logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radmor 5102te -niezgodność ze schematem co robić??

qujtek 21 Sty 2007 19:43 1569 7
REKLAMA
  • #1 3470795
    qujtek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam-wymieniam elektrolity i mam problem z płytką przedwzmacniacza- wylutowałem kondensatory c922 i c923 chciałem wsadzić nowe-ale patrzę jeden z wylutowanych to 47uf/16v a drugi to 10uf/40v -porównuje ze schematem 5102-tam powinny siedzieć dwa 10uf/40v i teraz mam problem nie wiem co zrobić-jak wy macie w swoich radmorkach?????prosze o szybką pomoc(a może u mnie to błąd produkcji>????)
  • REKLAMA
  • #2 3470997
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    Wstaw takie jak na schemacie,nie masz gwarancji że "ktoś"nie włożył tego co miał pod ręką,sprawdź też inne elementy w pobliżu (czy pasują do schematu) :D

Tutaj masz "kopalnię wiedzy" o Radmorach https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112320.html :D
  • REKLAMA
  • #3 3471015
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2373
    a masz na pewno schemat od 5102TE ?? bo z tego co wiem większość schematów dostępnych na internecie to są od 5102 i trochę się różni od 5102TE. ale jak już nieweisz jakie powinny być to wsadź takie same wartości jakie były oryginalnie.
  • REKLAMA
  • #4 3471379
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Radmor 5102TE różni się od 5102 blokiem tunera (wskaźniki itp.) oraz wyjściem na korektor. Reszta jest taka sama i bez problemu można wstawić takie wartości jak na schemacie od 5102.

Na schemacie jest, że C922 ma 10uF/40V, więc wstaw tam taki, wniosek nasuwa się sam, że ten drugi jest 47uF/16V.

Na wszelki wypadek można zmierzyć napięcie panujące w miejscu gdzie powinny być kondensatory i wtedy sprawa powinna być jaśniejsza :)

Pamiętaj że to kondensatory elektrolityczne, więc należy je właściwie wlutować (z zachowaniem biegunowości).

Pozdrawiam
  • #5 3471727
    qujtek
    Poziom 12  
    qubuś-czytałem kiedyś cały temat o radmorach-i było coś tam o nieprawidłowościach życie-schemat ale za obszerny to temat by przeglądać-wstawiłem pod c922 10uf a pod c923 47uf i chyba tak było w oryginale ale nie wiem nadal czy dobrze zrobiłem-nic się nie nagrzewa jakoś gra...ale zostaje ta nurtująca mnie pytanie i niepewność-
    artur -napięcia nie mam czym sprawdzić
  • #6 3472363
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Jeśli gra to na razie się nie przejmuj, w okolicach środy pojadę do babci (tam stoi mój radmorek) i sprawdzę jak to jest.

P.S.
    W miernik mógłbyś się zaopatrzyć, na przyszłość na pewno się przyda, nie musisz od razu kupować nie wiadomo czego - wystarczy najtańszy za 20 zł.

Pozdrawiam
  • #7 3472713
    qujtek
    Poziom 12  
    wczoraj pytałem pewnego pana z allegro który sprzedaje płytkę c-1128 -otóż pochodzi ona od radmora 5102-te z 82roku i obydwa kondensatory u niego to 10uf!!!!!! Więc ja mam pewnie bubla-niezły bubel grał od roku 83-go. Zmieniam na 10uf dziękuje i chyba temat zamknięty(oczywiście info od babci mile widziane-by się upewnić) :)
  • REKLAMA
  • #8 3474354
    qujtek
    Poziom 12  
    dzisiaj wstawiłem dwa 10uF i słychać różnicę!!!!!! wszystko teraz gra jeszcze lepiej(bas i dynamika) i do tego prawy radiator się nie nagrzewa(co wcześniej zaobserwowałem). Temat zamknięty i pozostaje jeden wniosek- UWAŻAJCIE!!!!!! Na linii RADMORa też trafiały się błędy!!! pozdrawiam i dziękuje za rady..... :) radmor po wymianie wszystkich elektrolitów hula że hohoh -wymiana elektrolitow daje b.dużo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie wymiany kondensatorów elektrolitycznych na płytce przedwzmacniacza Radmor 5102TE pojawiła się niezgodność wartości kondensatorów C922 i C923 z dostępnym schematem. Oryginalnie jeden kondensator miał wartość 47µF/16V, a drugi 10µF/40V, podczas gdy schemat przewiduje dwa kondensatory 10µF/40V. Zalecane jest stosowanie wartości zgodnych ze schematem, jednak istnieje możliwość błędu produkcyjnego w egzemplarzu urządzenia. Po wymianie obu kondensatorów na 10µF/40V zauważono poprawę dźwięku oraz zmniejszenie nagrzewania radiatora. Wskazane jest również sprawdzenie napięć w obwodzie oraz użycie miernika do weryfikacji parametrów. Wymiana elektrolitów znacząco poprawia działanie Radmora 5102TE, jednak należy zachować ostrożność ze względu na możliwe różnice w produkcji i schematach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA