logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć odległość przycinania desek w traku taśmowym?

berti1985 09 Wrz 2003 21:20 3782 22
REKLAMA
  • #1 321237
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam klubowiczów
    Potrzebuje jakiegoś rozwiązania dotyczącego pomiaru przycinania desek w traku taśmowym , cały trak porósza się w górę i w dół za pomocą dwóch śrub umieszczonych na końcach piły , jeden obrót tych śrób to podniesienie bądz obniżenie piły o o,5 cm, do tej pory na elektrodzie znalazłem tylko jeden schemat ultradzwiękowego dalmierza z wyświetlaczem na to , byłbym wdzięczny gdyby ktoś z was podesłałbymi jakieś inne rozwiązanie.
    Dziękuje za zainteresowanie moim schematem
    Bartek :)
  • REKLAMA
  • #2 321583
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Nie wiem z jakim urządzeniem ma Pan do czynienia, ale u mnie w firmie są w maszynach tzw. czujniki pomiaru drogi. Wyglądają podobnie do czujników temperatury - tyle, że dostarczane są z elementem pierścieniowym, który jest zamocowany na stałe - w środku średnicy którego porusza się czujnik. Jest to dosyć ciekawe rozwiązanie, proszę poszukać czegoś na temat takich czujniczków. Trzebaby pogrzebać na stronach polskich producentów np. CZAKI - zobaczyć czy nie ma czegoś takiego.

Pozdrawiam.

Michał
  • REKLAMA
  • #3 322047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 324742
    berti1985
    Poziom 19  
    pietrowm napisał:
    Witam!

Nie wiem z jakim urządzeniem ma Pan do czynienia, ale u mnie w firmie są w maszynach tzw. czujniki pomiaru drogi. Wyglądają podobnie do czujników temperatury - tyle, że dostarczane są z elementem pierścieniowym, który jest zamocowany na stałe - w środku średnicy którego porusza się czujnik. Jest to dosyć ciekawe rozwiązanie, proszę poszukać czegoś na temat takich czujniczków. Trzebaby pogrzebać na stronach polskich producentów np. CZAKI - zobaczyć czy nie ma czegoś takiego.

Pozdrawiam.

Michał

A czy miałby pan schemat do tego , ważne jest tylko żeby odliczało wysokopść na jaką spuszczana jest piła w góre i wdół
    Prosze o odpowiedź

BARTEK :)
  • #5 324777
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Moja odpowiedź na zapytanie to tylko podpowiedź, nie stosowałem nigdy czujnika drogi przy żadnym sterowaniu. Wiem, że coś takiego jest i funkcjonuje dobrze. Podejrzewam, że czujnik ten może opierać się np. na wyjściowym sygnale 4-20 mA, lub na wystawieniu logicznej jedynki (+24VDC), po osiągnięciu określonego (precyzyjnie) położenia. Zgaduję teraz szczerze mówiąc, jakiego typu może być sygnał wyjściowy. Jak będę w pracy w poniedziałek, spradzę dokładnie jak taki element działa i co wystawia na wyjściu.

Co do schematu, to musisz sam zaprojektować lub poprosić kogoś - bo tylko ty dokładnie wiesz o co ci chodzi, co ma być mierzone i jak. Trudno tu o coś gotowego.

Pozdrawiam,

Michał
  • #6 326060
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    bardzo wiele takich czujnikow jest na stronie wobitu. jesli ma byc to tanie to nawet zastanowil bym sie nad wzkorzystaniem silnika krokowego w roli czujnika...
  • REKLAMA
  • #7 326178
    jedan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Skomplikowanie układu sterowania zależ od dokładności pozycjonowania
    jaką chcesz uzyskać. Dla dużej proponuję enkoder. Dla małej wystarczy
    czujnik indukcyjny właściwie dwa gdzie jeden będzie informował, że piły
    znajdują się w położeniu zerowym, a drugi będzie zliczał ilość impulsów
    ze śrub powodujących przesunięcie pił. Ilość impulsów = przebyta droga,
    masz stały skok gwintu. Dla zwiększenia dokładności można zastosować
    kilka czujników liczących impulsy na jeden obr. śruby.
  • #8 328831
    berti1985
    Poziom 19  
    bolek napisał:
    bardzo wiele takich czujnikow jest na stronie wobitu. jesli ma byc to tanie to nawet zastanowil bym sie nad wzkorzystaniem silnika krokowego w roli czujnika...

A jaki jest adres tej strony?
  • #9 328834
    berti1985
    Poziom 19  
    jedan napisał:

Dokładność podnoszenia i opuszczania ma być co do 1mm
  • #10 329781
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    to troszke dużo... pozostaje ci chyba tylko jakiś enkoder. kiedyś o mały włos kupił bym taki (ponoć fajny) enkoder z taśmą magnetyczną, miało to służyc do miezrenia drogi jaką przejechał suport tokarki, jednak klijent w ostatecznoci sie rozmyslił.

wpisz do wyszukiwarki "wobit" tio znajdziesz stronke
  • #12 331364
    jedan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    berti1985 napisał:
    jedan napisał:

Dokładność podnoszenia i opuszczania ma być co do 1mm

Rozwiązaniem tego problemu byłoby założenie na oś napędową koła
    z naciętymi na obwodzie zębami które byłyby zliczne przez czujnik impulsów. Przy 10 zębach miałbyś dokładność 0.5mm przy założeniu
    że jeden obrót śruby to 0,5cm. Do tego potrzebny jest programowalny licznik który po określonej liczbie impulsów będzie włączał lub wyłączał
    silnik posuwu.
  • #13 331374
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    A mnie się cosik wydaje że bez rozeznania w konstrukcji machanicznej tej maszyny to nie bardzo można mówić o tym jaki układ byłby właściwy.
    To są tylko rozważania teoretyczne...
  • #14 332240
    romek-s
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Proponuję zastosować przetwornik przemieszczeń liniowych LVDT. Jest bardzo dokładny i do tego celu doskonale się nadaje. Mierzona odległość może być wyświetlana bezpośrednio w mm.
  • #15 332282
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    hej, mam wrażenie że na tym poście[postach] wystąpił tzw. przerost formy nad treścia, trak kosztuje parę groszy awy proponujecie chłopakowi urządzenia za parę tyś. zł.[sterowniki, dalmierze, czujniki], również program odpowiedni, może liniał jak w obrabiarkach CA, ja przyczepiłbym taśmę z metrówki i też by było,[i wskazówka], powodzenia.
  • #16 332290
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    andrew751 napisał:
    trak kosztuje parę groszy awy proponujecie chłopakowi urządzenia za parę tyś. zł.
    Przecież sam napisał że chce z dokładnością do 1mm a to już nie przelewki.
  • #17 332303
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    czym są napędzane te śruby?? może wszyscy skupiają się na nich a jest możliwość pomiaru ich obrotu na innym większym kole

można zastosować impulsator o średnicy np 10cm, wtedy wejdzie min 20 szczelin
  • #18 335118
    berti1985
    Poziom 19  
    Widok takich traków można żnależć wpisująć na wyszukiwarce traki , a piła traku porusza się na 2 pionowych śrubach po obu stronach traka , na tych śrubazh znajdują się nakrętki , które przymocowane są do stelaża piły. Znalałem na elektrodzie w automatyce przewysłowej schemat ultradzwiękowego miernika odległości , nie wiem co o nim sądzić ,
    A te śruby zasila silnik który jest połącony przedładnią , nad dużym kołem zębatym jest zrobiony otwór z klinem do podłączenia np. licznika.
    Nie wiem jakie rozwiązanie załorzyć do tego. Jeszcze raz prosze o pomoc.
    Najlepiej zeby działało to na takiej zasadzie ze pisze na klawiaturze 25 i rusza silik i opuszcza piłe o 25 mm.
    Z góry dzięki za odpowiedź
    Bartek Szpak
  • REKLAMA
  • #19 335134
    romek-s
    Poziom 14  
    Najprostszy sposób mierzenia wysokości piły w traku to przeliczanie liczby obrotów śruby na wysokość w mm. Jeżeli interesuje Cię takie rozwiązanie to napisz do mnie na GG. Postaram Ci siępomóc z ewentualnym narysowaniem schematu całego urządzenia. Kiedyś robiłem coś podobnego.
  • #20 336322
    berti1985
    Poziom 19  
    Witam ponownie
    Znalazłem kilka stron o enkoderach i bardzo mnie to zaciekawilo aby zastosować taki w tym traku . Co myślicie o takim rozwiązaniu.
    Jezeli ten pomysł byłby dobry i w miare tani , czy któryś z was posiadałby schemat prostego licznika do tego urządzenia ,(bo enkoder bede musiał kupić , co myślicie o dokładności wspomnianego wcześniej przez kolegów licznika impulsów i prostego licznika.
    Prosze o odpowiedź.
    Bartek
  • #21 1878291
    ADACHO
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Enkoder to bardzo dobre rozwiązanie. Licznik też jest dobrym rozwiązaniem, ale trzeba sobie odpowiedzieć na parę pytań. Jak sterowany jest silnik napedzający te śruby, jakie ma obroty- jak szybko jest w stanie się zatrzymać , czy poslizg przy zatrzymaniu jest stały... no przede wszystkim ile kasy jesteś w stanie na tą modyfikację wyłożyć, bo skoro myslisz o wpisywaniu z klawiatury to juz troszkę będzie kosztowało ;).Pozdrawiam
  • #22 1879379
    grigor1
    Poziom 15  
    Do ADACHO
    Ostatni post w tym temacie był 23 września 2003 ROKU!!!
    Myślisz że ktoś jeszcze czeka na odpowiedź??? :D
    Szacun
  • #23 1879590
    berti1985
    Poziom 19  
    WItam
    Tez sie zgadzam .
    Ze post dawno temu zaczałem
    I juz jest to ttroche naktualne.
    Pozdrawiam
    Bartek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru odległości przycinania desek w traku taśmowym, gdzie piła porusza się w pionie za pomocą dwóch śrub, z których jeden obrót odpowiada przesunięciu o 0,5 cm. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie czujników pomiaru drogi (np. czujniki z pierścieniem i ruchomym elementem), enkoderów obrotowych o wysokiej precyzji (np. rejestrujących ruch 1/10 stopnia), potencjometrów analogowych, czujników indukcyjnych zliczających impulsy obrotów śrub, a także przetworników przemieszczeń liniowych LVDT. Wskazano możliwość wykorzystania silnika krokowego jako czujnika oraz montaż koła zębatych z czujnikiem impulsów do zliczania obrotów. Dyskutowano o konieczności zastosowania programowalnego licznika impulsów do sterowania silnikiem i osiągnięcia dokładności pomiaru do 1 mm. Zwrócono uwagę na znaczenie znajomości konstrukcji mechanicznej maszyny dla doboru odpowiedniego układu pomiarowego. Wspomniano o dostępności czujników i komponentów na stronach polskich producentów, m.in. CZAKI i Wobit. Propozycje obejmują także proste rozwiązania mechaniczne, takie jak taśma z metrówką, jednak z uwagi na wymaganą dokładność 1 mm rekomendowane są bardziej zaawansowane metody elektroniczne. Wskazano również na potrzebę opracowania schematu licznika impulsów współpracującego z enkoderem oraz uwzględnienie parametrów silnika napędzającego śruby, takich jak prędkość i poślizg przy zatrzymaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA