logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8, Co oznacza komunikat Buffer Verify Error@ Address..

Gajęcki 03 Sty 2007 17:03 2575 27
REKLAMA
  • #1 3400557
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Drodzy koledzy na forum -proszę o wyjaśnienie mi komunikatu który pojawia mi się w trakcie programowania atmagi8 -" Buffer Verify Error@ Address 0000 ; Data Read Low Byte = FF ; Prog Data Low Byte = 13 " Programuje programatorem szeregowym na lpt . programem ispprogramer ,jak również programem Pana Dybowskiego . W/w komunikat występuje w obu przypadkach. Jeżeli któryś z kolegów miał podobny przykład i poradził sobie z nim to proszę o podzielenie się nim !
  • REKLAMA
  • #2 3400580
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    pierwsze co przychodzi do głowy to to, że masz coś nie tak z programatorem - nie napisałeś dokładniej jaki to programator poza tym, że szeregowy. Sam go robiłeś? - sprawdziłeś po stokroć wszystkie połączenia?

poza tym zassaj sobie jeszcze aby się upewnić - program o nazwie PonyProg - najnowszą wersję - łatwo dostępny. Ustaw tam sobie rodzaj programatora jakiego używasz (w opcjach Direct I/O) zamiast przez API oraz wybierz rodzaj swojego procka czyli ATmega8 zamiast wykrywania AUTO AVR

i powiedz jeszcze jaki tam masz komunikat ;)

pozdrawiam ;)
  • #3 3400678
    wojtkow
    Poziom 14  
    Zrobiłeś erase przed programowaniem ??
  • #4 3401018
    Gajęcki
    Poziom 15  
    programator mam sprawny , gdyż inne atmegi8 programuje bez żadnych komunikatów, problem jest tylko z tym jednym.

Dodano po 18 [minuty]:

Dokonałem programowania przez PonyProga , pojawia się komunikat " Device missing or unknown device (-24) " - nie bardzo wiem o co tu chodzi .
  • REKLAMA
  • #5 3401433
    mirekk36
    Poziom 42  
    hmm skoro masz taki komunikat w Pony to pytanko jeszcze : to świeży procek ze sklepu? czy już wcześniej próbowałeś może programować mu jakoś fusebity?

... jeśli tak? to może hmmm niechcąco źle ustawiłeś te odpowiedzialne za sygnał taktujący do procka CKSEL (tu najczęściej łatwo o pomyłkę i taki efekt, że nie widać procka) .... i dalej - jeśli to taka pomyłka to łatwo to naprawić - wystarczy do jednego z wejść XTAL podłączyć zrobiony na kilku bramkach TTL generatorek rzedu kilkudziesięci KHz (wylutować kwaraca jeśli go masz) . Dzięki temu można będzie zobaczyć procka w Pony czy innym programie i poprawnie skonfigurować już bity CKSEL tak aby sygnał taktujący znowu pochodził z wewn oscylatora lub rezonatora jeśli go masz ;)

.... no chyba, że tak się dzieje po otrzymaniu go prosto ze sklepu? hmm wtedy może być to coś innego

pozdrawiam
  • #6 3401581
    Killerca
    Poziom 13  
    Witam!
    Ja mam taki sam problem tylko nie jedna atmega8 poszła tylko dwie...Mam dwa komputery i na jednym wszystko się programuje ładnie a na drugim baaardzo starym (486DX120 w warsztacie) też chciałem zaprogramować i nic z tego tzn. wszystko programowało się ładnie tylko był błąd w weryfikacji.Włożyłem mikroprocka do układu i zonk nie działa.Więc do dobrego komputera i próbuję odczytać...zawartość tego co wgrałem i zawartość tego co odczytałem zupełnie inna.Jeszcze po tym udało mi się dwa razy odczytać fuse bity i koniec " Device missing or unknown device (-24) ".Próbowałem z zewnętrznym kwarcem na bramkach i nic (programator stk 200/300 i przystawka kit).

Pozdrawiam.
  • #7 3401648
    mirekk36
    Poziom 42  
    Witam,

na początku może nie związane z tematem ;) ... ale kurczę ;) jak widzę ten twój obrazek kolego Killerca to mnie zawsze on rozbraja i doprowadza do burzy śmiechu ;)

... ok a teraz do tematu ... to co opisałeś to bardzo dziwny efekt (podejrzewałbym, że stało się to przez to, że programowałeś za pomocą kabelków bezpośrednio do LPT i coś źle poszło ale piszesz, że masz STK200) .... ja więc na twoim miejscu zwróciłbym jeszcze uwagę na jedno - bo napisałeś coś takiego:

Cytat:
    "Próbowałem z zewnętrznym kwarcem na bramkach i nic "

hmmm taki generatorek można zrobić tak wogóle bez żadnego kwarca - ale ok tak czy inaczej - czy próbowałeś ten swój generatorek podłączyć do jakiegoś dobrego i dobrze chodzącego procka? i czy wtedy działało to dobrze? - czy nigdy go w ten sposób nie sprawdziłeś na dobrym układzie?

.... pytam bo podejrzewam (choć może się mylę), że ten twój generatorek może jednak źle generuje ten sygnał???? nie sądzisz że warto sto sprawdzić?

pozdrawiam
  • #8 3401665
    Gajęcki
    Poziom 15  
    był wcześniej programowany, ale nie znając się na ustawianiu fuse-bitów nie ruszałem ich w ogóle .Atmega8 została zaprogramowana wsadem .hex i wszystko było w porządku. Teraz chciałem go przeprogramować i nie chce przyjąć programu zgłaszając w/w komunikaty.

Dodano po 32 [minuty]:

podłączyłem generator 4MHz ,tak jak zasugerował Killerca i dalej brak możliwości zaprogramowania
  • #9 3401936
    mirekk36
    Poziom 42  
    tak dla porządku to chyba ja nieco wcześniej sugerowałem ci ten generator z dokładnym opisem ;) ... a teraz dopytam tak jak kolegę killerca - czy sprawdzałeś ten swój generator na choć jednym dobrym procku? jeśli nie to sprawdź najpierw bo może się okazać, że coś z nim jest nie tak (a jak masz oscyla to zobacz jaki kształt ma sygnał)

pozdrawiam
  • #10 3403562
    Killerca
    Poziom 13  
    Szczerze mówiąc(pisząc) to nie sprawdzałem tego generatorka na dobrym procku.W weekend to zrobię i napiszę co z tego wynikło.
    Zawsze programowałem za pomocą programatora i przystawki zrobionej z kitu i nie pomyślałem że tam może być coś źle.Masz rację mirekk36 pierwszy raz programowałem za pomocą kabelków a potem drugą dobrą atmege w programatorze i ten sam objaw.
    Dzięki za porady!
  • #11 3403694
    coxlpg
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mirekk36 napisał:
    hmm skoro masz taki komunikat w Pony to pytanko jeszcze : to świeży procesor ze sklepu? czy już wcześniej próbowałeś może programować mu jakoś fusebity?

... jeśli tak? to może hmmm niechcąco źle ustawiłeś te odpowiedzialne za sygnał taktujący do procka CKSEL (tu najczęściej łatwo o pomyłkę i taki efekt, że nie widać procka) .... i dalej - jeśli to taka pomyłka to łatwo to naprawić - wystarczy do jednego z wejść XTAL podłączyć zrobiony na kilku bramkach TTL generatorek rzedu kilkudziesięci KHz (wylutować kwaraca jeśli go masz) . Dzięki temu można będzie zobaczyć procka w Pony czy innym programie i poprawnie skonfigurować już bity CKSEL tak aby sygnał taktujący znowu pochodził z wewn oscylatora lub rezonatora jeśli go masz ;)

.... no chyba, że tak się dzieje po otrzymaniu go prosto ze sklepu? hmm wtedy może być to coś innego

pozdrawiam

witam kolego

wlasnie wczoraj cos w mojej atmedze pomieszalem przy tych ustawieniach co piszesz i bascom avr przestal go widziec i nie da sie go programowac :(

moglbys opisac jak ustawic te fusebity poprawnie dla zewnetrznego generatora 8 Mhz?

p.s. bez tego generatorka nie da sie go jakos naprawic ??
    moze jtag albo cos ??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3404028
    mirekk36
    Poziom 42  
    kolego coxlpg - ja nie zabardzo pomogę ci jeśli chodzi o podpowiedź ustawienia fusków w bascomie bo go niezbyt używam i mógłbym coś źle doradzić. Ale jeśli zassasz sobie nową werję programiku PonyProg (bardzo polularny zresztą) to w nim to się równie łatwo robi i coś bym mógł opisać - ok?

oczywiście, że można sobie poradzić i bez generatorka ale za pomocą np programatora równoległego

jednak dlatego wspominałem i każdy doradza w takich sytuacjach generatorek bo to najprostszy, najtańszy, najszybszy i pewny sposób "ożywienia" procka z przestawionymi omyłkowo fuskami CKSEL ;)

pozdrawiam
  • #13 3404196
    Gajęcki
    Poziom 15  
    koledzy - nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie -czy ten dodatkowy generatorek to ma mieć kilkadziesiąt kiloherców czy może być np. 4MHz. Pytam dlatego gdyż podłączyłem generator na bramkach 7400 z kwarcem 4 MHz -sygnał bardzo dobry , częstotliwość bardzo stabilna , lecz wyniki żadne , dalej zgłasza komunikaty w/w
  • #14 3404221
    coxlpg
    Poziom 11  
    mirekk36 napisał:
    kolego coxlpg - ja nie zabardzo pomogę ci jeśli chodzi o podpowiedź ustawienia fusków w bascomie bo go niezbyt używam i mógłbym coś źle doradzić. Ale jeśli zassasz sobie nową werję programiku PonyProg (bardzo polularny zresztą) to w nim to się równie łatwo robi i coś bym mógł opisać - ok?

oczywiście, że można sobie poradzić i bez generatorka ale za pomocą np programatora równoległego

jednak dlatego wspominałem i każdy doradza w takich sytuacjach generatorek bo to najprostszy, najtańszy, najszybszy i pewny sposób "ożywienia" procka z przestawionymi omyłkowo fuskami CKSEL ;)

pozdrawiam

oki dzieki bardzo

jak zassam pony to napisze

zastanawiam sie czy dalo by sie wykorzystac np jakis program muzyczny generujacy rozne czestotliwosci i podpiac go z karty kabelkiem do atmegi ??

moze glupi pomysl ale ile latwiej bylo by go wskrzesic

pozdrawiam
  • #15 3404223
    mirekk36
    Poziom 42  
    ja powiem tylko tyle, że zrobiłem generatorek o częstotliwości około 18kHz i ruszyło. Poza tym czy napewno podłączasz do odpowiedniego wejścia XTAL? bo tylko do jednego z 2 można. Po trzecie czy poza generatorkiem nic innego nie masz podłączonego do tych pinów XTAL?

a co najważniejsze to nie odpowiedziałeś - czy sprawdziłeś ten swój generatorek z prawidłowo działającym prockiem?

pozdrawiam
  • #16 3404767
    coxlpg
    Poziom 11  
    mirekk36 napisał:

pozdrawiam

moglbys cos wiecej napisac na temat programowania szeregowego ? ewentualnie jakis schemat takiego programatora.

i czy moglbys mi napisac jak to cholerstwo ustawic w tym programie co piszesz ??

dzieki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 3404876
    mirekk36
    Poziom 42  
    kolego coxlpg - a jakiego ty programatora używasz ????? myślałem, że STK200 albo podobnego - to są najprostsze i najlepsze w swojej klasie rozwiązanka ;) jeśli masz taki to w PonyProg wchodzisz w setup i pierwsze co robisz to ustawiasz że jest on podłączony do LPT (czyli kropka przy Paralell) a nie do RS232, kolejną rzeczą jest aby ustawić tryb dostępu do LPT - wybierasz "AVR ISP I/O" no i praszek przy numerku portu LPT1 ;) poza tym nic nie zmieniasz - możesz jeszcze zrobić kalibrację i to wszystko - musi działać - o ile masz oczywiście dobry programator ;)

następnie na górze z prawej strony z pola wyboru rozwijanego wybierasz typ procka jaki masz np ATmega8 (ja nigdy nie korzystam z autowykrywania)

i to wszystko co do ustawień, potem masz od lewej na górze takie ikonki. Pozwalają one na wczytanie zawartości pamięci, zapisanie jej a dalej także jest ikonka z taką kłódeczką - służy do odczytywania i zapisywania fusików

... tak więc napisz mi najpierw jaki ty do tej pory używałeś progrmator

pozdr
  • #18 3404947
    coxlpg
    Poziom 11  
    mirekk36 napisał:
    kolego coxlpg - a jakiego ty programatora używasz ????? myślałem, że STK200 albo podobnego - to są najprostsze i najlepsze w swojej klasie rozwiązanka ;) jeśli masz taki to w PonyProg wchodzisz w setup i pierwsze co robisz to ustawiasz że jest on podłączony do LPT (czyli kropka przy Paralell) a nie do RS232, kolejną rzeczą jest aby ustawić tryb dostępu do LPT - wybierasz "AVR ISP I/O" no i praszek przy numerku portu LPT1 ;) poza tym nic nie zmieniasz - możesz jeszcze zrobić kalibrację i to wszystko - musi działać - o ile masz oczywiście dobry programator ;)

następnie na górze z prawej strony z pola wyboru rozwijanego wybierasz typ procka jaki masz np ATmega8 (ja nigdy nie korzystam z autowykrywania)

i to wszystko co do ustawień, potem masz od lewej na górze takie ikonki. Pozwalają one na wczytanie zawartości pamięci, zapisanie jej a dalej także jest ikonka z taką kłódeczką - służy do odczytywania i zapisywania fusików

... tak więc napisz mi najpierw jaki ty do tej pory używałeś progrmator

pozdr

programowalem w bascom avr a kabelek zrobilem sam bo procka mam na plytce testowej atmega8 wiec wystarczylo poprostu podprowadzic kabelki i sie programowalo bez problemu.
    tylko wczoraj cos pogrzebalem przy tych fusebitach i dupa blada.

mam jtaga i tak sie zastanawiam czy by przypadkiem nie ruszylo ?

dzieki za zainteresowanie tematem
  • #19 3404978
    Gajęcki
    Poziom 15  
    W odpowiedzi na post mirekk36 - tak sprawdzałem ten generator na działającym procku ,zarówno programowanie jak i odczyt są bez zarzutu. Faktem jest że nie próbowałem z niższą częstotliwością generatora ,gdyż w chwili obecnej nie mam , muszę podzielić dodając 7490 , lub zrobić nowy na drutaach celem sprawdzenia. Ponadto udało mi się odczytać fusebity z ptaszkiem są tylko "Bootsz0 i Bootsz1 pozostałe są odptaszkowane " Ponadto odczytałem sygnaturę "Byte 1- 1E , Byte 2 - 93 , Byte 3 - 07 " jak również jest zaptaszkowany SPIEN
  • #20 3405160
    mirekk36
    Poziom 42  
    do kolegi Gajęcki - czy dobrze rozumiem? - udało ci się w końcu w tym uszkodzonym procku na generatorku odczytać te fuski które opisałeś tak? czyli wygląda na to, że fuski CKSEL0..3 masz odptaszkowane - tak? - to by oznaczało, że procek ustawiony jest na zewnętrzny kwarc o częstotliwości większej niż 8MHz. Jeśli więc chcesz go ustawić np fabrycznie na wewnętrzny oscylator teraz o warości 1MHz to zaptaszkuj sobie CKSEL3, CKSEL2, CKSEL1 natomiast CKSEL0 odptaszkuj ;) i powinien ruszyć ;) UWAGA! ten mój opis dotyczy programu PonyProg ;)
  • #21 3405262
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    mirekk36 napisał:
    .. Jeśli więc chcesz go ustawić np fabrycznie na wewnętrzny oscylator teraz o warości 1MHz to zaptaszkuj sobie CKSEL3, CKSEL2, CKSEL1 natomiast CKSEL0 odptaszkuj ;) i powinien ruszyć ;)

A przepraszam , którego programu dotyczy ten opis :?:
    Może się zdarzyć , że jakiś "greenhorn" przeczyta ten post i ustawi tak bity w ISPProg-u b ;) Trzeba jasno powiedzieć , że dotyczy PonyProg-a :)

Piotrek
  • #23 3405345
    Gajęcki
    Poziom 15  
    podejrzewam że kolega Zumek słusznie zauważył , gdyż odczytu dokonałem na ISP-PROG , ale w dalszym ciągu nie mogę dokonać programowania gdyż zgłasza błąd tak jak na pierwszym poscie, ponadto nie wiem czym to się różni (PONY - ISPPROG) jeżeli chodzi o fusebity
  • #24 3405590
    mirekk36
    Poziom 42  
    no dobra koledzy, zmęczyliśćie mnie już na maxa ;) ... poddaję się.... bo albo ja cały czas tak "niewyraźnie" mówię/piszę - albo wam się nie chce czytać, dopytać, sprawdzić, poszukać i doczytać jeszcze na ten temat i wkółko to samo - czyli zero efektu ...

... ok może teraz kolega zumek "przejmie pałeczkę" ? - to właśnie ten kolega dobrze zna się na bascomie i może on wam doradzi lepiej jak to w bascomie się robi ;) albo jeszcze ktoś inny?

pozdrawiam
  • #25 3407012
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Przepraszam kolegę Mirekk36 - jeżeli uraziłem swoim wpisem , ale nie było to moim zamiarem . Chyba się poddam i najlepiej będzie jak kupię nowy procek. Swoją drogą mam jeszcze ochotę spróbowac tak jak podawałeś częstotliwością w granicach 18 -20 KHz. Po wykonaniu generatorka i próbie staranowania atmegi odezwę sie na tym poście. Pozdrawiam
  • #26 3407110
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    NIKT nie zwrócił uwagi na to, skąd jest zasilany mikrokontroler w trakcie programowania.
    Czy zasilanie jest stabilizowane i filtrowane(według zaleceń w PDF dla każdego procka - np. część analogowa ma mieć filtr LC).

Też mam(miałem) czasami problemy z komunikacją komputera z ATtiny26.
    Programator ISP(z kablem danych ekranowanym, około 1 metr) jest zasilany z zasilacza transformatorowego ze stabilizatorem 5V.

Gdy zasilacz jest włączony do gniazda ~230V tuż przy komputerze - wszystko zawsze działa.

Gdy się go zasili z przedłużacza, który idzie z innego gniazdka w pokoju - to albo w ogóle nie da się nic odczytać, albo(po odwróceniu wtyczki w kontakcie!) program(ISP Prog) odczytuje tylko typ układu, ale nic poza tym nie można zdziałać.

Czyli sposób zasilania(nawet fizyczne miejsce z jakiego je bierzemy), ma duże znaczenie.
    Znaczenie porównywalne z wpływem kabla danych(płytka programatora<->port LPT).
  • #27 3407239
    mirekk36
    Poziom 42  
    spokojnie, nik mnie nie uraził ;) poprostu cały temat się już tak zaplątał i wyglądał jakby nikt dokładnie go nie czytał tzn porad i wskazówek - dlatego uważałem, że może lepiej będzie jak inni wkroczą i może na świeżo jakoś coś innego albo w inny sposób zwrócą wam uwagę, jak np kolega powyżej Arnold_S

pozdrawiam
  • #28 3419118
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Jestem znowu! Po zmontowaniu generatorka i próbie ożywienia Atmegi8 -udało się połowicznie , tzn. odczytuje zawarty w nim program , sygnaturę oraz fusebity.Odczytane w PonyProg to bootsz1 , bootsz0 ,cksel3 ,cksel2 ,suto0 zaptaszkowane pozostałe bez. Odczyt bez zarzutów , programowanie zgłasza komunikat "device mising or unknown device ( -25 )"
    Czy w tym wypadku mogę jednoznacznie stwierdzić uszkodzenie procka , czy jest to jakaś inna przyczyna , której nie znam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "Buffer Verify Error@ Address 0000; Data Read Low Byte = FF; Prog Data Low Byte = 13" pojawiającego się podczas programowania mikrokontrolera Atmega8 za pomocą programatora szeregowego podłączonego do portu LPT oraz programów ISPProgramer i Pana Dybowskiego. Inne Atmegi8 programują się poprawnie tym samym sprzętem, co wskazuje na problem z konkretnym układem. Próby programowania przez PonyProg skutkują błędem "Device missing or unknown device (-24/-25)". Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być nieprawidłowa konfiguracja fuse bitów, zwłaszcza dotyczących sygnału taktującego (CKSEL), co powoduje brak wykrycia procesora. Zalecane jest podłączenie zewnętrznego generatora sygnału taktującego o częstotliwości kilkunastu kHz (np. 18-20 kHz) do wejścia XTAL, aby "ożywić" mikrokontroler i umożliwić poprawne odczytanie i zmianę fuse bitów. Sprawdzono, że generator działa poprawnie na innym, sprawnym procesorze. Odczyt fuse bitów wskazuje na ustawienia sugerujące zewnętrzny kwarc o wysokiej częstotliwości, co może być przyczyną problemów. Wskazano również na konieczność stabilnego i odpowiednio filtrowanego zasilania mikrokontrolera podczas programowania. W dyskusji pojawiły się pytania o możliwość użycia JTAG do programowania oraz o konfigurację fuse bitów w Bascom AVR i PonyProg. Ostatecznie problem może wskazywać na uszkodzenie mikrokontrolera lub konieczność korekty fuse bitów i zastosowania odpowiedniego sygnału taktującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA