Witam wszsytkich
Mam taki temat do zrealizowania dla siebie.
Chcę zbudować zasilacz impulsowy o uniwersalnym wejsciu czyli w standardzie przyjętym ogólnie czyli coś od ok 85VAC do 265VAC.
Wyjścia to byłyby 2.
Napięcie wychodzace to 40V /8A oraz drugie napięcie symetryczne 17VDC/3A
Mam do tego jeszcze ograniczone wymiary zewnętrzne ok 100x70mm
czywiście mam takie 2 miejsca a więc mogę rozdzielić ten zasilacz na dwa.
Jeden 40V/8A a drugi na napięcie symetryczne 17V/3A.
Niby prosta sprawa ale no własnie nie do końca.
Problemy mam następujące:
1) nie robiłem nigdy takiego zasilacza.
2) w jaki sposób dobrać elementy
3) na jakim schemacie się wzorowac
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Zależy mi również na czasie ponieważ urzadzenie w którym mam włożyć te zasilacze jest na pracę dyplomową. Urządzenie zbudowałem lecz jeszcze potrzebny jest zasilacz o takich parametrach jakie podałem i leżę. A czas na oddanie pracy mam ustalony na koniec miesiąca a mogę tylko sobie ewentualnie przedłużyć o 1 tydzień. Promotor po prostu "wyjechał" mi z tematem takiego zasilacza bo do tej pory chodził na dużym transforamtorowym podłączonym zewnętrznie.
PS.
Jest to urzadzenie do nacinania laserowo-jonizacyjnego.
Prosze o pomoc jakieś linki itp. Ja rozumiem że może opcja szukaj w google lub na elektrodzie jest super ale na to też potrzeba czau którego niestety teraz nie mam - stąd taka prośba.
Mam taki temat do zrealizowania dla siebie.
Chcę zbudować zasilacz impulsowy o uniwersalnym wejsciu czyli w standardzie przyjętym ogólnie czyli coś od ok 85VAC do 265VAC.
Wyjścia to byłyby 2.
Napięcie wychodzace to 40V /8A oraz drugie napięcie symetryczne 17VDC/3A
Mam do tego jeszcze ograniczone wymiary zewnętrzne ok 100x70mm
czywiście mam takie 2 miejsca a więc mogę rozdzielić ten zasilacz na dwa.
Jeden 40V/8A a drugi na napięcie symetryczne 17V/3A.
Niby prosta sprawa ale no własnie nie do końca.
Problemy mam następujące:
1) nie robiłem nigdy takiego zasilacza.
2) w jaki sposób dobrać elementy
3) na jakim schemacie się wzorowac
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Zależy mi również na czasie ponieważ urzadzenie w którym mam włożyć te zasilacze jest na pracę dyplomową. Urządzenie zbudowałem lecz jeszcze potrzebny jest zasilacz o takich parametrach jakie podałem i leżę. A czas na oddanie pracy mam ustalony na koniec miesiąca a mogę tylko sobie ewentualnie przedłużyć o 1 tydzień. Promotor po prostu "wyjechał" mi z tematem takiego zasilacza bo do tej pory chodził na dużym transforamtorowym podłączonym zewnętrznie.
PS.
Jest to urzadzenie do nacinania laserowo-jonizacyjnego.
Prosze o pomoc jakieś linki itp. Ja rozumiem że może opcja szukaj w google lub na elektrodzie jest super ale na to też potrzeba czau którego niestety teraz nie mam - stąd taka prośba.