logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie wyciągarki 12V/140A w małej wieży wiertniczej na samochodzie terenowym

offroad7 26 Sty 2007 11:53 4689 21
  • #1 3489333
    offroad7
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów.Co prawda nie jestem w zaden sposób związany z ta gałęzia przemysłu,ale mam problem z zasilaniem.Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.Konstruję małą wieżę wiertniczą na samochodzie terenowym.Do napedu kolumny (podnoszenie-opuszczanie wiertnicy),chciałem zastosować wyciągarkę z samochodu terenowego.Problemem okazało się zasilanie,tzn. prąd który jest potzrebny do zasilania wyciagarki z wstępnych moich wyliczeń wyniesie 140A/12V.Założyłem juz ,że 2 alternatory (z autobusu)dają prąd cośkoło 160A,ale...włąsnie czy moje myslenie idzie w dobrym kierunku?Może istnieją jakieś inne rozwiazania.Bardzo proszę o pomoc.Kazda rada jest mile widziana.E-mail: offroad7(małpa)wp.pl
  • #2 3489953
    tompy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Myślę, że akumulator dużej pojemności + jeden alternator by wystarczyły. Podnoszenie i opuszczanie chyba nie działa bez przerwy - a w czasie przerw alternator doładowałby akumulator (alternator autobusu nie jest na 24V ?)
  • #3 3493011
    offroad7
    Poziom 11  
    Też o tym myslałem.Ale to jest mnie więcej tak.Opuszczanie i podnoszenie praktycznie odbywa sie cały czas.Tzn powiedzmy skokowo przez i min na dół (z tym że tutaj grawitacja pomaga to przyjmuje 20A) natomiast od razu po tym świder idzie w górę i tutaj powiedzmy przez 30sec obciażenie max.140A.Dziękuje za rade i czekam na dalsze rozwiązania.
  • #4 3495472
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Nie wiem kolego jakie masz możliwości napędu pompy hydraulicznej [najlepiej tłoczkowej ] o małej wydajności , następnie silnik olejowy i wciągarka. Oczywiście wykonanie takiego ustrojstwa jest proste tylko troche pomyślunku. To jest moja porada a czy skorzystasz z niej czy nie to już inna sprawa. Pozdrawiam.
  • #5 3497571
    tompy
    Poziom 15  
    Trzeba by było wszystko policzyć : jakiej mocy masz alternator, jakiej pojemności akumulator, łączny czas podnoszenia:podnoszenia, opuszczania i przerw (np.w ciągu godziny) i odpowiadające im prądy i zbilansować to wszystko.
    Przykładowo: minuta na dół i pół minuty do góry to daje w ciągu godziny: 40min*20A + 20min*140A=60Ah i taka pojemność będzie wydatkowana w ciągu godziny przy założeniu ruch ciągłego. Alternator powinien tyle samo w ciągu godziny doładować (+ straty załóżmy 30%) co daje 60A+20A=80A co przy instalacji 12V (dla uproszczenia) daje moc alternatora ok 1kW i duży akumulator jako bufor.
    To tylko teoretyczne kalkulacje pod rozwagę. W praktyce może się okazać,że do podnoszenia wystarczy 125A a przy opuszczaniu 17A i dochodzą przerwy po 10s co zupełnie zmieni wynik.
  • #6 3501177
    offroad7
    Poziom 11  
    Hydraulika w ogóle nie jest brana pod uwagę.Ze względu przede wszystkim na masę jak i kosztowność konstrukcji.(jestem operatorem i mam spora wiedzę).A faktycznie przerwy to są częste na np.załozenie swidra cos koło 2 min.Zakładam,że ciągły czas pracy wyciagarki w max obciażeniu wyniesie około do 15 min.Bardzo dziękuję o opinię i czekam na nastepne.A alternatora jeszcze nie kupowałem ani,żadnej części bo chciałem abyście koledzy doradzili w razie czego.
  • #7 3504762
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    popieram pomysł zbigniewa125 tzn. do silnika auta podłączona pompa hydrauliczna nieduży zbirnik na olej,kawałek wężyka i przy wciągarce silnik hydrauliczny.prosto i do dyspozycji duża moc.prąd powyżej 100A nie jest zbytnio zdrowy dla akumulatora,ale jeżeli upierasz się przy elektryce to mam gdzieś alernator 12V150A i mogę ci pomóc.powiedz nam czym napędzasz wiertło?.
  • #8 3505389
    offroad7
    Poziom 11  
    Do napędu świdra zastosowane jest specjalne urządzenie STIHLa z silnikiem spalinowym.Wcześniej urzadzeniem tym wiercilismy z trójnogu.Ale masa i czas potrzebny na przestawienie sprzetu w inne miejsce zmusił nas do zabudowy na aucie.Zaznaczam ,że pare takich urządzeń (amatorskich) juz widziałem,ale w nich stosowane są posuwy ręczno-mechaniczne i bardzo słabo sie spisują.Tzn. trzeba sie umęczyć.Tolo2 jesli wszystko pójdzie jak należy to odkupie od Ciebie ten alternator.Sprawa tylko opiera sie o wyliczenia czy wszystko będzie działać.Dziekuje za opinie i proszę o kolejne.

Dodano po 5 [minuty]:

A i jeszcze o hydraulice.Koszty!!! Np.1m węża hydraulicznego z zakuciem koncówek około 400PLN.A używana pompa z wózka widłowego 3000-4000PLN.Siłownik uzywany 800-1000PLN.Także nie ma bata.Nie wymnienieałem rozdzielaczy zaworów itp.To juz wiecie dlaczego koparki są takie drogie.Mamy nowego CX3 i kosztował 60000 euro.
  • #9 3505451
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    a ja napisze tylko tyle ze pompa hydrauliczna od ciagnika kosztuje okolo 150zl-200zl wiec nie sa takie to az wielkie koszty i chyba lepiej rozwiazac to na hydraulice. przewody hydrauliczne nie wiem bo nie pamietam po ile placilem ale to nie jest 400zl za metr . odwiedz skladnice z czesciami rolniczymi tam jest taniej. co do silownika to nawet widzialem kiedys koparke ostrowek na zlomie ktora rozbierano na czesci bo miala beknieta obudowe sprzegla. wiec silowniki tez mozna znajsc. jedyny plus ktory przemawia za twym rozwiazaniem to mniejszy ciezar ale czy to bedzie skuteczne tego nie wiem. Zycze powodzenia
  • #10 3506119
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Skoro autor napisał, ze nie chce hydrauliki, to może trzymajmy sie tematu.
    Jak ja to widzę:
    1. Dokładne określenie czasów i prądów w poszczególnych cyklach
    2. Prądy rzedu 140A to sporo, jeśli nie masz jeszcze wciągarki, może faktycznie warto pomysleć o dodatkowym alternatorze 24V i wydzielonej instalacji - mniemam, że sprawę podłączenia dodatkowego alternatora dasz radę przeskoczyć.
    3. Przy obliczeniach pojemności aku i mocy prądnicy pamiętaj o tym, że akumulator ma pewną sprawność (ładowania), zatem ładownie akumulatora musi być większe o 20-40%, od późniejszego poboru.
    Druga ważna sprawa, to pojemność w funkcji prądu.
    Pojamność napisana na akumulatorze (o ile producent nie nagiął jej trochę) jest mierzona dla prądu 20-to godzinnego. To wcale nie oznacza, że np z aku 100Ah można "ciagnąć" 100A przez godzinę - rozładuje sie po 30 minutach. Popatrz na wykres rozładowania np tu: http://www.edw.com.pl/pdf/k01/10_15.pdf
    4. Innym problemem będą obroty silnika - alernator musi "dostać" obroty powyżej 2000 na minutę, aby osiągnąć 50% mocy nominalnej - na jałowych obrotach silnika wytwarza zwykle tylko tyle prądu, ile pobiera wzbudzenie :D.

Tyle mi sie wymyśliło, jeśli chodzi o teoretyczne dewagacje.
    Ja bym to zrobił tak: blisko wciągarki zamontował bym dodatkowy akumulator (tak ze 100Ah) połaczony równolegle z aku w samochodzie.
    I testować. Jeśli nie będzie wyrabiać kombinowałbym z podniesieniem obrotów silnika.
  • #11 3506278
    offroad7
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie.Czy lepiej by było alternator na 24V czy na 12V.Wyciągarki są i takie i takie.Jezeli chodzi o podłączenia to postawiłem na zupełnie odrebne zasilanie wyciągarki.Ze wzgledu na to,że urządzenie będzie demontowalne w 30 min.Nie zawsze sie wierci a samochód do przewozu innych rzeczy jest tez potrzebny.Rozważałem jeszcze wyciagarkę na 230V i agregat pradotwórczy,ale...nie ma miejsca dla agregatu.Czasami trzeba na 2 auta jechac bo brak miejsca na sprzęt.Stad uparcie dążę do wykorzystania silnika auta.Hydraulika mnie nie urzadza.Za ciężka
  • #12 3506515
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    wg mnie lepsze rozwiazanie jesli juz nie chcesz zastosowac hydrauliki to jednak 24V
  • #13 3508549
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Kolego jeżeli już chcesz pozostać przy elektryce , proponuje powiększ pojemność aku , przez dołożenie o większej mocy . Podłączenie go z alternatorem [instalacją auta ] w twoim samochodzie . Moim zdaniem istniejący w aucie alternator powinien poradzić sobie z naładowaniem obydwu akumulatorów . Pozdrawiam Zbigniew
  • #14 3508882
    tompy
    Poziom 15  
    Jeśli masz wybór to w instalacji na 24V przy tej samej mocy płyną o połowę mniejsze prądy( mniejsze spadki napięcia na przewodach)
  • #15 3508937
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    proponuję pozostawienie wyciągarki mechanicznej+silnik elektryczny do napędu,użył bym tutaj np. rozrusznika od malucha,robiłem takie konstrukcje ,do pracy impulsowej nadaje się świetnie i aby to mialo jakąś ekonomię proponuję zrobić samemu mały agregacik prądotwórczy tzn. silnik od kosiarki do trawy+ proponowany przeze mnie aternaror 12v 150a,wtedy akumulator nie będzie potrzebny.podczas wiercenia potrzebujemy co chwila podnosić i opuszczać wiertło,tak że nasz agregat może sobie pracować.nie ma nic za darmo.
  • #16 3509614
    offroad7
    Poziom 11  
    To chyba już się zdecydowałem.Zakupię alternator taki ze 150A/24V.Jak się uda to mocniejszy.A po rozmowie ze sprzedawcą wyciągarek to faktycznie 24V ma o wiele lepsze parametry(jesli chozi o moc prądu potrzebnego).Róznica wynosi ponad 100A.Dziękuje za rady i cały czas będę oczekiwał pomocy,bo tą instalację chcę wykonać sam.I stąd kolejne pytanie.Chciałem wykonać coś takiego jak skrzynke (sterownie) w której zamontowane by były zabezpieczenia przeciw przeciążeniowe oraz amperomierz i voltomierz do stałego nadzoru prądów.Może już jest jakies takie,a może by ktos zaprojektował i wykonał.Nie ukrywam ,ze chodzi tu tez o estetykę i mozliwość kontrolowania wszystkiego w nocy.Może coś z tuningu aut.Jakieś wskaźniki w stylu mroczne widmo?Pozdrawiam.Robert
  • #17 3509806
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Trochę pokrętna logika, bo piszesz że nie ma miejsca na agragacik, który przy mocy 1,6 kW waży niecałe 30 kg i zajmuje miejsca tyle co walizka monterska (na przykład Honda EU 20i) a znajdziesz miejsce na zamontowanie alternatora, duuuuużego akumulatora, przewodów o dosyć dużym przekroju, skrzyki rozdzielczej ze wskaźnikami itp ...
    Przecież agregatu nie będziesz montował na stałe, zawsze w każdej chwili wykorzystasz go w innym celu. A ten układ z osobną instalacją 24V DC na stałe byłby związany z pojazdem.
    No i napisz na jakim pojeżdzie chcesz to montować. Ja takie lekkie świdry widziałem na podwoziu GAZ66 i UAZ 452. W tym pierwszym napęd był hydrauliczny, w tym drugim nie pamiętam.
    Proponuję też wizytę na Forum Rajdy 4x4. Jest tam kilku użytkowników lekkich i ciężkich pojazdów terenowych z zsestawami wiertniczymi, niekoniecznie fabrycznymi. Pewnie coś doradzą:
    http://www.rajdy4x4.pl/forum/
  • #18 3510807
    offroad7
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o auto to nowy nissan pick-up.Natomiast te wiertnie to mamy w firmie GAZ66 jak i Uaz 452D.W obu przypadkach jest to hydraulika.A na forum juz tam byłem ale nie znalazłem zadnych wiertni.Dziekują za pomoc.
  • #20 3513869
    offroad7
    Poziom 11  
    Kolego Ty chyba żartujesz.Taki sprzet to mamy i nie chcemy więcej.A dlatego,że norma np paliwa wynosi 48l/100km.O innych rzeczach nie wspomne.Nasz ma chociaż silnik diesla a ten to benzyniak.Myslisz,ze w AMW nie szukałem?Znalazłem ale sprzęt muzealny mnie nie interesuje.Poza tym wieczne problemy z cześciami.Pozdrawiam.
  • #21 3514340
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    No to powodzenia życzę w budowie!
  • #22 5311153
    jenusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    wcale chydraulika nie jest taka droga nie wiem skad macie takie ceny?? pompa hydrauliczna taka mała nowa w sklepie od ruska 70zł silnik ok. 300Zł węże ok.30zł.szt. rozdzielacz nowy ok.350zł siłownik za pare groszy na złomie kupi. i w cenie 2 dobrych aku. masz rozwiazanie co bedzie pracowało lata bez problemów

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest zasilanie wyciągarki 12V/140A w małej wieży wiertniczej montowanej na samochodzie terenowym. Autor planuje wykorzystać wyciągarkę samochodu terenowego, jednak problemem jest zapewnienie odpowiedniego zasilania prądowego. Wstępne obliczenia wskazują na potrzebę prądu około 140A przy 12V, co wymaga zastosowania alternatorów o łącznej wydajności około 160A. W dyskusji poruszono kwestie doboru alternatora i akumulatora, z uwzględnieniem czasu pracy wyciągarki (do 15 minut ciągłej pracy przy maksymalnym obciążeniu) oraz przerw w pracy. Zwrócono uwagę na znaczenie bilansowania pojemności akumulatora i mocy alternatora, uwzględniając straty ładowania i charakterystykę rozładowania akumulatora przy dużych prądach.

Alternatywnie zaproponowano rozwiązania hydrauliczne, jednak ze względu na koszty, masę i skomplikowanie konstrukcji hydraulika została odrzucona przez autora. Wskazano, że instalacja 24V jest korzystniejsza ze względu na mniejsze prądy przy tej samej mocy, co redukuje straty i wymaga mniejszych przekrojów przewodów. Autor zdecydował się na zakup alternatora 24V o wydajności około 150A lub większej oraz na osobną instalację zasilającą wyciągarkę, demontowalną w krótkim czasie.

W dyskusji pojawiły się także propozycje budowy skrzynki sterującej z zabezpieczeniami przeciwprzeciążeniowymi oraz wskaźnikami prądu i napięcia do monitoringu pracy wyciągarki. Poruszono również temat agregatów prądotwórczych jako alternatywy, jednak ze względu na ograniczenia miejsca i wagę, autor preferuje zasilanie z silnika samochodu. Wskazano na konieczność dokładnych obliczeń czasów pracy i prądów oraz na specyfikę pracy impulsowej wyciągarki.

W dyskusji pojawiły się przykłady pojazdów terenowych z wiertnicami (GAZ66, UAZ 452D) oraz uwagi dotyczące kosztów i dostępności części do sprzętu hydraulicznego i elektrycznego. Podsumowując, rekomendowane jest zastosowanie instalacji 24V z mocnym alternatorem i odpowiednio dobranym akumulatorem, z uwzględnieniem monitoringu parametrów pracy i możliwości demontażu urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA