logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zasilacza impulsowego 85–265VAC, 40V/8A i 17V sym. 3A, wymiary 100x70mm

kosster 25 Kwi 2007 10:23 3349 4
REKLAMA
  • #1 3819593
    kosster
    Poziom 12  
    Witam wszsytkich
    Mam taki temat do zrealizowania dla siebie.
    Chcę zbudować zasilacz impulsowy o uniwersalnym wejsciu czyli w standardzie przyjętym ogólnie czyli coś od ok 85VAC do 265VAC.
    Wyjścia to byłyby 2.
    Napięcie wychodzace to 40V /8A oraz drugie napięcie symetryczne 17VDC/3A
    Mam do tego jeszcze ograniczone wymiary zewnętrzne ok 100x70mm
    czywiście mam takie 2 miejsca a więc mogę rozdzielić ten zasilacz na dwa.
    Jeden 40V/8A a drugi na napięcie symetryczne 17V/3A.
    Niby prosta sprawa ale no własnie nie do końca.
    Problemy mam następujące:
    1) nie robiłem nigdy takiego zasilacza.
    2) w jaki sposób dobrać elementy
    3) na jakim schemacie się wzorowac
    Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
    Zależy mi również na czasie ponieważ urzadzenie w którym mam włożyć te zasilacze jest na pracę dyplomową. Urządzenie zbudowałem lecz jeszcze potrzebny jest zasilacz o takich parametrach jakie podałem i leżę. A czas na oddanie pracy mam ustalony na koniec miesiąca a mogę tylko sobie ewentualnie przedłużyć o 1 tydzień. Promotor po prostu "wyjechał" mi z tematem takiego zasilacza bo do tej pory chodził na dużym transforamtorowym podłączonym zewnętrznie.

PS.
    Jest to urzadzenie do nacinania laserowo-jonizacyjnego.

Prosze o pomoc jakieś linki itp. Ja rozumiem że może opcja szukaj w google lub na elektrodzie jest super ale na to też potrzeba czau którego niestety teraz nie mam - stąd taka prośba.
  • REKLAMA
  • #2 3819752
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Wykorzystaj zasilacz z komutera, typ "AT" dostaniesz za darmo, lub za 1 piwo. Przeróbka dotyczyła by strony wtórnej: przewiniecie transformatora, zmiana diod Shottky'ego na wyższe napięcie, zmiana kondensatorów. To prostsze, niż konstruowanie zasilacza "od zera".
    Tu masz opis przeróbki zasilacza (co prawda na inne napiecie, ale jezeli chcesz robić zasilacz od początku, to z przeróbką poradzisz sobie łatwiej). http://www.qrp4u.de/docs/en/powersupply/
    Schematy takich zasilaczy są w archiwum Elektrody, tylko poszukaj ...
  • REKLAMA
  • #3 3819844
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Sam ten zasilacz nadaje się na pracę dyplomową :!: . Na powierzchni 1,4dm² chcesz zmieścić zasilacz 0,5kW działający od 85VAC do 265VAC i jeszcze pewnie powinien mieć PFC, zapomnij o tym :!: . Czy masz szkolenie SEP żeby grzebać się przy napięciach niebezpiecznych dla życia? Obecnie promotorzy nie mają pojęcia co chcą, ale być może jest to twoja praca za pieniądze a nie praca dyplomowa.
  • REKLAMA
  • #4 3819916
    kosster
    Poziom 12  
    NIestety nie za pieniądze chociaż bardzo bym chciał bo faktycznie przydałoby się. Zresztą jak by było z pieniadze to bym o tym wiedział dużo wczesniej. Promotor po prostu wymyślił sobie żeby to było uniwersalne zasilanie czyli zeby działało od tzw 110 voltowego do naszego 230V a wiec zakres ma być od 85 do 265. A odnośnie pieniędzy to pewnie promotor dobre za to weźmie ale jak ja chce mieć obronę to musze to mieć. Faktycznie promotora pogibało. Wcześniej już marudził o impulsowym ale potem dał spokój a teraz w weekend po dogadaniu się z recenzentem wymyślił...Tyle już pracy włożyłem a jemu wciąż mało. Mam dosyć tego...

Uprawnienia seposkie akurat mam i to nie do 1kV tylko wszystkie posiadam grupy i to poczynając od eksploatacji do dozoru. :)
    Ale nie o tym mowa.

Dlaczego ma to być 0,5kW chyba ok 300W chociaż faktycznie + sprawność to jest powyżej czyli ok 400W.
    Wybaczcie o moją w tym temacie niewiedzę ale nie można zrobić najprostrzego takiego zasilacza z kontrolą napięcia wychodzacego??
    W jaki sposób dobrać trafo widziłem jakiś link do strony do doboru trafa.
    Kto takie trafo wykona?
    Lepszy jest full bridge czy half czy może jeszcze inny Flyback.
    Nie wiem jak to ugryść. Przeróbka AT może i ma sens ale czy mi się to uda? Obawiam się o to zeby nie uszkodzić urzadzenia które wykonałem.
    Proszę o pomoc jakiekolwiek schematy, pomysły czy coś w podobie.
    Od czego zacząć. Czy to wejdzie? moge montować wentylator w środek lub nawet na zewnątrz. Więc z chłodzeniem się powinno udac . Wymiary tego miejsca to 100x70x90 tak że niewiele.

PS co to jest PFC?
  • #5 3820328
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Moc tego zasilacza wg mnie to 40x8+2x17x3=422 więc można przyjąć jako 500W. Dla napięcia wejściowego 85VAC, potrzeba 3,5A i dla takiego prądu trzeba zastosować drut w uzwojeniu pierwotnym a dla napięcia wejściowego 265VAC potrzeba dużo zwoi nawinąć, co daje w efekcie duży transformator, większy niż by wynikało z mocy przetwornicy. PFC to korektor mocy który powinien znaleźć się w takiej przetwornicy, przepisy tego wymagają, ale po zastosowaniu PFC odpada problem z grubym drutem na uzwojeniu pierwotnym transformatora. Tak jak już wcześniej napisałem, zrobienie takiego zasilacza to następna praca dyplomowa. Zrób zaciski zasilające na zewnątrz a za rok ktoś dorobi ten zasilacz do urządzenia.
REKLAMA