logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wzmacniacz w aucie rzuca basem przy większej głośności?

Norberto7 15 Sty 2007 12:14 1113 7
REKLAMA
  • #1 3448583
    Norberto7
    Poziom 2  
    Moze ktos powiedziec mi dlaczego wzmacniacz ktory mam podlaczony w aucie jak podkrece troszke wiecej to rzuca basem tzn.membrana pracuje jak by grala. Wzmacniacz mam podlaczony nastepujaco + do akumulatora minus do sruby w bagazniku. Moze potrzebuje jakis kondensator nie wiem. Moze ktos mi doradzic???????
  • REKLAMA
  • #2 3448804
    kosmatek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Podaj troche wiecej szczegolow, jaki to wzmacniacz jakie glosniki jak masz to podlaczone- ktoredy ida kable, czy jak radio odlaczysz od wzmacniacza to membrana tez sie rusza? Pierwsze co proponuje to przeciagnij minus/mase bezposrednio od aku - to pewnie wiekszos poprze.
  • REKLAMA
  • #3 3448827
    Norberto7
    Poziom 2  
    Wlasnie. Powiem szczerze ze nie wiem nazwy wzmacniacza bo nawet nie pisze na kartonie . Po prostu narysowany duzyX . Chodzi mi glowni o subwoofer bo tylko to jest podlaczone pod wzmacniacz. Mam podlaczone wyjscie wysokie poniewaz nie ma wyjscia niskiego radio. Jest to oryginalne radio w nowym fordzie mondeo.Kabel plus mam bardzo gruby jest oryginalny pudlo tez dosc dobre.450wat rms. Gra fajnie tylko na sciszonym radio rusza basem

Dodano po 5 [minuty]:

Ps. czy to normalne ze cala masa idzie tez na obudowe wzmacniacza??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3448920
    Norberto7
    Poziom 2  
    Tak mam podlaczony wzmacniacz do przewodow wyjsciowych na glosniki,ale wzmacniacz jest do tego przystosowany. Wszystko jest zupelnie nowe .
  • #7 3449003
    Norberto7
    Poziom 2  
    Ja

Dodano po 58 [sekundy]:

Jak scisze to tez puszcza,ale wtedy nie moge wydobyc takiego efektu z pudla

Dodano po 1 [minuty]:

Musze odpiac kable i sprawdzic tak jak mowisz . Zobaczymy. Jakas przyczyna jest. Dzieki za pomoc
  • #8 3525374
    cinek1989
    Poziom 11  
    kosmatek jezeli on ma mase ktora podlancza do wzmacniacza na obudowie to ten wzmacniacz nie jest na przetwornicy jest na zwyklych koncowkach mocy po prostu zmostkowanych ze soba to tez ma ta samam mase na wejsciu sygnalu do wzmacka i jak podlanczy z radia sygnal ktory jest podoawany na glosniki to normalne ze sie tak dzieje bo nowe radia samochodowe maja osobna mase. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza samochodowego podłączonego do subwoofera, który przy zwiększeniu głośności powoduje nadmierne drgania membrany i "rzucanie basem". Wzmacniacz jest zasilany bezpośrednio z akumulatora (+) i masą podłączoną do śruby w bagażniku. Użytkownik korzysta z wyjścia wysokiego poziomu z oryginalnego radia Ford Mondeo, ponieważ radio nie posiada wyjścia niskiego poziomu. Sugerowano, że przyczyną może być niewłaściwe uziemienie masy, co powoduje szumy i zakłócenia, a także brak zastosowania reduktora (adaptera) sygnału z wyjścia głośnikowego na linię wzmacniacza. Zalecane jest podłączenie masy bezpośrednio do akumulatora, sprawdzenie czy po odłączeniu radia membrana nadal drga oraz zastosowanie konwertera sygnału. Wzmacniacz prawdopodobnie posiada wspólną masę na obudowie i wejściu sygnału, co w połączeniu z masą radia może powodować problemy. Całość instalacji jest nowa, a wzmacniacz ma moc 450 W RMS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA