Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bipolarny silnik krokowy na tranzystorach MOSFET

PIEKNY1234 21 Jan 2007 13:48 6751 8
    PIEKNY1234
    Level 15  
    Witam
    Jestem początkujący w tej dziedzinie dlatego zwracam się o pomoc. Mam dylemat ostatnio usiłuje znaleźć schemat sterownika silnika krokowego bipolarnego, opartego na układach MOSFET. Sa sterowniki na tranzystorach bioplarnych ale zero wzmianek o MOSFET`ach. Czy jest wogóle możliwe zrobić taki sterownik? Słyszałem żę te tranzystory są wrażliwe na ładunki elektrostatyczne więc czy istnieje możliwość zabezpieczenia ich przed takimi ładunkami za pomocą diod ? albo w jakiś inny sposob? Czy te tranzystory mogą pracować z obciązeniem o charakterze indukcyjnym?
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. Jezeli juz znalazles sterownik do silnikow krokowych<jest ich sporo uzyj szukaj>to w miejsce tranzystorow bipolarnych uzyj MOSFETownp. BUZ 10..
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
    605111211
    Level 11  
    Witam !

U mnie jest odwrotna sytuacja.
    Mam płytkę układu sterownika silnika krokowego.
    Autor układu przewidział tranzystory BUZ11.
    Ponieważ mam całą furę bipolarnych tranzystorów mocy to zastanawiam się czy można MOSFET'a zastąpić takim tranzystorem.
    Układ będzie sterował silnikiem krokowym z drukarki więc nie wchodzą tu w grę jakieś oszałamiające moce i prądy.
    Chciałem prosić Fachowców o podpowiedź.

Pozdrawiam !
    PIEKNY1234
    Level 15  
    Dziękuje za podpowiedzi :) sterownik juz skonczony co prawda z dosc duzym wkładem finansowym i sporo czasu to zajeło ale działa i steruje dosc duzymi prądami do 10A silnikiem bipolarnym kompatybilny z ssk-mb01 działą z pełnym krokiem połkrokiem i mikrokrokiem czestotliwosc przełączania okolo 500Khz jednak nie do konca przetestowany (oscyloskop w drodze )wszystko na irfz44n w tym dwa mostki H sterowanie mostkiem przez MC34151D Układ scalony Dual MOSFET Driver reszta zajmuje sie atmega 168
    carek49
    Level 12  
    Cześć,
    Walczę w tym temacie od jakiegoś czasu. Wybór końcówki mocy padł centralnie na irfz44n, które już posiadałem. Możesz podzielić się rozwiązaniem samej końcówki mocy na tych tranzystorach, oraz realizacją mikrokroków? Na jakimś AVR może to zrobiłeś?

PS. Obiło mi sie o uszy że zamiast tranzystorków IRF należy użyć IRL bo mają lepsze parametry jeśli chodzi o sterowanie nimi. Słyszałeś coś może o tym?

Pozdro
    PIEKNY1234
    Level 15  
    słyszałem ze irl mogą być sterowane bezposrednio z ttl a;e nie próbowałem ich jeszcze w praktyce :)

Dodano po 14 [sekundy]:

słyszałem ze irl mogą być sterowane bezposrednio z ttl ale nie próbowałem ich jeszcze w praktyce :)
    carek49
    Level 12  
    Tego IRF bezpośrednio wysterowuję z AVRa i wszystko cacy chodzi. Nawet bez diodek zabezpieczających hehe :) Przy prądzie 4A tranzystorki nie potrzebują radiatorów - ba nawet wogóle się nie nagrzewają..