logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilacza impulsowego 800W lub 400W - poszukiwania i porady

TeslaBuilder 21 Sty 2007 15:02 2263 10
REKLAMA
  • #1 3469590
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Witam!
    Potrzebuję jakiś schemat do zasilacza impulsowego 800W, albo chociaż 400W. Czy można coś takiego zrobić? Szukałem w necie i wszystkie są dużo słabsze. Tylko mi nie mówcie żebym sobie kupił transformator sieciowy, bo gdybym miał na to kasę to już dawno bym to zrobił.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3469863
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    a co myślisz że zasilacz 800W zrobisz za pare złotych
  • REKLAMA
  • #3 3470014
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Wcale nie myślę, że mogę zrobić prawie 1kW za kilka złotych, ale widziałem na sprzedaż zasilacze impulsowe o mocy 900W i myślę, że jest to rozwiązanie tańsze od klasycznej sieciówki. Chcę tylko wiedzieć jak takie coś zrobić :?:
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3470326
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    To że można kupić tanio zasilacz 900W, nie znaczy że sam go za tyle zrobisz. W Chinach produkują masowo i tanio i badziewie. Zrobienie zasilacza impulsowego dużej mocy i do tego zasilanego z 230V jest bardzo trudne i przy budowie jednostkowej bardzo drogie. Jak będziesz miał sprawdzoną konstrukcję i całą dokumentację, to przy serii 1000 sztuk, cena za jeden będzie niska (nie wliczam kosztów projektu).
  • #6 3471183
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Dar.El napisał:
    Witam
    To że można kupić tanio zasilacz 900W, nie znaczy że sam go za tyle zrobisz. W Chinach produkują masowo i tanio i badziewie. Zrobienie zasilacza impulsowego dużej mocy i do tego zasilanego z 230V jest bardzo trudne i przy budowie jednostkowej bardzo drogie. Jak będziesz miał sprawdzoną konstrukcję i całą dokumentację, to przy serii 1000 sztuk, cena za jeden będzie niska (nie wliczam kosztów projektu).

Przecież ty też robiłeś przetwornicę na 1000W. Masz ją zamiar produkować masowo :?: :D A właściwie to w końcu uruchomiłeś to czy nie?
    Pozdrawiam.
  • #7 3471232
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    A może by tak wykorzystać "z odzysku" jakieś elementy z zasilaczy AT, po parę złotych, albo nawet za darmo?
    Jakie masz inne parametry oprócz mocy?
  • #8 3472087
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Uruchomiłem już zasilacz impulsowy o mocy 100kW :D . Tego 1000W jeszcze nie, brak czasu i pieniędzy. Jak by ktoś to sponsorował to nie ma problemu, bardzo szybko by zaczął działać.
  • #9 3472504
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Witam!
    100kW? 8-O Z czego ty to zrobiłeś? A stare zasilacze to dobry pomysł, tylko nie wszystko ma taką moc.
    Pozdrawiam.
  • #10 3472832
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nie sądzisz, że miło byłoby, gdybyśmy wiedzieli o jakim napięciu po stronie wyjściowej mówimy?
  • REKLAMA
  • #11 3473270
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Jeżeli złożysz razem 2 identyczne rdzenie dla przetwornicy, to możesz przetwarzać 4 razy większą moc (moc rośnie z kwadratem przekroju rdzenia). Tak więc 2 rdzenie z zasilacza AT o mocy 250W przeniosą moc 1000W.
    Do kluczowania po stronie pierwotnej trzeba będzie jednak użyć dość mocne tranzystory i zadbać o ich chłodzenie.
    Stronę wtórną warto nawinąć kilkoma drutami równolegle i każdy z nich dołaczyć do indywidualnej diody prostowniczej, dopiero po diodach wszytko połaczyć.
    Pamiętaj o odpowiedniej pojemności kondensatorów! Po stronie pierwotnej to może być kilka tysięcy uF! To nie będzie zbyt miniaturowe urządzenie!
    I jeszcze jedno: przetwornica o takiej mocy będzie źródłem dość silnych zkłóceń, trzeba zadbać o odpowiednie filtry, bo może się okazać, że jesteś uciążliwy dla otoczenia i sąsiedzi zafundują Ci nieplanowaną przejażdżkę na taczkach ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu zasilacza impulsowego o mocy 400W lub 800W. Uczestnicy podkreślają, że wykonanie takiego zasilacza jest trudne i kosztowne przy jednostkowej produkcji, zwłaszcza zasilacza impulsowego dużej mocy zasilanego z sieci 230V. Wskazano, że tanie zasilacze o mocy około 900W są masowo produkowane w Chinach, ale samodzielna budowa wymaga zaawansowanej wiedzy i odpowiednich komponentów. Proponowano wykorzystanie elementów z odzysku, np. z zasilaczy AT, jednak moc takich elementów jest ograniczona. Omówiono techniczne aspekty konstrukcji, takie jak łączenie rdzeni transformatorów, stosowanie mocnych tranzystorów z odpowiednim chłodzeniem, równoległe nawinięcie uzwojeń wtórnych z indywidualnymi diodami prostowniczymi oraz konieczność dużej pojemności kondensatorów filtrujących (rzędu kilku tysięcy mikrofaradów). Zwrócono uwagę na problem zakłóceń elektromagnetycznych generowanych przez przetwornice o dużej mocy i potrzebę stosowania filtrów EMI. Pojawiły się także informacje o uruchomieniu zasilacza impulsowego o mocy 100kW, co świadczy o dużym doświadczeniu niektórych uczestników, jednak brak czasu i środków ogranicza realizację mniejszych projektów. Wskazano również na potrzebę określenia napięcia wyjściowego dla precyzyjnego doboru parametrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA