logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika silnika krokowego bipolarnego z MOSFET - jak zabezpieczyć?

PIEKNY1234 21 Sty 2007 13:48 6958 8
  • #1 3469264
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam
    Jestem początkujący w tej dziedzinie dlatego zwracam się o pomoc. Mam dylemat ostatnio usiłuje znaleźć schemat sterownika silnika krokowego bipolarnego, opartego na układach MOSFET. Sa sterowniki na tranzystorach bioplarnych ale zero wzmianek o MOSFET`ach. Czy jest wogóle możliwe zrobić taki sterownik? Słyszałem żę te tranzystory są wrażliwe na ładunki elektrostatyczne więc czy istnieje możliwość zabezpieczenia ich przed takimi ładunkami za pomocą diod ? albo w jakiś inny sposob? Czy te tranzystory mogą pracować z obciązeniem o charakterze indukcyjnym?
  • #2 3469379
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Witam. Jezeli juz znalazles sterownik do silnikow krokowych<jest ich sporo uzyj szukaj>to w miejsce tranzystorow bipolarnych uzyj MOSFETownp. BUZ 10..
  • #3 3469467
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #4 5219243
    605111211
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam !

U mnie jest odwrotna sytuacja.
    Mam płytkę układu sterownika silnika krokowego.
    Autor układu przewidział tranzystory BUZ11.
    Ponieważ mam całą furę bipolarnych tranzystorów mocy to zastanawiam się czy można MOSFET'a zastąpić takim tranzystorem.
    Układ będzie sterował silnikiem krokowym z drukarki więc nie wchodzą tu w grę jakieś oszałamiające moce i prądy.
    Chciałem prosić Fachowców o podpowiedź.

Pozdrawiam !
  • #5 5219350
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Cześć!
    Na forum było wiele tematów, poświęconych silnikom krokowym i sterownikom. Dla początkujących polecam:
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/79_22.pdf
    i pouczająca animacja:
    http://de.nanotec.com/schrittmotor_animation.html

Na innych stronach EdW jest także cykl artykułów poświęconych MOSFET-om.
    Wystarczy trochę poszukać:D
  • #6 5983387
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    Dziękuje za podpowiedzi :) sterownik juz skonczony co prawda z dosc duzym wkładem finansowym i sporo czasu to zajeło ale działa i steruje dosc duzymi prądami do 10A silnikiem bipolarnym kompatybilny z ssk-mb01 działą z pełnym krokiem połkrokiem i mikrokrokiem czestotliwosc przełączania okolo 500Khz jednak nie do konca przetestowany (oscyloskop w drodze )wszystko na irfz44n w tym dwa mostki H sterowanie mostkiem przez MC34151D Układ scalony Dual MOSFET Driver reszta zajmuje sie atmega 168
  • #7 6012758
    carek49
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Walczę w tym temacie od jakiegoś czasu. Wybór końcówki mocy padł centralnie na irfz44n, które już posiadałem. Możesz podzielić się rozwiązaniem samej końcówki mocy na tych tranzystorach, oraz realizacją mikrokroków? Na jakimś AVR może to zrobiłeś?

PS. Obiło mi sie o uszy że zamiast tranzystorków IRF należy użyć IRL bo mają lepsze parametry jeśli chodzi o sterowanie nimi. Słyszałeś coś może o tym?

Pozdro
  • #8 6082974
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    słyszałem ze irl mogą być sterowane bezposrednio z ttl a;e nie próbowałem ich jeszcze w praktyce :)

Dodano po 14 [sekundy]:

słyszałem ze irl mogą być sterowane bezposrednio z ttl ale nie próbowałem ich jeszcze w praktyce :)
  • #9 6230582
    carek49
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Tego IRF bezpośrednio wysterowuję z AVRa i wszystko cacy chodzi. Nawet bez diodek zabezpieczających hehe :) Przy prądzie 4A tranzystorki nie potrzebują radiatorów - ba nawet wogóle się nie nagrzewają..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości i sposobów budowy sterownika silnika krokowego bipolarnego opartego na tranzystorach MOSFET. Potwierdzono, że można zastąpić tranzystory bipolarne MOSFET-ami, np. BUZ10, BUZ11 lub IRFZ44N, które dobrze sprawdzają się w sterowaniu silnikami krokowymi o prądach do około 10A. Wskazano, że tranzystory IRFZ44N można bezpośrednio sterować z mikrokontrolera AVR, a przy prądach rzędu 4A nie wymagają radiatorów ani dodatkowych zabezpieczeń diodowych. Poruszono temat zabezpieczeń przed ładunkami elektrostatycznymi, jednak praktyczne zastosowanie diod zabezpieczających nie jest konieczne w typowych warunkach pracy. Wspomniano także o tranzystorach IRL, które mają lepsze parametry sterowania i mogą być bezpośrednio sterowane sygnałem TTL, choć nie były jeszcze praktycznie testowane przez uczestników dyskusji. Sterowanie mikrokrokowe realizowane jest za pomocą mostków H i dedykowanych układów sterujących, np. MC34151D, a całość może być kontrolowana przez mikrokontroler Atmega168. Podano linki do materiałów edukacyjnych i animacji dotyczących silników krokowych i MOSFET-ów, co może pomóc początkującym w zrozumieniu tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA