logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie obniżyć temperaturę wody w akwarium 25-27°C do 20-24°C?

marcino2000 07 Sty 2007 17:24 22562 29
  • #1 3417939
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    szukam rozwiązania problemu, lub jakiś pomysłów lub sugestii dotyczących zmniejszenia temperatury wody w akwarium. o ile z ogrzaniem nie ma problemu, o tyle z chłodzeniem jest wielki. mam rybki które potrzebują tem od 20 - 24, jednak w akwarium jest od 25- 27(taka temperaztura jest w mieszkaniu i raczej nigdy nie spada czy w zimie czy w lecie). doraznie otwieram okno na kilka godzin, ale nie o to przeciez chodzi. myslałem nad wykonanioem jakiejs chłodnicy na ogniwie petliera, ale koszt jest duży, kompresor z lodówki tez raczej odpada bo jest głośny, zdaje się na was koledzy, za wszystkie pomysły bede wdzięczny.
    pozdrawiam marcino2000
  • #2 3418131
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Jednak lepiej zrobić to na agregacie freonowym, na płytkach peltiera będzie dużo trudniej i drożej. Część oddającą ciepło musisz umieścić poza pomieszczeniem w którym jest akwarium, aby nie podgrzewało powietrza które ma kontakt z akwarium. W lato będzie się skraplać woda na szybach akwarium, jeśli uda się zrobić dużą różnicę temperatury. Zastanawiam się nad tym czy te rybki warte są kosztów jakie będziesz musiał ponosić?
  • #3 3418175
    marcino2000
    Poziom 24  
    agregat jest głośny, wiec troche do mieszkania się nie nadaje. myslałem zeby zrobić prostą chłodnice, na wentylatorze od pcta nawinąć cięki wężyk gumowy i jeden z jego końcow podłączyć do pompki, ale nie wiem czy uda się schłodzić wodę do 24 stopni. zainwestowałem trochę piueniędzy w to akwarium, nawet kupiłem dwie grzałki:D ale okazały sie niepotrzebne, wiec szkoda by było się tego pozbywać. dziekuje za pomysł. a moze dało by się coś wykombinować na jakiś zwężkach wenturiego albo coś.
  • #4 3418231
    Dar.El
    Poziom 41  
    Dziwna jest ta temperatura pomieszczenia w zimie! Może osłoń elementy grzejne styropianem, albo cokolwiek co by spowodowało uzyskać normalną temperaturę. Być może masz popsuty termometr, ponieważ 25°C i więcej w zimie to bardzo dużo i nieprzyjemnie. Jak udałoby się zmniejszyć temperaturę w pokoju do 22°C w okresie jesienno-zimowo-wiosennym to został by problem z temperaturą letnią. Kupujesz klimatyzację i w lato masz zdrowe rybki i przyjemny chłód dla siebie, nic prostszego nie uda się uzyskać.
  • #5 3418321
    maciej.snajper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    "myslałem zeby zrobić prostą chłodnice, na wentylatorze od pcta nawinąć cięki wężyk gumowy i jeden z jego końcow podłączyć do pompki, ale nie wiem czy uda się schłodzić wodę do 24 stopni"

To dobry pomysł tylko zamiast wiatraczka mozesz zamkniety obwód zrobić i zamiaiat powietrza miec bierzącą zimna wode, ktora by chlodzila wode w wezyku. Mialem tez taki problem ale juz go rozwiazalem wlasnie w ten prosty sposób.
  • #6 3418913
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Wyprowadź wodę z pompki filtra przewodem gumowym za okno,do starej nagrzewnicy samochodowej. Powracającą wodę przepuść przez filtr i do akwarium. Latem zapewnij by nagrzewnica była wilgotna (i w cieniu) i owiewana przez wentylator. Pozdrawiam.
  • #7 3420138
    marcino2000
    Poziom 24  
    ten pomysł tez jest dobry, ale moja kobita by mnie zabiła jak by sie w pokoju pojawił kolejny kablo podobny twór (wąż) i to w dodatku przeciągnięty przez pół pokoju. chyba jednak zamówie sobie ogniwko petliera, którym będzie chłodzona ciecz pomocnicza w jakimś mniejszym zbiorniczku, w którym będzie zanurzona "chłodnica" z akwarium. musi to byc nieduże estetyczne, ciche, proste i tanie. Jak myślicie, takie ogniwo 80W wystarczy?a może tym ogniwem chłodzić ciecz bezposrednio z akwarium, omijając buforowy zbiornik?
  • #8 3420313
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Puszkę piwa możesz schłodzić za pomocą peltiera 80W, a nie akwarium. Jesteś stanowczo za dużym optymistą i masz za małą wiedzę o termodynamice. Jak myślisz, jaką rezystancję termiczną ma akwarium o odpowiedniej powierzchni? Jedynym rozwiązaniem jest klimatyzacja na cały pokój, ale jeśli się uprzesz i zrobisz to na peltierach to chociaż napisz co uzyskałeś.
  • #9 3421029
    marcino2000
    Poziom 24  
    muszę to schłodzić o 2-3 stopnie.myslałem zeby petlier schładzał jakiś zbiorniczek, np z płynem chłodniczym, albo glikolem, bo mają dobrą przewodność cieplną. w tym zbiorniczku była by węzownica z akwarium. mozna by sie pokusić o wrzucenie jakiegoś elektro zaworu i termostatu, bo obieg nie musi być chłodzony cały czas, a temperatura musi być stała. klima odpada, ze względu na duze koszta.
  • #10 3421111
    Dar.El
    Poziom 41  
    Widzę że twój optymizm jest wielki, czekam na informację od Ciebie co z tego wyjdzie. Przyda się na przyszłość dla innych mających ten sam pomysł.
  • #11 3423782
    marcino2000
    Poziom 24  
    jaka według ciebie powinna być moc takiego ogniwa?
  • #12 3423804
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Najprostszą metodą chłodzenia akwarium jest jego wentylacja. Ciepło parowania wody jest tak duże, ze stosując nawet jeden wiatraczek przedmuchujący powierzchnię wody obniżysz temperaturę bez kłopotu. Oczywiście nawiew musi pochodzić z pomieszczenia a nie może być mieszane powietrze pod pokrywą akwarium.
  • #13 3423831
    marcino2000
    Poziom 24  
    ale czy uda się osiągnąć temperature niższą niz temperatura pokoju?
  • #14 3423838
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Nie wiem czy dobrze mysle, ale jakby sie nie dalo to jak by dzialaly wentylatory do pomieszczen ?
  • #15 3423853
    marcino2000
    Poziom 24  
    obieg powietrza przyśpieszy zmianę temperatury wody, ale raczej nie osiągnie ona nizej temperatury niższej niż czynnik chłodzący. co najwyżej temperatury te mogą być równe.
  • #16 3423941
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Mylisz się. Jedynie przy wilgotności względnej = 100% nie będzie różnicy temperatur. W pomieszczeniach ogrzewanych, szczególnie, gdy są ogrzewane kaloryferami, powietrze jest bardzo suche.
    Zresztą - co będę tłumaczył - zwilż rękę wodą i szybko poruszaj - zimno? Weź termometr, owiń go małym kawałkiem szmatki i zwilż wodą - obserwuj jak wskazanie temperatury maleje. Więcej tutaj:
    http://if.pap.edu.pl/~zs/toys/files/termo/psychometr_big-pl.html
  • #17 3424392
    marcino2000
    Poziom 24  
    zdziwiło mnie to troche, pierwszy raz się z tym spotkałem. domyślam się że wentylator powinien być wyciągowy. taki od komputera wystarczy?
  • #18 3424937
    you-zek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Wg mnie obojętne czy wmuchiwać czy wyciągać powietrze. Ja bym wolał pompować powietrze wentylatorkiem DO akwarium, bo wentylator będzie pracował w bardziej suchym powietrzu. Byleby przyspieszał wymianę powietrza nad powierzchnią wody. I aby pchane wentylatorem powietrze jak najdłużej przebywało nad powierzchnią wody, ale żeby w końcu sprawnie wylatywało. Ciepło z wody zabierane jest poprzez parujące cząsteczki. Im dłuższą drogę powietrze pokona tym więcej przyjmie cząsteczek rozgrzanej cieczy, a tym samym ciepła w nich zawartego. Żeby pozbyć się ciepła trzeba pozbywać się tego powietrza, więc nie może się ono kręcić stale nad wodą. Potrzebne jest w miare świerze powietrze, i ciągły odpływ nasyconego nagrzanego już powietrza. Myślę że jak powietrze znad akwarium przeleci przez pokój to dostatecznie się wystudzi, wysuszy i wymiesza :) Wielkość wentylatora trudno mi określić, ale jakiś fizyk będzie znał odpowiednie wzory, ale myślę że eksperymenty z różnymi wentylatorami nie zrujnują cię :)
  • #19 3425019
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Bardzo ciche sa agregaty z dystrybutorow wody, poza tym maja w miare male rozmiary.
  • #20 3425578
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Skuteczność wentylatora zależy od tego, ile wody będzie parować, moduł Peltiera o mocy cieplnej 80W
    odpowiada parowaniu 0.03-0.04 grama na sekundę, czyli... 3 litry dziennie. Oj, chyba lepiej użyć Peltiera.

A swoją drogą może by policzyć, ile tego chłodzenia trzeba: policz moc wszystkiego, co podgrzewa to
    akwarium (jakieś żarówki - może zastąpić świetlówkami, energooszczędnymi, albo LED-ami?), zrób jakąś
    izolację cieplną (np. dodatkowe szyby z tej strony, z której patrzysz, styropian z boków), policz ile ciepła
    mogą wytworzyć ryby (z wartości opałowej tego, co zjadają, około 4kcal=16kWs na gram pożywienia).
    Może da się dostarczać ciepło na tyle oszczędnie, żeby nie trzeba było Peltiera o dużej mocy?
  • #21 3425629
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Moduł Peltiera o mocy cieplnej 80W nie jest łatwo dostępny. Na dokładkę nie jest tani. Trzeba mu zapewnić solidne chłodzenie, potrafiące odprowadzić od strony gorącej co najmniej dwa razy tyle ciepła - to już będzie potrzeba naprawdę solidnego radiatora i wiatraka.

Co do parowania - przesadzasz - samo przewietrzanie akwarium ograniczy dostarczanie ciepła przez oświetlenie.
  • #22 3428160
    marcino2000
    Poziom 24  
    wywiązuje się ciekawa dyskusja. ja narazie biore pod uwagę trzy rozwiązania, wentylator petliera i agregat z dystrybutora, ale raczej chyba zdecyduje się na wentylator, bo będzie w miare tani i prosty.
    a co do rybek to są zmienno cieplne, mają taką samą temperature jak woda. ledy mam zamontowane, a reszta urządzeń wytwarza ciepło rraczej w pomijalnym stopniu.
  • #23 3452391
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam...
    Cytat:
    mam rybki które potrzebują tem od 20 - 24, jednak w akwarium jest od 25- 27(taka temperaztura jest w mieszkaniu i raczej nigdy nie spada czy w zimie czy w lecie).

marcino2000 czy Ty moze mieszkasz w szklarni? ;) Ja bym sie zastanowil nad zmniejszeniem temperatury w domu bo tak wysoka nie jest dobra ani dla Ciebie ani dla Twoich rybek ;) 22stC to optymalna temp dla czlowieka i rybki tez beda zadowolone ;).
  • #24 3452608
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Ogniwo Peltiera ma to do siebie, że ciepło pobrane musisz odprowadzić, (w Twoim wypadku z akwarium do pomieszczenia). Z uwagi na brak odpowiedniej wentylacji :D tylko podniesiesz temperaturę pomieszczenia, a co za tym idzie, temperaturę w akwarium, bilans cieplny wyjdzie na ,,0''
    Tylko wentylacja!
    pozdrawiam
  • #25 3454190
    marcino2000
    Poziom 24  
    to jest mieszkanie w bloku, grzeją ze tak powiem wszystkie sciany, po otwarciu okna i zakręceniu kaloryfera temperatura niewiele spada, a jak zamkne okno jest taka sama jak była. takie to uroki wielkiej płyty. utwierdzacie mnie w przekonaniu zeby zastosować wentylacje, chyba zaczne robić jakiś cały kontroler do akwarium. pozdrawiam
  • #26 3454281
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Zapytam z innej strony: jakie to rybki?? Czy chorują z powodu tej temperatury? Jeśli ta różnica między ich optymalną "książkową" temperaturą chowu, która zresztą zawsze jest podawana jako"przedział temperatur", a faktyczną temperaturą wody to 2-3 stopnie, nie wydaje mi się to problemem, stworzenia żywe dość łatwo dostosowują się do nowych warunków.
    U mnie w akwarium zawsze było kilka stopni mniej, niż miało powietrze w pokoju. Może wystarczyłyby bardziej naturalne metody, powiększenie możliwości parowania...może pokrywa przykrywająca akwarium jest zbyt szczelna...
  • #27 3454375
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Dla zapewnienia temperatury w akwarium nizszej o 3-5 st. potrzebny jest klimatyzator pomieszczenia o mocy chłodniczej 2-2,5 kW, czyli pobierający z sieci ok. 1 kW. Skraplacz klimatyzatora, oczywiście wystawiony na elewację, pod oknem.
    Prawa fizyki są nieubłagane.
    Rybki, jako organizmy zmiennocieplne, mogą wytrzymać wyższą temperaturę, pod warunkiem, zapewnienia dostatecznej ilości tlenu w wodzie. Zawartość tlenu maleje wraz ze wzrostem temperatury.
    Może pomóc zwiększenie mocy pompki napowietrzającej lub dołożenie drugiej. Intensywne napowietrzanie zwiększy parowanie czyli obniży trochę temperaturę.
  • #28 3454546
    marcino2000
    Poziom 24  
    na klimatyzator mnie nie stać. rybkom nic nie jest w takiej temperaturze, ale chciał bym zeby było tak jak w książkach piszą. pokrywy nie mam przy akwarium. nawet do kaloryfera założyłem gałkę termostatyczną. biore sie za te wentylatory, chyba ze w między czasie wymyślicie coś bardziej efektywnego i w miare taniego.
    pozdrawiam!
    marcino2000
  • #29 3454754
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    jak zamontujesz wentylatorek to nie wyrobisz z dolewaniem wody :D
    kiedys byly takie male ( wygladaly jak szescian o boku ok 60cm ) chlodziarki
    byly one bez agregatu ..... bo byla tam grzalka
    czynnikiem chlodzacym byl chyba amoniak
  • #30 3455347
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    No i nie dowiem się, jaki to gatunek ;) pewnie coś z rzek środkowej Azji...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu obniżenia temperatury wody w akwarium z 25-27°C do 20-24°C, przy stałej wysokiej temperaturze otoczenia w mieszkaniu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie agregatu freonowego, jednak ze względu na hałas i rozmiary jest to mało praktyczne do mieszkania. Rozważano również chłodnicę opartą na module Peltiera (ogniwo termoelektryczne) o mocy około 80W, jednak wskazano, że jego efektywność jest ograniczona ze względu na konieczność odprowadzenia ciepła i wysokie koszty. Alternatywnie sugerowano prostą chłodnicę z obiegiem wody chłodzonej zewnętrznie, np. z wykorzystaniem glikolu lub płynu chłodniczego, z termostatem i elektrozaworem do regulacji obiegu. Najczęściej rekomendowaną i najprostszą metodą jest zwiększenie parowania i wentylacja powierzchni wody za pomocą wentylatora komputerowego, który przyspiesza wymianę powietrza i obniża temperaturę wody do poziomu zbliżonego do temperatury pomieszczenia. Wentylacja powietrzem suchym i wymuszony obieg powietrza nad akwarium pozwalają na efektywne chłodzenie przez parowanie. Zwrócono uwagę, że temperatura wody niższa niż temperatura otoczenia jest trudna do osiągnięcia bez klimatyzacji pomieszczenia, która jednak jest kosztowna. Wskazano także na możliwość izolacji akwarium i ograniczenia źródeł ciepła (np. wymiana oświetlenia na LED). Rybki są zmiennocieplne i tolerują niewielkie odchylenia temperatury, a przy wyższej temperaturze ważne jest intensywne napowietrzanie wody. Podsumowując, najpraktyczniejszym i ekonomicznym rozwiązaniem jest wentylacja akwarium i poprawa parowania, natomiast rozwiązania z Peltierem lub agregatem freonowym wymagają większych nakładów i są mniej efektywne w warunkach mieszkalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA