logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XviD vs DivX: Zalety i wady, problemy z odtwarzaniem i napisami na TV

Sebol81 09 Wrz 2003 18:17 3648 14
  • #1 321044
    Sebol81
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Czy może mi ktoś powiedzieć w czym Xvid jest lepszy od DivX'a poza tym że sprawia mi on same problemy.
    Obraz czasami się haczy, po przewinięciu filmu obraz staje podczas gdy dzwięk jest odgrywany normalnie, a podczas wyświetlania filmu na TV napisy czasem są widoczne a czasem nie.

Z filmami typu DivX nie mam powyższych problemów.
  • #2 321053
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Podstawowa i najważniejsza zaleta że nie ma ograniczeń licencyjnych, starsze wersje DIVX bazowały na "skrakowanych" kodeku microsoft, nowsze (chyba od 5 w góre) są produktem jednej firmy. XVID jest na licencji GNU (i to jest zarazem zaleta i wada), bardzo wiele osób wydaje własne modyfikacje z nieco poprawionymi algorytmami.
    Sebol81 napisał:
    Obraz czasami się haczy, po przewinięciu filmu obraz staje podczas gdy dzwięk jest odgrywany normalnie
    To normalne jeśli masz niekompatybilny kodek. Jaki masz dokładnie kodek?
    Sebol81 napisał:
    a podczas wyświetlania filmu na TV napisy czasem są widoczne a czasem nie.
    A czym "nakładasz" napisy? Może się poprostu nie mieszczą na ekranie?
  • #3 321059
    Sebol81
    Poziom 17  
    Jest kodek w wersji bodajże 2.1 z listopada 2002.
    Te napisy nakładam VobSub'em - wersja jakoś 2.1x
  • #4 321062
    elektryk
    Poziom 42  
    Czyli instalujesz coś co się nazywa samo w sobie kodekiem do XVID?
  • #5 321069
    Sebol81
    Poziom 17  
    Jak pamiętam jest to plik z instalką kodeka XviD
  • #6 321079
    elektryk
    Poziom 42  
    Jeśli nie potrzebujesz kodować filmów to odinstaluj XVID i zainstaluj kodek o nazwie ffdshow.
  • #7 321085
    Sebol81
    Poziom 17  
    Co zyskam?
  • #8 321087
    elektryk
    Poziom 42  
    Moim zdaniem mniej problemów z różnymi kodekami XVID
  • #9 321097
    Sebol81
    Poziom 17  
    OK.
    Zobaczymy.
    Dzięki.
  • #10 321132
    evip
    Poziom 12  
    A czy któryś z kodeków xvid ma możliwoś ujęcia ustawień na minimum (podobnie jak w divx), ponieważ mam słabego kompa i xvid nie wyrabia. A divx na min chodzi ok.

Evip
  • #11 321297
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Ja z ffdshow miałem same problemy, głównie z wyświetlaniem napisów. Mam słaby komputer (Cel366) i filmy w DivX5 idą płynnie z napisami tylko pod WinMediaPlayer 6.4. Jeśli włącze napisy pod ffdshow to obraz rozsynchrnizowuje się dźwiękiem.
    Teraz mam DivX 5.0.5 i XviD a napisy wyświetlam filtrem G400 i wszystko chodzi idealnie, nic się nie "rozjeżdża" i nie zacina.
  • #12 321545
    dor
    Poziom 2  
    Po pierwsze ffshow nie jest kodekiem, a inaczej, nie instaluje na naszym komputerze zadnych kodeków. ffshow posiada biblioteki emulujące kodeki za pośrednictwem innych kodeków :) Troche to zakręcone, ale tak to jest. ffshow umożliwia zrobienie prawie wszystkiego z odtwarzanym filmem. Od postprosesingu, do obracania i skalowania obrazu. Jest to program niezastąpiony!
    więcej informacji polecam stronę: http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20030308201450

pozdrawiam

dor
  • #13 321732
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    ffdsow jest filtrem Direct Show a nie kodekiem. Nic nie emuluje, tylko algorytm dekompresji DivX jest Open Source i wszystkie kodeki mogą tak naprawdę dekodować materiał kodowany innymi kodekami (wystarczy zmienić sygnaturę w pliku AVI). Tak więc jeśli chodzi o dekodowanie to podstawą jest o ile się nie mylę OpenDivX 4.12 i materiał zakodowany w/g tej specyfikaji odtwarzają sprzętowe dekodery MPEG-4 oraz kodeki Real Magic MPEG-4, DivX5.x oraz XviD. Różnice między nimi tkwią jedynie w procesie analizy obrazu podczas kodowania.
  • #14 323346
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    XviD wg. mnie ma trochę mocniejszą kompresję, i przy przewijaniu filmu strasznie przyspiesza (mam P-II 350). U mnie troszkę mniej się tnie, ale na nowszym kompie (Celeron 600) się haczy.
  • #15 324627
    Sebol81
    Poziom 17  
    Kicha. Ten ffdshow nic nie zmienił.
    Nadal pozostaje zdania że XviD to jedno wielkie gów....
    Co do tego że jest darmowy, to niektóre wersje DivX'a też są darmowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania kodeków XviD i DivX pod kątem jakości obrazu, kompatybilności oraz problemów z odtwarzaniem i wyświetlaniem napisów na telewizorze. XviD jest kodekiem open source na licencji GNU, co umożliwia liczne modyfikacje i brak ograniczeń licencyjnych, natomiast starsze wersje DivX bazowały na kodeku Microsoft, a nowsze są produktem jednej firmy. Problemy z XviD obejmują zacinanie obrazu, brak synchronizacji dźwięku z obrazem podczas przewijania oraz nieregularne wyświetlanie napisów, szczególnie przy użyciu nakładki VobSub. Zalecane jest zastąpienie kodeka XviD filtrem ffdshow, który nie jest kodekiem, lecz filtrem DirectShow oferującym szerokie możliwości postprocessingu i lepszą kompatybilność z różnymi kodekami. Jednakże ffdshow również może powodować problemy z napisami i synchronizacją na słabszych komputerach. DivX w wersji 5.0.5 oraz XviD działają stabilnie z filtrem G400, zapewniając płynne odtwarzanie i poprawne wyświetlanie napisów. XviD cechuje się mocniejszą kompresją, co może powodować większe obciążenie procesora i problemy na starszych komputerach (np. Pentium II 350 MHz), podczas gdy DivX lepiej radzi sobie na słabszym sprzęcie. Różnice między kodekami dotyczą głównie algorytmów kodowania, a dekodowanie materiału MPEG-4 jest możliwe przez wiele kodeków i sprzętowych dekoderów. Niektóre wersje DivX są również dostępne za darmo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA