logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja z płyty recovery po wymianie dysku twardego

Yakuza 11 Sty 2007 13:17 5447 9
  • #1 3433098
    Yakuza
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jakiś czas temu kupiłem notebooka w którym był zwalony dysk twardy. Po wymianie na nowy nie wiem jak z powrotem od A do Z wgrać windowsa by można było wykorzystać płytki recovery. Jedynie co się dowiedziałem to że Windows jest formie instalacyjnej na jednej z partycji HDD a płytki jedynie pozwalają mu rozpocząć proces intalacyjny czy jakoś tak.
  • #2 3433234
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Bo tak jest. I skoro tamten dysk padl - to jedynie mozesz sie odezwac do producenta laptopa zeby Ci przyslal windowsa. Wyjasnij sytuacje - i wysylaja instalke windowsa.
  • #3 3433879
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    jezeli masz płytki recovery to podziel sobie dysk na dwie lub jedn ą partycje fat 32

w biosie ustaw botowanie z cd
  • #4 3436117
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Napisz co to masz za sprzet. Probowales wystartowac instalacje z tych plyt? Najczesciej, jezeli masz zrobione plyty Recovery, to to wystarcza zeby odtworzyc system.
  • #5 3437539
    Yakuza
    Poziom 12  
    Mój sprzęt to Compaq TC1000 a płytki dostałem skopiowane ale podobno działały przed awarią(tak twierdził sprzedający). Po włożeniu do napędu startuje, coś tam wypisuje poczym wyrzuca informację o niemożliwości załadowania po USB czy jakoś tak i wypisywał coś o microsoftowym VirtualRAM E:(jak bedę miał pod ręką napęd to dokładnie napisze). :|

Wysłałem informację do hp wczoraj ale jeszcze nie odpisali :cry:
  • #6 3439142
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Yakuza napisał:
    ... ale podobno działały przed awarią(tak twierdził sprzedający).

Dość typowe dla Allegro.
    Yakuza napisał:
    ... Po włożeniu do napędu startuje, coś tam wypisuje poczym wyrzuca informację o niemożliwości załadowania po USB czy jakoś tak i wypisywał coś o microsoftowym VirtualRAM E:

"Coś tam", "czy jakoś tak", "coś". Jeżeli kolega ma opisywać swój problem z taką dokładnością, to niech kolega da i sobie i nam spokój. Szkoda czasu kolegi i naszego oraz miejsca na Forum.
    Yakuza napisał:
    ... Wysłałem informację do hp wczoraj ale jeszcze nie odpisali

Jeżeli informacja była równie precyzyjna jak ta, którą kolega nam podał, to kolega będzie jeszcze długo czekał.
  • #7 3443762
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    jesli na "starym" dysku byla ukryta partycja to mozesz odtworzyc system tylko z pomoca "pomocy technicznej producenta" jesli nie bylo ukrytej partycji to normalnie powinno odtworzyc system po boot z plyty recovery.
  • #8 3461749
    Yakuza
    Poziom 12  
    OK, więc te informacje co mi się wypisuje po włozeniu płytki recovery wyglądają tak:

ATAPI IDE CD-ROM device driver version P2.00

ERROR: Unable to detect ATAPI IDE CD-ROM drive
    ATAPI IDE CD-ROM device driver not loaded.

DUSE version 4.4 Build 110 Relase (General)
    DOS USB Stack Driver with USB Storage Extension
    Copyright Cypres Semiconductor, 2000-2002

USB CD-ROM suport enabled
    CD-ROM: <Not installed>
    USB Drive suport is disabled

Microsoft RAmDrive version 3.06 virtual disk E:
    Disk size: 6,144k
    Sector size: 512 bytes
    Allocation unit: 4 sectors
    Directory entries: 1,024

DUSE version 4.4 Build 11 Relase (General)
    DOS USB Stack Driver with USB Storage Extensions
    Copyright Cypress Semiconductor, 2000-2002

EXCI USB Controler initialized (BASE 0xd8000, IRQ 10)

Plugin in USB CDROM <Pres ESC to Cancel>
    Detected USB Storage Device

Failed to load USB Storage device
  • #9 3471998
    Yakuza
    Poziom 12  
    Pieron napisał:
    jesli na "starym" dysku byla ukryta partycja to mozesz odtworzyc system tylko z pomoca "pomocy technicznej producenta" jesli nie bylo ukrytej partycji to normalnie powinno odtworzyc system po boot z plyty recovery.

Na popsutym dysku byla ukryta partycja, ale nie da sie w tej chwili odzyskac danych. Na obecna chwile siedzi nowy hdd i nijak nie moge zaintalowa windowsa z plyt reecovery ani nawet z ciagnietych z internetu ktore by wykorzystywaly moja licencje z obudowy, a na tym najbardziej mi zalezy :(. [/GVideo]
  • #10 3472242
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    proponuje ci sie skontaktować z pomocą techniczna pod numerem tel.0 801 300 310
    "całkowity koszt połączenia jak za 1 impuls według taryfy operatora pon - pt 8:30 - 18:00 (oprócz świąt) W celu usprawnienia zapytań obsługi telefonicznej przygotuj wcześniej informacje o produkcie, którego dotyczy problem (numer produktu, numer seryjny, numer gwarancji itp.) "
    Podasz wymiana dysku na nowy i problem z zainstalowaniem Windowsa. odzyskanie ukrytej partycji : Jeśli ktoś ci może pomóc to jest to wlasnie pomoc Techniczna.

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...ypeId=321957&prodSeriesId=307008&lang=pl&cc=p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił uszkodzony dysk twardy w notebooku Compaq TC1000 i próbuje zainstalować system Windows korzystając z płyt recovery, które miały działać przed awarią. Płyty recovery uruchamiają się, lecz pojawiają się błędy związane z wykrywaniem napędu CD-ROM oraz obsługą USB, co uniemożliwia kontynuację instalacji. Na starym dysku była ukryta partycja recovery, której nie da się obecnie odzyskać. W przypadku braku ukrytej partycji system można zwykle przywrócić z płyt recovery, jednak tutaj konieczna jest pomoc techniczna producenta. Zalecane jest skontaktowanie się z pomocą techniczną HP w celu uzyskania oryginalnej instalacji Windows lub wsparcia w odzyskaniu systemu. W BIOS należy ustawić bootowanie z CD, a dysk można podzielić na partycje FAT32, aby ułatwić instalację. Problemy z wykrywaniem napędu CD i USB wskazują na ograniczenia płyt recovery lub ich niekompletność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA