logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-1000 - blady wydruk po lewej stronie mimo wymiany tonera

palermo 20 Sty 2007 14:54 2064 6
REKLAMA
  • #1 3465345
    palermo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jest taki problem z Kyocera FS-1000.
    Lewa strona wydruku jest blada, natomiast od połowy do prawej strony wydruk jest bardzo dobry i wyraźny.
    Drukarka ma 8500 stron przebiegu. Toner wymieniony i dalej to samo.

Ktoś ma jakieś z tym doświadczenia?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3465636
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    stawiałbym na zabrudzone wirujace lustro lasera. należy rozebrac zespół lasera i dokładnie go wyczyścić
  • REKLAMA
  • #3 3465728
    palermo
    Poziom 11  
    Rozebrałem, wyczyściłem i niestety nie pomogło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3466255
    Beton1906
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź elektrodę ładującą (wyczyść), oraz zobacz jak wygląda Pu czy nie jest złamane albo czy nie wyskoczyła sprężynka od osłony bębna.
  • #5 3466643
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    palermo napisał:
    Rozebrałem, wyczyściłem i niestety nie pomogło.

A lustro wyczyściłeś?
  • REKLAMA
  • #6 3467057
    palermo
    Poziom 11  
    Powiem jedno: Beton1906 jesteś WIELKI.

Przyczyną była sprężynka od osłony bębna, która zeskoczyła.
  • #7 10483536
    f385
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem, okazało sie że sprężynka z jednej strony urwała się i nie miała czym zaczepić o drut osłony, dzięki podpowiedź się przydała , chociaż nie do końca sie zorientowałem gdzie jest ta elektroda ładująca czy PU, no i pytanie czym czyścić optyke, bo mam wrażenie że nawet po izopropanolu zostają jakieś zacieki

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Kyocera FS-1000 pojawił się problem z bladych wydrukiem po lewej stronie, mimo wymiany tonera. Przyczyną okazało się uszkodzenie lub przesunięcie sprężynki osłony bębna, która zeskoczyła, co powodowało nierównomierne nanoszenie obrazu. Wstępne podejrzenia dotyczyły zabrudzonego wirującego lustra lasera oraz elektrody ładującej, które należy czyścić podczas konserwacji. Czyszczenie zespołu lasera i lustra nie rozwiązało problemu, natomiast przywrócenie sprężynki na miejsce skutecznie poprawiło jakość wydruku. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia stanu elektrody ładującej oraz elementu PU (osłony bębna). W dyskusji pojawiły się także pytania o metody czyszczenia optyki, z uwzględnieniem użycia izopropanolu i problemów z pozostającymi zaciekami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA