logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa syntezator: generator częstotliwości i modulator?

Xardas 07 Wrz 2003 20:17 4806 5
REKLAMA
  • #1 319653
    Xardas
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zastanawiam sie jak działa to ustrojstwo. Gen. częstotliwości sinus, do tego modulator, i co dalej? W jakis sposób działa modulator, może jakiś schemat generatora?

przeniesiono z audio, Tremolo
  • REKLAMA
  • #2 320900
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Wygląda to trochę bardziej skomplikowanie.
    W syntezatorach jest kilka generatorów wytwarzających różne przebiegi:sinusoidalne,kwadratowe,trójkątne a także piłokształtne.Są też generatory szumów:białego ,różowego oraz generatory przebiegów losowych.Charakterystyczną cechą jest zastosowanie tzw.obwiedni dźwięków "ADSR"
    Począwszy od roku 1983 mgr Grzegorz Wodzinowski opisywał bardzo dokładnie jak wykonać samemu takie syntezatory w Radioelektroniku.Było tam kilkanaście artykułów w przeciągu kilku lat.Niestety nie mogę teraz podać bliższych namiarów bo znaczną część literatury oddałem młodszym elektronikom
  • REKLAMA
  • #3 321433
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    stosuje się skomplikowane układy modelowania obwiedni, reszta efektów to już taki dodatek (modulatory itp..) do tego częśto dźwięk jest próbkowany z pamięci stałej i odtwarzany w całkiem dobrej jakości. Sądze że przestudiowanie starych komputerów 8-bitowych dałoby jakiś tam zasób wiedzy o syntezatorach... Tam były wykorzystywany 2-4 generatory ADSR (Attack, Delay, Sustain, Relase)

A co do modulatora mamy 3 rodzaje modulacji (podstawowe) częstotliwości (frequency modulation FM), amplitudy (amplitude modulation AM) i fazy (phase modulation - PM). I tu stosuje się odpowiednio rozne modulatory...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 325563
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Synteza dźwięku to temat niesamowicie obszerny i należy przed nim chylić czoła.Mało kto z nas pamięta stare poczciwe MOOGi i ich substraktywną syntezę analogową czy Rolanda D-50 pierwszego w pełni cyfrowego klawisza z dość złożoną syntezą i polifonią!Tak czy inaczej interesuje mnie ten temat wiele lat a na pewno jest odemnie starszy jeszcze o kilkanaście ( nie mówiąc że przed wojną budowano jakieś "okropne wyjące machiny na lampach" :) .W załączniku przedstawiam parę wykładów napisanych przez jakiegoś studenta.Przedstawia on tam główne sposoby syntezy oraz standart MIDI.Jest to przedstawione dość prosto ale na początek powinno wiele wyjaśnić.
    Załączniki:
    • synteza2.zip (654.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • synteza.zip (794.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 325767
    Xardas
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieje, że jeszcze ktoś coś dopowie.
  • #6 325891
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    :arrow: Xardas
    Jedna uwaga z tego co widzę ściągnołeś jedynie jedną część wykładziku na temat syntezy.Te pliki nie są takie same.Dlatego aby mieć całkowity pogląd na sprawę polecam postarać się także o drugi załącznik.
REKLAMA