logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody kradzieży samochodów - artykuł z Interia.pl

Ruffus-servis 16 Sty 2007 19:27 6124 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3451509
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Bardzo ciekawe. Ten Passat miał przecież podwójne ryglowanie. Czy dało się do niego dostać tylko po złamaniu zamka?
    Mój zamek się obraca i tyle. Podciśnienie trzyma rygiel. Trzeba zrobić otwór żeby przeciąż wężyk od podciśnienia. No coś w tym jest. Jasne, że nie napisali całej prawdy bo kradłby każdy. Podbno za kradzieże teraz nie wsadzają.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 3451515
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    wcale nie glupoty. tak sie wlasnie kradnie. poznalem kilku "krawcow" i ich metoda byla prawie taka sama. jak juz piszesz ze "bzdury" to uzasadnij dlaczego. nie popieram kradzierzy czyjegos dorobku, ale takie sa realia w tym kraju. niech rzad da kazdemu dobra robote, to nikomu nie bedzie sie chcialo ryzykowac. moim zdaniem jest to opisane bardzo madrze.

Dodano po 2 [minuty]:

pisalem o odpalaniu samochodu, nie pomyslalem o otwieraniu.
  • REKLAMA
  • #4 3451657
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Nic nie wspomnieli o ludziach z Radomia...

Temat wzbudził wiele zainteresowania - ciekawe czy będą związane, z tym pozytywne skutki - prócz oglądalności i wejść na serwer...
  • REKLAMA
  • #5 3452762
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2079
    Podciśnienie w B6? od nowa wkładają? Autkom to sobie "Psy" oglądnij jak Bodzio L. otwiera pneumata :D :D . Robiłem B5 po kradzieży Przekręcone zamki łamakiem, stacyjka w tym aucie to śmiech wystarczy dobry śrubokręt, co zrobili z immo nie wiem, ale po skasowaniu błędów immo auto zapaliło bez żadnych problemów. Zresztą jak masz zegary z kluczykiem to do 2001 roku nawet moim skanerem dopasuję je do ECU i można jechać. Złodzieje sie pewnie tak nie bawią ale w audi zegary wydrzeć to 2 góra 3 minuty. A Audi i VW często kradną.
  • #6 3453503
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    tak? to ciekawe co piszecie.to mam pytanie jak zagluszacz moze zrobic tak ze alarm sie uzbroi a centralny nie zamknie.chlopaki z uniserwisu jednoglosnie pisza ze to bzdury i ja sie znimi zgadzam.gdyby zagluszyc pilota to alarm niedzialal by wcale.ludzie zastanowcie sie jak to dziala co podaje pilot do centralki i dopiero potem mnie opierdalajcie.
  • #7 3453680
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Panowie Wyborcza w dodatku Durzy Format pisała o gangu złodziej z Wawy. Powinno to jeszcze wisieć na stronie gazety w dziale DF. I tam osobnicy panowie którzy kradli autka opowiadali że zajmowało im to śmiesznie mało czasu, a wymiana ECU na własny z własnymi ustawieniami to dosłownie chwila. Było rozpisane co ile zajmuje o co sie dzieje w każdej sekundzie od podejścia do auta.
  • #8 3453734
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    tak zgodze sie z Toba "Serwal".ale jesli zamienic odpowiednio piny na ecu i we wtyczce to jak podepnie swoj komputer to pojdzie zdymem i to jest dobre zabezpieczenie.Pozdrawiam
  • #9 3453970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3454418
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Nie chcę się mocno kłócić, bo gdzie mi tam do szanownych kolegów, ale miałem w zeszłym miesiącu Passata 2,8 V6 rok 2005 po kradzieży. No tam jest podwójne ryglowanie. Pisałem to na podstawie tego właśnie przypadku i proszę mi nie wytykać niewiedzy, bo wcale tak nie jest.
    A co do szybkości kradzieży samochodu, to jestem pewien, że przygotowanemu złodziejowi starczy 5 minut na kradzież samochodu. Fakt, że wszsytkie nieprzewidziane wyłączniki sprawę mu komplikują.
    Jeszcze chwila a LADAMANIEC poda uniwersalny sposób na kradzież i to na forum.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #11 3454570
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2079
    Double Locking czy podwójne ryglowanie to jedno, a pneumatyka to drugie. To, co napisałem powinien wiedzieć każdy elektryk samochodowy chcący zajmować sie w miare nowoczesnymi samochodami z immo, CANem, WANem, PATSem, czy jeszcze innym ustrojstwem, i z pewnością na tym forum jest całe stado lepszych ode mnie, zczytujących kody programujących pamięci i.t.p. A złodzieje to nie tępe ABSy (Absolutne Braki Szyi) albo przynajmniej mają inteligentnych mocodawców. I mój opis może ich co najwyżej rozśmieszyć a tępak wciągnie na lawetę i sprzeda na części.
  • #13 3539468
    AnndY
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Pracowałem kiedyś na ASO Nissana, czesto klienci zapominali powiedzieć o tym ze mam antynapad, lokalizację gps z aktywną ochroną, immo własnego pomysłu i tym podobne.
    Czas to pieniąd, wiec jak sie cyrk robił to elektryk prół nawet pół samochodu..
    W warunakch warsztatowych i znając pojazdy to można ruszyć w 30 min praktycznie każdym.
  • #14 3539990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3540581
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Wlasnie. Kazdy z nas jest w jakims stopniu elektrykiem samochodowym. Zakladajac alarm sobie w aucie dokladamy "od siebie" jakies ustrojstwo. Ja mialem takie proste immo. Zwykly stabilizator 5v w kluczyku. Po unieruchomieniu alarmu trzeba bylo kluczyk wlozyc w zlacze (pod kierownica) i wtedy do stacyjki i auto odpalilo. Tyle ze czas pomiedzy wyjeciem ze zlacza a wlozeniem do stacyjki to 5s. Po tym czasie alarm sie uzbrajal...
    I wlasnie jedna sztuka takiego zabezpieczenia powoduje ze zlodziej musi odpuscic. Nawet znajac okablowanie nie dal by rady w moim aucie. Po prostu wykorzystalem fabryczne kable a te dolozone uzylem do zasilenia tego co "wisialo" na fabrycznych... I w takim przypadku nie ma szans na parkingu. Pilot w alarmie dolozylem na IR ( jak w renowkach) zeby w razie czego nie mogli nagrac. A w warsztacie to...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod kradzieży samochodów, ze szczególnym uwzględnieniem technik obejścia zabezpieczeń w modelach VW i Audi. Poruszono kwestie podwójnego ryglowania (double locking), działania podciśnienia w zamkach (np. w Passacie B6), oraz sposobów na obejście immobilizera i systemów CAN, WAN, PAT. Złodzieje często wykorzystują szybkie wymiany ECU i manipulacje pinami w złączach, co pozwala na uruchomienie auta w ciągu kilku minut, zwłaszcza w warunkach warsztatowych. Wspomniano o skuteczności zabezpieczeń takich jak dwuobwodowy immobilizer, dobrze zamontowany alarm z odcięciem zasilania, blokady skrzyni biegów oraz dodatkowe wyłączniki czasowe. Omówiono również zagłuszanie pilotów alarmów i jego ograniczenia. Wskazano, że profesjonalne zabezpieczenia, w tym własne systemy immobilizacyjne i dodatkowe układy zabezpieczające, znacznie utrudniają kradzież, zwłaszcza w warunkach niekontrolowanych. Przykłady z życia i doświadczenia warsztatowego potwierdzają, że czas kradzieży może wynosić od kilku do kilkudziesięciu minut, zależnie od zastosowanych zabezpieczeń i warunków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA