten nabytek każdemu. Jeśli firma kłamie podając żywotność bębna to niech się wypchają z taką ofertą. Próbowaliśmy jechać dalej na starym bębnie drukując tylko rzeczy niskiej jakości na użytek wewnętrzny, ale przy przebiegu około 5000 stron wydruk robi się już zupełnie nieczytelny. Podawane przez producenta 8000-20000 stron jest wartością nieosiągalną i według mnie jest okłamywaniem klientów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru drukarki laserowej do 300 PLN rekomendowane są przede wszystkim starsze modele HP, takie jak LaserJet 5L oraz wersje HP LJ4 (4+, 4M+), które cechują się niezawodnością, niskimi kosztami eksploatacji i dobrą kompatybilnością z systemami Windows oraz Linux. Przy zakupie używanych lub regenerowanych drukarek laserowych warto zwracać uwagę na cenę tonera wraz z bębnem, gdyż regenerowane tonery mogą powodować jaśniejsze pasy na wydrukach, co jednak nie przeszkadza w typowym drukowaniu dokumentów tekstowych. Model Brother HL2030 jest polecany jako nowy, szybki i kompaktowy, choć jego cena przekracza 300 PLN. Z kolei Brother HL820 ma negatywne opinie ze względu na problemy z jakością wydruku i wysokie koszty wymiany bębna. HP LaserJet 2200D wyróżnia się szybkim drukiem (19 stron/min) i funkcją druku dwustronnego, jednak może mieć tendencję do "pożerania" papieru. Opisy aukcji na Allegro są generalnie wiarygodne, ale warto wybierać modele z potwierdzonym serwisem i wymienionymi częściami eksploatacyjnymi, takimi jak separatory papieru.
REKLAMA