logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klonowanie kart chipowych telewizji kablowej – jak wykonać kopię zapasową karty?

worrm 29 Lip 2002 17:44 80184 126
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić kopię zapasową własnej karty SIM i jakich narzędzi do tego użyć?

Kopię zapasową da się zrobić tylko ze starszych, odblokowanych kart SIM opartych na starym algorytmie; nowe karty z Comp128v2 (np. Heyah, nowe POP/Plus) w praktyce nie są do sklonowania, a próby mogą uszkodzić kartę [#2307249][#1740118][#392709] W opisach z wątku używa się programatora Phoenix/Cardinal do odczytu IMSI i KI, a potem zapisuje te dane na czystej karcie PIC+EEPROM typu Green/Gold albo emuluje kartę przez SIMEMU [#56015][#30751] Do jednej karty można wpisać kilka profili, ale działa tylko ten ostatnio zalogowany do sieci; oba klony nie pracują równocześnie [#30751][#56015] Jeśli karta jest zablokowana PIN-em/PUK-iem albo nie daje się odczytać przez program, w wątku nie podano prostego sposobu na klonowanie [#1740118][#2307249]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 30354
    worrm
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czy ktoś mógłby napisać mi o klonowaniu kart SIM? Jakies linki, schematy, opisy itp.
    Potrzebuje zrobic kopie zapasową mojej karty.
  • REKLAMA
  • #2 30439
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    taaaaaaaaa, pewnie dorwałeś jakiegoś VIP-a i chcesz się podpiąć ; )
    www.users.net.yu/~dejan/ miłej zabawy, aha KI podobno szuka 6 godzin, napisz czy to prawda
  • REKLAMA
  • #3 30443
    zaxon
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Oj,cos ten link nie dziala???
  • #4 30446
    Autorol
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    --------------------------------------------------------------------------------

Zobacz coś http://www.tele-servizi.com/Janus/simemu.html myśle ze coś z tego zrobisz???jeszcze http://tacashi.tripod.com/gsmhack/gsmhack.htm http://www.gsmsquare.com/motorola_clone_card.htm
    Pozdrawiam 0X
  • #5 30465
    worrm
    Poziom 12  
    Z tym vipem to nieprawda. Wali mnie to.
    Generalnie chodzi mi o pogłębienie swojej wiedzy.
    Fajna sprawa kopiowac Sim'y.
    poza tym muszę zrobic klon swoje karty, bo już prawie pękła na pół, a nie chce mi się wydawać zbyt dużo sosu na nową...
    Wolę sie nauczyć. Przyda się. Na pewno!!!
  • #6 30504
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    worrm napisał:
    Z tym vipem to nieprawda. Wali mnie to.
    Generalnie chodzi mi o pogłębienie swojej wiedzy.
    Fajna sprawa kopiowac Sim'y.
    poza tym muszę zrobic klon swoje karty, bo już prawie pękła na pół, a nie chce mi się wydawać zbyt dużo sosu na nową...
    Wolę sie nauczyć. Przyda się. Na pewno!!!

Widzialem takie uzadzonka do kopiowania kart SIM ( i nie tylko) na Allegro. Ktos oferuje to niemal w ciaglej sprzedazy.
  • REKLAMA
  • #7 30548
    worrm
    Poziom 12  
    Wolałbym sam sobie takie urządzonko zrobić.
    Kupić - najmniejsza linia oporu, no i drożej napewno.

(do Dziur'a)
    Ki poobno wyciąga sie nawet do 16 godzin!!!
    Masakra!
  • #8 30582
    dziur
    Poziom 32  
    Slyszalem ze trwa to dlugo. Chyba nie obraziles sie za tego VIP-a i chyba nikt nie potraktowal tego powaznie : )
  • #10 30679
    dziur
    Poziom 32  
    nie jestem pewien ale z tego co slyszalem to wlasnie tak zczytana karte dejanem czy np cardinalem nalezy pozniej wpisac na gold wafer card, czyli standartowy PIC + eeprom taki jak od seca jesli wiesz o czym mowie. /wpisanie polega na podaniu imsi i KI od klona/ Taka mala karte mozna kupic np w Lodzi na LKS-ie, ale drogo chca bo chyba 100pln
  • #11 30705
    worrm
    Poziom 12  
    Jakos tak to jest. Można też wrzucić kopię karty sim na silvera. (chyba)
    Czytałem również, że przy wyciąganiu Ki może się spalić karta :cry:
    Narazie muszę zrobić jakis reader/writer do kart.
    Jest z tym zabawy więcej niż myślałem, ale zobaczymy. Może coś mi się uda zrobić??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 30751
    pepe
    Poziom 23  
    Operatorzy nigdy nie sprzedawali i nie bedą sprzedawac "klonów". Dwie karty pod tym samym numerem to po prostu dwa różne KI przypisane w systemie przez operatora pod jeden numer telefonu :!: Obie naraz nie mogą pracować. Żaden producent nie wyprodukował / sprzedał dwóch kart o tym samym numerze seryjnym a tym samym KI :D. Oprócz wpisywania zdobytego KI na kartę typu pic + eep , można tez emulować bezpośrednio z PCta przy pomocy inerfejsu i starego programu asim.
  • #14 30828
    Autorol
    Poziom 16  
    To niespodzianka, pewnie ktoś to żle odebrał i podpioł pod klona,ciekawi mnie jak to działa ja to tak rozumie-ktoś do mnie dzwoni odzywa się klon i matka, wysyłam SMS do siebie(z matki do matki) czy on dojdzie do klona :?: czy taką opcję operator moze wykryć :?: .Jeszcze jedno- mam stare simki czy one mogą być zamiast PIC+ee,szkoda plastiku skoro kosztuje 100zł 0X
  • #15 30940
    Tolo350
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    Z tego, co się dowiadywałem jakiś czas temu w Erze, to można zakupić tzw. kartę tandem (wtedy koszt 60 PLN), która obsługuje ten sam numer. Niestety, obie karty nie mogą być aktywne w tym samym czasie, a co za tym idzie, niemożliwe są połączenia pomiędzy nimi. "Wynalazek" ma zasadniczo na celu umożliwienie korzystania z dwóch aparatów jednej osobie, np. w przypadku kiedy drugi aparat jest na stałe w samochodzie itp. Na marginesie sprawy sam jestem ciekaw, jak zachował by się system operatora w przypadku jednoczesnej pracy dwóch aktywnych kart pod tym samym numerem :D
    Pozdrawiam - Tomek.
  • #16 31102
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    mialem gdzies linka do stronki o sim clonning po angielsku, jak znajde to podesle, co do mozliwosci uszkodzenia karty przy sczytywaniu KI czytalem gdzies ze karty maja licznik zadzialan mechanizmu weryfikacyjnego (a wiec KI) i jak czytasz KI brute force to sie moze przepelnic i karta trup, pytalem znajomego w PlusGSM i on nic o tym nie slyszal
  • #17 56015
    rogeros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Może odpowiem wam wszystkim na raz.
    Aby sklonować karte potrzebny nam programator phenix.
    wkładamy do niego karte i odczytujemy IMSI oraz KI (KI może się ściągać nawet 11godz zależy to jaki kwarc jest użyty w programatorze)
    Po odczytaniu KI zmieniamy pary liczb w IMSI.
    Czyli jak narazie mamy przerobiony IMSI oraz KI.
    Teraz potrzebna nam czysta karta. (niestety stare karty sim sie do tego nie nadaja). Czysta karta to identyczna jaką sie używa do c+ (zielonka)
    Ale przecież takiej nie wsadzimy do naszego telefonu. Dlatego kupujemy czysta karte płaską (małą sim)
    Używajac programatora phenix lub JDM nagrywamy na eeprom programik ktory nazywa się SIMEMU. Taką kartę wkładamy do telefonu.
    Wraz z programem SIMEMU wgrywane sa dla testu 3 zagraniczne kolony (niestety juz nie dzialaja). Wpisujemy pin 1111. A teraz juz jest wszystko z górki. Wystarczy napisac na telefonie wiadomosc o tresci
    [PINa NUMER_POZYCJI IMSI KI NOWY_PIN NOWY_PUK]
    i zapisujemy ja na karcie SIM. wylaczamy telefon wpisujemy NOWY_PIN i juz mamy klona
    PINa to ten pin z jakiego odpalalismy telefon. W tym przypadku "1111"

Padło także pytanie czy można dzwonić z klona na klona. Jeśli mowa była o identycznych klonach to nie. Ponieważ usłyszysz sygnał zajętego telefonu.
    W przypadku gdy w dwuch róznych telefonach zanajduje się karta o tym samym numerze (np. jedna to oryginal druga to klon)
    to z obu telefonów mozna wysyłać wiadomości oraz dzwonić (jednak nie można dzwonić z obu w tym samym czasie)
    Mankament jest z połączeniami przychodzącymi oraz odbiorem wiadomości. Wiadomości oraz połączenia przekazywane są do tego telefonu który ostatni komunikowal sie z siecia.

Mam nadzieje że to jest jasne. W razie pytań piszcie @

### korekta administratora (usunięcie komercyjnej reklamy)

info: rogeros(_at_)poczta.onet.pl
  • #18 298871
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    hej witam bawilem sie juz klonowaniem i idzie jak z platka osobiscie mam wlozonego klona (swojej karty oczywiscie) i 2 kolezanek co mi daly tel to naprawy :) z netu mozna sciagnac inf. na temat klonowania ale przewaznie sa niekompletne i dla osoby ktora robi to poraz pierwszy bedzie trudne to zrobic. proponuje pozbierac infy z roznych stronek i wtedy szybciej sie zczai o co biegsa i jak wpisywac klucze.
    Ja mam tylko pytanko czy ma ktos wsad do black karty nie wersje demo?? z pamiecia 256 kb?
    bo ja mam w karcie wersje demo i moge obslugiwac tylko 3 clony a mozna 8 ...
  • #20 314216
    krzysiekdd
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zobaczcie sami - jak fajny jest to program do klonowania. obsluguje kilka programatorów m. in. PHOENIXa , umozliwia zczytanie KI, itp.
    POLECAM do testów
    Załączniki:
    • XSim.zip (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 382433
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    A czy mozna zrobic klona na starej karcie po wizji -niebieskiej? :)
    ps.to chyba głupie pytanie-a moze nie.....ale własnie przez głupie pytania stajemy sie mądrzejsi..... :wink:

Czy tylko gold-w sumie 15zł to niedrogo ale ile moge simów na nim zmiescic?
    Załączniki:
    • Klonowanie kart chipowych telewizji kablowej – jak wykonać kopię zapasową karty? gld_gal.jpg (21.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 382502
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    No dobra ale teraz tak: mi ukradli telefon i dzwonilem do ery ze mogą mi zrobic tak zebym mial ten nr z powrotem :) chociasz nie mam orginalej karty bo zostala skarziona. Co powiecie na to ??
  • #23 382506
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    p1szcz3k napisał:
    No dobra ale teraz tak: mi ukradli telefon i dzwonilem do ery ze mogą mi zrobic tak zebym mial ten nr z powrotem :) chociasz nie mam orginalej karty bo zostala skarziona. Co powiecie na to ??

no i ? poczytaj wyzej tam jest opisane jak karta ma przypisany nr
  • #24 382856
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    i nie wszystkie karty da się sklonować. Nowe simplusy nie idą.
  • #25 384084
    lukado1
    Poziom 20  
    Z tego co znalazlem to jedynie silver albo green oparte na pic16f877
    niby na greenie(128kb) moge zmiescic 64simy ale tego nikt juz nie sprzedaje
    jest tylko green 2 z 256kb czyli mozna zmiescic 128simów..hmmm???
    Tylko który Simscan obsluguje Green2
    Prosze znawców o odp. bo nie chce dac zarobic ERZE a moja karta pekła....
    ps.dobrze ze kiedys zczytalem KI i IMSI

:roll: :? :roll: :? :?:
  • #26 384619
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    nie wszystkie karty na abo da sie zczytac zregulu nowe maja zabezpieczenia ale karty na doladowanie da sie czytac nie trafila mi sie jeszcze taka ktorej nie szlo.czytanie klucza ki to ok 8godz reszte czyta
    od razu .na karte gren 2 mozna zaladowac 3 simy na program sim emu 6.00.duzy plastik gren mozna wyciac i wlozyc do telefonu skasowac ktorys operator na karcie i wpisac swoj z pinu ktorym odpalono tel.w przypadku klona zawsze aktywna ta karta kyora ostatnia loguje sie do sieci.Wpisywanie ustawień
    Zaprogramowana karta ma wpisane wstępnie 3 nieaktywne numery zagranicznych operatorów (uwaga na simlocka w aparacie ! ). Kody PIN są następujące: 1111, 2222, 3333. Wybieramy np. PIN 1111, telefon uruchamia się. Teraz w menu telefonu znajdujemy configurator smsów w menu SimEmu,Configure,Config.pos i piszemy sms o treści: PINa (w sofcie SimEmu5.xx tu podajemy PUK2 (1234) N IMSI KI PUK PIN
    Gdzie: PINa - jest to pin którym uruchomiony został telefon np. 1111 - PUK2(1234)
    N - pozycja na której chcemy umieścić swój "numer" 1 do 8
    IMSI, KI - klucze uzyskane z odczytu karty
    PUK,PIN - nowe kody pin i puk dla danej pozycji (można ich nie podawać, wtedy pozostaną istniejące, jednak jeżeli pozycja wcześniej nie istniała (podanie ich jest konieczne) Wszystkie te numerki w osobnych pozycjach!. Teraz Telefon należy wyłączyć i włączyć ponownie wybierając odpowiedni PIN.
    Aby usunąć dany numer należy zapisać sms o treści:
    PINa N EN
    Gdzie PINa to pin z którego telefon był uruchomiony,
    N - numer pozycji do usunięcia
    SIM info
    --------

ICC ID : 89480300193452347652
    Phase : 2
    Adm.data: normal operation
    Provider Name: MILEGO DNIA
    Emerg. Call Codes:
    <n. i.>
    IMSI : 260039330700000
    Allocated AC Class:
    ACC 6
    Key Kc: FFFFFFFFFFFFFFFF07
    Location info:
    TMSI: FFFFFFFF
    Country: Poland
    Network: PL IDEA
    LAC: FFFE
    TMSI time: 14
    Update Status: not updated

<EOF>

bc 48 89 44 5a 44 83 e1 08 77 e5 a9 84 18 88 00----KI

Opisy:
    Wyciąganie IMSI
    Uruchamiany program Cardinal. Wciskamy kolejno "click here", settings, zaznaczamy odpowiedni COM, następnie w zakładce SIMEditor wybieramy częstotliwość kwarcu w Phoenixie, na taki jak jest faktycznie. "Close", potem "Clickhere", "SmatdCard", "SimEditor", "Security", "Enter PIN" podajemy PIN "OK" potem "SIM"," SIM Info", "Load" 6 linijka od góry mamy IMSI. Musimy go odpowiednio przeliczyć, a robimy to tak: np. dla wyniku: 260039221079826
    dzielimy numer na pary liczb
    2 | 60 | 03 | 92 | 21 | 07 | 98 | 26
    - zmieniamy kolejność cyfr w parach
    2 | 06 | 30 | 29 | 12 | 70 | 89 | 62
    - dodajemy na początku parę 08 i cyfrę 9 po pierwszej, pojedynczej cyfrze
    08 | 2 9 | 06 | 30 | 29 | 12 | 70 | 89 | 62
    I tak przeliczony IMSI będzie wyglądał:
    082906302912708962
    Zapisujemy go w godnym miejscu i zabieramy się do wyciągania KI.

reszte jak kto chce to napisze choc ostanio jeden z piszacych na tym forum gdy pytalem o akcesoria do lutowania bga mowil abym sie zajal
    murarka nie napisze kto bo forum czyba jest po to by sie uczyc i pomagac
    chyba ze nie mam racji
  • #27 384660
    lukado1
    Poziom 20  
    Dzieki za odp.moze masz Simemu 6.0 - moze sie podzielisz :oops:
  • #28 384802
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    sim emu 6.00
    Załączniki:
    • Sim_Emu_6.01.zip (564.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 386057
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    to jest program do karty na pic 16f, a dane wpisze kazdy swoje juz z komorki, ladowac mozna ic progiem i fenixem
  • #30 388736
    lukado1
    Poziom 20  
    dzieki FARBAOLO za wszystko
    ale i tak bede mial do Ciebie jeszczew kilka pytan zwiazanych z klonem bo dopiero jutro sie zabieram za to-dzis jeszcze musze jedno KI wyssac z karty wtedy bede mial juz 2 :
    pytani
    Czy 3 sima mozna dolozyc póżniej?
    A na jakiej karcie mozna zaladowac 8 simów?

Z góry dzieki za odp.
    Pozdrowienia Łukasz :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy klonowania kart SIM telewizji kablowej oraz telefonii komórkowej, ze szczególnym uwzględnieniem technik odczytu i zapisu danych takich jak IMSI i KI. Użytkownicy omawiają metody i narzędzia do tworzenia kopii zapasowych kart, w tym programatory typu Phoenix, JDM, Cardinal oraz czytniki ChipDrive Micro Fun. Wskazano, że klonowanie jest możliwe głównie dla starszych kart SIM opartych na algorytmie COMP128 v1 (do około 2002 roku), natomiast nowe karty z algorytmem COMP128 v2 (np. Heyah, POP, Simplus) posiadają zabezpieczenia uniemożliwiające odczyt KI i skuteczne klonowanie. Proces odczytu KI może trwać od kilku do kilkunastu godzin, zależnie od używanego kwarcu i programatora. Wspomniano o ryzyku uszkodzenia karty podczas próby odczytu klucza KI, zwłaszcza przy nowych kartach. Do zapisu klonów używa się kart typu Gold, Silver lub Green (np. Green Galaxy 2 z PIC16F877 i EEPROM 24C256), które mogą pomieścić kilka numerów IMSI/KI. Program SIMEMU (wersje 5.00 i 6.00) służy do emulacji i zarządzania klonami na kartach wielonumerowych. Użytkownicy dyskutują także o ograniczeniach prawnych i technicznych, możliwościach operatorów w wykrywaniu klonów oraz o dostępności i cenach kart do klonowania na rynku. Wskazano liczne źródła i linki do oprogramowania i schematów, a także problemy z kompatybilnością i stabilnością narzędzi. Podsumowując, klonowanie kart SIM jest możliwe dla starszych modeli, wymaga specjalistycznego sprzętu i oprogramowania, a nowe karty są obecnie praktycznie nieklonowalne ze względu na zaawansowane zabezpieczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA