logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować półprzewodnikowy generator Tesli z transformatorem 100W?

sztyga20 13 Sty 2007 23:55 3698 8
REKLAMA
  • #1 3443524
    sztyga20
    Poziom 11  
    Mam transformator 100W, (wtórnego jeszcze nie nawinołem). Chciałbym z tego zbudować półprzewodnikowy transformator tesli, nie chce wykorzystywać transformatora od TV, dużo ładniesze jest zastosowanie typowego powietrznego transformatora tesli.
    Zależy mi częstotliwości pracy na tyle wysokiej aby zaobserwować efekt naskórkowości
    Wysokim napięciu, przynajmniej 10kV.

Znalazłem następujący układ:
    Jak zbudować półprzewodnikowy generator Tesli z transformatorem 100W?
    Wydaje mi się prosty, tylko sądze że nie obejdzie się na modyfikcjach przede wszystkim dlatego że podam prąd przynajmniej 3A... nie trzeba będzie dodać tranzystora? Albo zmienić przekładni transformatora do wyższego napięcia czy wartości kondensatorów do zwiększenia częstotliwosci pracy?

Proszę pomóżcie mi, jedtem dopiero poczatkującym elektronikiem.[/youtube]
  • REKLAMA
  • #2 3444149
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Ten układ był podany dwa albo trzy miesiące temu w EdW. Hmmm nie podasz 3A tylko podasz najwyżej jakieś napięcie. I też nie do końca podasz tylko zasilisz jakimś tam napięciem. Transformator może mieć nawet 2kW i umożliwić pobór prądu rzędu paredziesiąt A ale na schemacie masz wyraźnie zaznaczone, że przy 30V zasilania pobór prądu wynosi 1A. Częstotliwość będzie wystarczająco duża dla wystąpienia efektu naskórkowego. Wartości kondensatorów nie ma sensu zmieniać ponieważ żaden z nich nie ma większego wpływu na częstotliwość pracy, może oprócz kondensatora w kolektorze tranzystora, ale on ma za główne zadanie zabezpieczyć złącze C-E. Reszta z nich to kondensatory filtrujące. Wartości przekładni tez nie radze zmieniać, przynajmniej w teorii, ponieważ zbyt długie nawinięcie wtórnego, może spowodować straty przez zbyt słabe sprzężenie magnetyczne. Uruchom wersje z załącznika i próbuj. Jak złożysz to się pochwal swoim dziełem. Nie ma oznaczeń diod ale spróbuj BA 159, lub szybsze. Dioda w kolektorze musi mieć wysokie Vrrm. Kondensator w kolektorze też może mieć wyższe napięcie pracy. Ponieważ częstotliwość pracy jest wysoka powinien być to kondensator dobrej jakości, ze względu na wysokie straty mocy. Bardzo łatwo będzie dostać ceramiczne na napięcie 3kV. Powinno się też zwiększyć moc rezystora w kolektorze, ale nie ze względu na wydzielana w nim moc, tylko ze względu na wytrzymałość napięciową - najlepiej jeżeli będzie to rezystor drutowy. Te elementy powinny być zamontowane jak najbliżej wyprowadzeń C, E tranzystora.
  • REKLAMA
  • #3 3445033
    sztyga20
    Poziom 11  
    Dzięki! Oczywiscie chodziło mi o zwiększenie poboru pradu przy dodanie kolejnego tranzystora aby w pełni wykorzystać transformator zasilający, chyba że można byłoby zasilić ten układ 60V.... Czy przy dodaniu kolenego tranzystora znaczącą zmnieszy się częstotliwość pracy i czy jest sens dodawanie kolejnego?
    Gdzie moge przeczytać ten artykuł z EDW? Szukałem, nigdzie nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 3446170
    fysiek
    Poziom 24  
    SU169 to popularny, tani tranzystor. Pracował kiedyś w zasilaczach impulsowych telewizorów kolorowych. W zasadzie na jego miejscu może pracować każdy TVswitch typu BU208, BU508 itp. Zmontuj na poczatek podstawowy układ jak na rysunku, a później się baw, eksperymentuj. TVswitch'e są to tranzystory o słabych parametrach, ale o wielkiej wytrzymałości. Nie wiem czy układ wytrzyma podwojenie napięcia zasilania, dlatego najpierw uruchom na 30V. Efektów pewnie wielkich nie będzie, przez bardzo mała moc, ale zawsze coś.
  • #6 3447292
    sztyga20
    Poziom 11  
    Ten generator daje jakieś 2kV czy więcej?
  • #7 3448615
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Sporo większe, napięcie wyjściowe można oszacować po długości wyładowania - około 20kV na każdy centymetr.
  • #8 3450734
    sztyga20
    Poziom 11  
    Diody kupiłem ultraszybkie UF4007, tranzystora SU169 nie dostałem niestety, kupiłem więc BU208A, brakuje mi jednak kondensatorów 68nF, nie mają ich i przez przynajmniej miesiąc ich nie będzie, cóż robić?
    Reszta zakupów nada się?

//Zleciłem nawinięcie wtórnego, 2500zw, 0,15mm//
  • REKLAMA
  • #9 3452357
    fysiek
    Poziom 24  
    Kondensatory 68nF sa do filtrowania napiecia zasilania, wiec jak masz 100n, 220n, lub podobne to mozesz je tam wsadzić zamiast 68nF.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy półprzewodnikowego generatora Tesli z wykorzystaniem transformatora o mocy 100W, z naciskiem na uzyskanie wysokiego napięcia (co najmniej 10kV) i częstotliwości pracy umożliwiającej obserwację efektu naskórkowości. Proponowany schemat jest prosty, jednak pojawiają się pytania o konieczność dodania kolejnego tranzystora dla zwiększenia prądu do około 3A oraz ewentualne zmiany przekładni transformatora i wartości kondensatorów. Wskazano, że prąd nie jest bezpośrednio podawany, a zasilanie odbywa się napięciem (np. 30V przy 1A). Kondensatory filtrujące nie wpływają znacząco na częstotliwość pracy, a zbyt długie nawinięcie wtórnego może powodować straty przez słabe sprzężenie magnetyczne. Zalecane jest rozpoczęcie od podstawowego układu i eksperymentowanie. Jako tranzystory polecane są SU169 lub popularne tranzystory typu TVswitch (BU208, BU508) ze względu na wytrzymałość. Napięcie wyjściowe można oszacować na około 20kV na każdy centymetr długości wyładowania. W kwestii komponentów, diody ultraszybkie UF4007 są odpowiednie, a kondensatory 68nF można zastąpić wartościami 100nF lub 220nF do filtracji napięcia zasilania. Wtórne uzwojenie transformatora zostało zlecone nawinięcie z 2500 zwojami drutu 0,15mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA