logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym impregnować zawieszenie w głośnikach estradowych?

RADMOR_MAN 26 Sty 2007 22:14 7062 22
REKLAMA
  • #1 3491708
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam, jaki macie patent na utwardzenie starych zawieszeń zintegrowanych z membraną? Mam 4szt. gds 30/30 i pewnie dostały już za swoje, chciałbym zwiększyc sztywność ich zawieszenia, które przez 30lat pewnie zmiękło.
  • REKLAMA
  • #2 3491773
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Według mnie to juz nie ma odwrotu, swoje pograły i juz chyba nic nie zrobisz z nimi :P Jak czymś mocnym posmarujesz to roztopisz, skleić tez nie bardzo po sie po kruszy. Jedyna opcja to pograć ile sie jeszcze da i wymienic górne zawieszenie :)
  • REKLAMA
  • #3 3491931
    proviev
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    RADMOR_MAN napisał:
    Witam, jaki macie patent na utwardzenie starych zawieszeń zintegrowanych z membraną? Mam 4szt. gds 30/30 i pewnie dostały już za swoje, chciałbym zwiększyc sztywność ich zawieszenia, które przez 30lat pewnie zmiękło.

Wydaje mi się, że skończy się jednak na wymianie zawieszeń. Można takowe kupić na allegro i samemu zamontować, ale jeżeli nie masz cierpliwości, to raczej odradzam Ci ten sposób. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie głośników do profesjonalnej regeneracji.
  • #4 3491943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3492529
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Heheh dobre bardzo dobre te pierwsze dwie opinie jak naprawic. To jest tak jak wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli glosnika w rekach...

A teraz cos o czym mowa w temacie...

Czyli to zawieszenei to poprostu papier. JAk sie tlucze w GDSa bas to sie tak ma ten glosnik pracowal w obudowie strojonej na 45Hz a sam ma FS ok 75Hz. Wiec najlepiej mu sie nie pracowalo. I jak sie uzywalo te kolumy do mowy bylo cacy ale jak sie puszczalo muzyke na nie z wmacnaicza eltron to poporstu tracil kontroel nad nimi i skakaly jak glupie rozrywajac zawieszenie...

Do rzeczy :

Wysmaruj zawieszenie farba kauczukowa. Usztywni to napewno i sklei wszelkie ubytki. nałóż kilka warstw ale nei do przesady.
  • #6 3492574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3492851
    proviev
    Poziom 14  
    mlody_elektronik napisał:
    Heheh dobre bardzo dobre te pierwsze dwie opinie jak naprawic. To jest tak jak wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli glosnika w rekach...

Czyli to zawieszenei to po prostu papier. JAk sie tlucze w GDSa bas to sie tak ma ten glosnik pracowal w obudowie strojonej na 45Hz a sam ma FS ok 75Hz. Wiec najlepiej mu sie nie pracowalo. I jak sie uzywalo te kolumy do mowy bylo cacy ale jak sie puszczalo muzyke na nie z wmacnaicza eltron to poporstu tracil kontroel nad nimi i skakaly jak glupie rozrywajac zawieszenie...

Do rzeczy :

Wysmaruj zawieszenie farba kauczukowa. Usztywni to napewno i sklei wszelkie ubytki. nałóż kilka warstw ale nei do przesady.

Hmm, jak szybko można wyciągnąć wnioski na odległość. Oki, niech kolega zrobi tak jak mówisz, i na jak długi okres to starczy?? Nigdy nie próbowałem regenerować głośników w ten sposób, bo nie lubię czegoś robić dwa razy. Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować ;)
  • REKLAMA
  • #8 3493200
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    proviev napisał:

Czyli to zawieszenei to po prostu papier. JAk sie tlucze w GDSa bas to sie tak ma ten glosnik pracowal w obudowie strojonej na 45Hz a sam ma FS ok 75Hz. Wiec najlepiej mu sie nie pracowalo. I jak sie uzywalo te kolumy do mowy bylo cacy ale jak sie puszczalo muzyke na nie z wmacnaicza eltron to poporstu tracil kontroel nad nimi i skakaly jak glupie rozrywajac zawieszenie...

Do rzeczy :

Hmm, jak szybko można wyciągnąć wnioski na odległość. Oki, niech kolega zrobi tak jak mówisz, i na jak długi okres to starczy?? Nigdy nie próbowałem regenerować głośników w ten sposób, bo nie lubię czegoś robić dwa razy. Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować ;)

KOlejne potwierdzenie twojej niewiezy nie wprowadzaj w bład...

JAk nie mozesz uwiezyc w to ze tonsil produkowal glosniki bez pianki polecam abys zobaczyl to zdjecie

i to zawieszenie mozna powlec farba kauczokowa wtedy staje sie duzo wytrzymalsze. To zawiesznie nie jest takie jak szwamka w GDN gdzie wytryzmywalo 15LAT i nic z niego nie zostawalo. To jest prawdziwy glosnik a nie szmelc on po 30latach wyglada jak nowy. A jak wyjedizesz kauczkiem to jeszcze kolejne 30 wytrzyma. Tylko ja pisalem powyzej nie na basie....
  • #9 3493256
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować

Ale chyba nie chodzi o gds 30/30, bo to nie niskotonowy a szerokopasmowka, i w przypadku tych glosnikow zawieszenie jest sztywne a nie na piance, nikt nie sprzedaje takich zawieszen osobno, tylko razem z membranami.

no i kto uzywa gds 30/30 w warunkach domowych? przecież to estradówka, żeby "nie przesadzać z głośnością" nie można zapodawać jej więcej niż parę wattów... :D

-----

barthezz: ale w modelach eltron 100, to byly juz chyba gd 30/50 ?

----
    Czy posmarowanie klejem ze wzgledu na zwiekszenie masy nie spowoduje spadku efektywnosci?
    Czy membrany tez mozna czyms zaimpregnowac by zwiekszyc trwalosc?
  • #10 3493367
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Posmarowanie klejem czy tez farba kauczukowa zawieszenie zmiejszy efektywnsoc w pasmie niskim a powinno ciut zwiekszyc w pasmie srednim. Czemu tak ?? POniewaz w niskich rejestrach bedize cewce ciezej ruszyc membrane do takiego wychylenia aby wydac niski dzwiek. W srednim pasmie cewka bedize bardziej trzymaana w szczelinie i nie straci efektywnosci bo sie cewka nie wychyli z szczeliny tylko caly czas bedize w niej. Wiec jak bylo by nie posmarowane moglo by byc na odwrot...

Membrany mozna zaimpregnowac. JEdnak nalezy doliczyc mase impregnatu do MMS glosnika. Przy wielkich glosnikach 15-24 cale az takiej roznicy nie bedize bo one graja niskim pasmem a tu nie ma az tak potrzeby lekiej membrany. Jednak w srendim pasmie moze byc klopot. POniewaz ciezka mmbrana nie zdazy tak szybko zadrgać aby wydac dzwiek...
  • #11 3493557
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Zwracam honor, myślałem że chodzi o głośnik z zawieszeniem piankowym.
    W tym przypadku oczywiście ze można impregnować zawieszenie ;)

P.S trzymałem już głośnik w rękach :P
  • #12 3493714
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ok, kupię kauczukówkę i posmaruję zawieszenia. Co do wypowiedzi dotyczących katowania gdsów: ja ich wcześniej nie miałem, planuje je wsadzic do paczek 100l@55-60Hz oczywiście po 2 na pakę. Mam już wszystkie 4 i niestety jeden miał zwichrowana cewkę, ale już ją naprostowałem lecz niestety musiałem przykleić kopułkę. Użyłem takiej jak w gdn 25/60, ale czuje, że ten felerny głośnik będzie słabym punktem całego zestawu.
  • #13 3494581
    proviev
    Poziom 14  
    proviev napisał:

Do rzeczy :

Wysmaruj zawieszenie farba kauczukowa. Usztywni to napewno i sklei wszelkie ubytki. nałóż kilka warstw ale nei do przesady
    .

KOlejne potwierdzenie twojej niewiezy nie wprowadzaj w bład...

JAk nie mozesz uwiezyc w to ze tonsil produkowal glosniki bez pianki polecam abys zobaczyl to zdjecie[/b]

i to zawieszenie mozna powlec farba kauczokowa wtedy staje sie duzo wytrzymalsze. To zawiesznie nie jest takie jak szwamka w GDN gdzie wytryzmywalo 15LAT i nic z niego nie zostawalo. To jest prawdziwy glosnik a nie szmelc on po 30latach wyglada jak nowy. A jak wyjedizesz kauczkiem to jeszcze kolejne 30 wytrzyma. Tylko ja pisalem powyzej nie na basie....

A czy ja gdzieś napisałem, że nie było głośników bez pianki?
    Niezależnie od Twojej zdania uważam, że taki głośnik powinno oddać się do profesjonalnego regenerowania, którego efekty będą słyszalne dłużej niż po domowej regeneracji.

Dodano po 18 [minuty]:

SzokalML napisał:
    Cytat:
    Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować

Ale chyba nie chodzi o gds 30/30, bo to nie niskotonowy a szerokopasmowka, i w przypadku tych glosnikow zawieszenie jest sztywne a nie na piance, nikt nie sprzedaje takich zawieszen osobno, tylko razem z membranami.

no i kto uzywa gds 30/30 w warunkach domowych? przecież to estradówka, żeby "nie przesadzać z głośnością" nie można łaskawie dać jej więcej niż parę wattów... :D

-----

barthezz: ale w modelach eltron 100, to byly juz chyba gd 30/50 ?

----
    Czy posmarowanie klejem ze wzgledu na zwiekszenie masy nie spowoduje spadku efektywnosci?
    Czy membrany tez mozna czyms zaimpregnowac by zwiekszyc trwalosc?

Napisałem, że w moim przypadku regeneracji poddane zostały głośniki niskotonowe, które używam w kolumnach usytuowanych w domku, natomiast głośnik gds 30/30 jest (tak jak napisałeś) szerokopasmowcem, produkowanym na licencji Pioneera.
  • #14 3494906
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    zwykły lakier bedzie pękać wiec nie smaruj nim.. albo farba kauczukowa albo butapren.. tylko z butaprenem uwazaj bo jak dasz za grubo to niezle usztywni.. ale za to mocy wiecej przyjma ;p
  • #15 3499300
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Fajnie, że się ludzie nagle douczyli czym smarować te zawieszenia, gdy ja miałem analogiczny problem z regenerowanymi gd 30/50 - sprzedanymi pod nazwą 30/80 przez dspeakera, nikt nie miał zielonego pojęcia co to jest.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic575083.html

tutaj link do tematu, dowiedziałem się bardzo różnych dziwnych rzeczy, jednak nikt do tego nie doszedł co to jest. Dowiedziałem się dopiero po obejrzeniu świeżo wysłanej membrany z świeżym powleczeniem, miejscami za grubym, jak zdrapałem to okazało się, że to coś ma konsystencję gumy i jest przejrzyste, wygląda więc na kauczuk. Teraz się dowiaduje wkońcu, że jest coś takiego jak klej kauczukowy który można śmiało zastosować na membrane.

No cóż, lepiej późno niż wcale.

Butapren też próbowałem, ale wydaje mi się, że nie dało to większego rezultatu (nie jest tak sztywny).

A co do tego linka do tamtego tematu, to proszę niech elektrodowicze sobie zobaczą, jak wygląda "pomoc" - obym nigdy już nie musiał takiej doświadczać.

Do autora tematu - Smaruj śmiało tym klejem kauczukowym - wygląda na to, że to jest to!
  • #16 3581379
    BASS_MAN
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    A co byście polecili do impregnacji nowego resoru górnego do estrtadówki wykonanego z tkaniny? Kupiłem takie nowe resory i są bez impregnatu. Normalnie w gotowych głośnikach estradowych , resory z tkaniny są pokryte lepką substancją, do której wszystko się zawsze lepi.
  • #17 3583247
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    jak bytaprenem to trzeba go rozcieńczyć acetonem - ładnie wniknie w papier.
    "Posmarowanie klejem czy tez farba kauczukowa zawieszenie zmiejszy efektywnsoc w pasmie niskim a powinno ciut zwiekszyc w pasmie srednim. Czemu tak ?? POniewaz w niskich rejestrach bedize cewce ciezej ruszyc membrane do takiego wychylenia aby wydac niski dzwiek. W srednim pasmie cewka bedize bardziej trzymaana w szczelinie i nie straci efektywnosci bo sie cewka nie wychyli z szczeliny tylko caly czas bedize w niej. Wiec jak bylo by nie posmarowane moglo by byc na odwrot... "

to to jakieś herezje.... SPL zalezy od MMS BL i RE i SD a nie od CMS!!! CMS niema zadnego związku z SPL
  • #18 3585482
    hki
    Poziom 20  
    czy ja wiem.. utwardzajac zawieszenie zmienia sie charakterystyka glosnika.. wystarczy wziac pod uwage skrajny przypadek gdy zawieszenie bedzie praktycznie nieruchome ... co sie stanie?.. nie bedzie dolow.. wynika z tego, ze kazda zmiana twardosci zawieszenia ma wplyw na charke a co za tym idzie na skutecznosc przy odpowiednich czestotliwosciach..
  • REKLAMA
  • #19 3586901
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Gdyby to nie miało wpływu na spl, to po co utwardzać zawieszenie w estradówce? bo jedynie traciłoby się na tym bas a w zamian żadnych profitów. Myślę, że jednak wprowadza to jakieś pozytywne zmiany.
  • #20 3587861
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    podatność zawieszenia w estradówkach wcale niejest mniejsza niz w głośnikach domowych - odmienna konstrukcja górnego zawieszenia ma na celu albo odciązenie układu drgającego (jak w przypadku GDSów) albo ograniczenie maksymalnej amplitudy i uchronienie głośnika przed zniszczeniem dla basówek

hhi - tak usztywnienie zawieszenia zmienia charakterysyke dla niskich tonów ale mając głośnik o Fs 20Hz i 300Hz charakterystyka dla 1kHz wygląda tak samo (pomijam inne roznice zmianie ulega jedynie podatność zawieszenia) - zmianie ulegnie także wytrzymałość mocowa głośnika - im twardsze zawieszenie tym mniejsze wychylenia... ale zadko który głośnik przekroczy X-max przy odcięcieu na 200Hz.....
  • #21 3588111
    hki
    Poziom 20  
    przy 1khz to sie zgodze..
  • #22 3601855
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    ja mam specjalny impregnat do zawieszen gornych ktory dostalem od Beymy a nazywa sie Beyma Stiffer.
  • #23 3606009
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Chwila , chwila.

Mi nie chodzi o impregnację resoru górnego w celu uzyskania lepszych parametrów lecz jest to niezbędne w celu uszczelnienia tego resoru gdyż obecnie bez impregnatu jest jak sito, zwyczajna tkanina.

A jaka jest potrzebna twardość zawieszenia układu drgajacego w głośniki np. 15 cali do zawodów

Mam taki jeden głosnik niestety nie mój, bo kosztuje tyle co moja Corsa A z roku 1992, średnica 15 cali i ma dwa resory dolne o średnicy 290 mm, i górny piankowy o grubości 3 mm i szerokości półkolistej wypukłości 40 mm.

Głośnik ma ze dwa lata pracy czyli już zdążył się wyrobić ale co mnie zastanawia jest twardy jak kamnień, trzeba niezle nacisnąć na membranę aby się ugięła. I jak to wtedy jest, przecież duża twardosć przy dużym skoku to potworny opór, pewnie przy paracy tego głośnika resory muszą parzyć :)

Nie narazie nie wiem bo nie gra. Jest zarżniety!!!

Oto zdjęcia tego czegoś :)
    Załączniki:
    • Czym impregnować zawieszenie w głośnikach estradowych? dB Drag.jpg (44.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czym impregnować zawieszenie w głośnikach estradowych? 15 cali dB Drag.jpg (39.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy impregnacji i utwardzania zawieszeń w głośnikach estradowych, zwłaszcza modeli GDS 30/30, które po wielu latach użytkowania tracą sztywność. Zawieszenia tych głośników są zintegrowane z membraną i wykonane z papieru, co utrudnia ich wymianę bez profesjonalnej regeneracji. Użytkownicy zalecają impregnację farbą kauczukową lub klejem kauczukowym (np. butapren rozcieńczony acetonem) jako metodę usztywnienia i zabezpieczenia zawieszenia, jednak z umiarem, aby nie nadmiernie zwiększyć masy i nie pogorszyć efektywności w niskim paśmie. Impregnacja zwykłym lakierem jest odradzana ze względu na pękanie. Wskazano, że utwardzenie zawieszenia wpływa na charakterystykę głośnika, zmieniając podatność i efektywność, szczególnie w niskich i średnich częstotliwościach. W przypadku membran można stosować impregnaty, ale należy uwzględnić wzrost masy membrany. Wspomniano także o profesjonalnej regeneracji jako najlepszym rozwiązaniu dla trwałej naprawy. Jeden z użytkowników polecił specjalny impregnat Beyma Stiffer do zawieszeń górnych. Dyskusja porusza także kwestie konstrukcyjne głośników estradowych i ich pracy w dużych obudowach, a także wpływ twardości zawieszenia na wytrzymałość i charakterystykę akustyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA