logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słabe ładownie, ford scorpio, alternator 90A Boscha.

roberto-omen 17 Sty 2007 12:41 2635 13
REKLAMA
  • #1 3453004
    roberto-omen
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam mam taki problem z fordem scorpio ,jest w nim alternator 90A BOSCHa napiecie ładownai ok 13,8-13,9 po wlaczeniu swiatel spada do 13.6 a jeszcze innych odbiornikow do 13,2 albo 13 V. Wymienilem regulator na nowy ale nadal jest to samo i mam takie pytanie czy mozna zastosowac inny wzmocniony regulator np 14,5V albo cos do tego dolozyc aby podniesc napiecie nie wiem zdaje sie na wasza pomoc co mozna z tym zrobic bo kable juz wymienilem i poprawilem styk ale to nic nie pomoglo a aku jest 2 letni i trzeba go co jakis czas doladowac prostownikiem bo nie zapali silnik .Co moze byc tego przyczyna i ewentualnie jak temu zaradzic ,czy jest mozliwosc dolozenia innego regulatora aby to napiecie podniesc powyzej 14V i aby tak nie spadalo po wlaczeniu odbiornikow
  • REKLAMA
  • #2 3453073
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    Jeżeli na alternatorze jest napięcie takie jak na akumulatorze to mostek prostowniczy do wymiany.P
  • REKLAMA
  • #3 3453090
    roberto-omen
    Poziom 11  
    czemu mozstek do wymiany skoro napiecie ladownai jest ale nie takie powyzej 14V ale tez nie spada do takiego jakby go wogole nie bylo czyli 12,6V co niby ma akumulator bez zalaczanai silnika
  • #5 3453274
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    zacznijmy od tego czy tobył pomiar na wolnych obrotach?
    jeżeli tak to nie szukaj dziury w całym
  • #6 3453449
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Sprawdź napięcie na alternatorze, bo może to być problem z przewodem plusowym do alternatora albo masowym do silnika. I jeszcze sprawdź naciąg paska napędu alternatora.
  • REKLAMA
  • #7 3454257
    stifff
    Poziom 11  
    Ze swojej strony radziłbym najpierw dokładnie sprawdzić akumulator pod kątem pojemności , ilości i gęstości elektrolitu.
  • #8 3454463
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    roberto-omen napisał:
    czemu mozstek do wymiany skoro napiecie ladownai jest ale nie takie powyzej 14V

Bo jest za małe.
    Może nie od razu do wymiany, ale diody do sprawdzenia w pierwszej kolejniści
  • REKLAMA
  • #9 3454833
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Miałem taki problem w toyocie corolli 2.0D alternator okazał się sprawny a wina była w połączeniach. Alternator połączony był z silnikiem 2 dużymi śrubami a jednak słaba była masa.Po połączeniu dodatkowym kabelkiem alumulatora z obudową wszystko wróciło do normy i ładowanie jest OK!
  • #10 3454929
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Witam
    Zacznij od sprawdzenia jakie ladowanie jest na alternatorze bo jesli jest napewno takie same czyli ok 13,9 jak na akumulatorze to nie ma co szukac tylko wymienic regulator (sa w sprzedarzy o wyzszym ladowaniu)ale jesli jest wyzsze tzn ok14-14,2 musisz isc po przewodach az znajdziesz zly styk Podlaczajac miernik np do minusa po koleji poczawszy od styku glownego alternatora Z plusem tak samo i nie ma sily zebys nie znalazl
    Pozdrawiam
  • #11 3455838
    roberto-omen
    Poziom 11  
    sprawdzalem wszystko tak jak piszecie spadku napiecia na przewodzie i masie nie ma na altku jest praktycznie takie samo moze przy takim obciazeniu z 0.1V wiecej sprawdzalem przy 2000 i 3000 obr bo na wolnych to spadalo nawet do 12,6 wiadome ze troche mocy bylo ale bez przesady w innych samochodach jest np ladowanie na wolnych 14,3 wlacze swiatla i dmuchawe to gora do 14,1 spadnie ale przewaznie 14,2 trzyma tak przynajmniej bylo u ojca w espero i kuzyna w fokusie i jeszcze vw wiec nie wiem co to moze byc regulator napewno dobry ,sugerujecie ze moze byc uwalony mostek prostowniczy czy cos innego jeszcze bo uzwojenie powinny byc raczej dobre pierscienie sa tez dobre

Dodano po 2 [minuty]:

a czytalem kiedys ze ktos dolozyl diode prost pomiedzy szczotke a wyjscie z tych diod co sa od wzbudzenia i niby dzwignal napiecie o 0.7V czy jakos tak nie wiem czy ktos cos takiego probowal kiedys tak podniesc napiecie ladownai a moze ma inny sposob na to?
  • #12 3455937
    goldwinger
    no po takiej wypowiedzi to można do czegoś dojść.
    Idź za radą kolegi viper555
  • #13 3456661
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Witam ponownie
    Ztego co piszesz to ja stawiam na alternator ale nie mostek prostowniczy a raczej na wytarty slizgacz (komutator) wirnika W boschowskich alternatorach to przypadek 1/1000 zeby polecial mostek prostowniczy
    Ja bym zaczal od tego slizgacza moze jest tak wytarty ze plastik widac Sprawdz to
    pozdrawiam
  • #14 3456713
    goldwinger
    roberto-omen napisał:
    pierscienie sa tez dobre

jak pisze że dobre to ja wierze bo to można wzrokowo ocenić
    no, ale może......

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego napięcia ładowania w Fordzie Scorpio z alternatorem BOSCH 90A, gdzie napięcie wynosi około 13,8-13,9 V i spada do 13,2-13,0 V przy włączonych odbiornikach. Wymieniono regulator napięcia na nowy, ale problem pozostał. Sprawdzono kable i styki, które są w dobrym stanie, a akumulator ma 2 lata i wymaga doładowania prostownikiem. Dyskusja sugeruje możliwe przyczyny: uszkodzony mostek prostowniczy, wytarte pierścienie ślizgowe wirnika, uszkodzone diody, słabe połączenia masowe lub przewodowe, niewłaściwy naciąg paska alternatora oraz kondycję akumulatora (pojemność, elektrolit). Zalecane jest dokładne pomiarowanie napięcia na alternatorze przy różnych obciążeniach i obrotach, sprawdzenie styków masy i przewodów, a także kontrola ślizgaczy wirnika. Pojawiła się też sugestia zastosowania regulatora o wyższym napięciu ładowania (np. 14,5 V) lub dodania diody prostowniczej w obwodzie wzbudzenia w celu podniesienia napięcia ładowania, jednak nie ma jednoznacznej rekomendacji co do takiego rozwiązania. Wskazano, że w alternatorach BOSCH uszkodzenie mostka prostowniczego jest rzadkie, a częściej problemem są ślizgacze. Warto również zweryfikować akumulator pod kątem stanu technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA