Witam, jaki macie patent na utwardzenie starych zawieszeń zintegrowanych z membraną? Mam 4szt. gds 30/30 i pewnie dostały już za swoje, chciałbym zwiększyc sztywność ich zawieszenia, które przez 30lat pewnie zmiękło.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRADMOR_MAN napisał:Witam, jaki macie patent na utwardzenie starych zawieszeń zintegrowanych z membraną? Mam 4szt. gds 30/30 i pewnie dostały już za swoje, chciałbym zwiększyc sztywność ich zawieszenia, które przez 30lat pewnie zmiękło.
mlody_elektronik napisał:Heheh dobre bardzo dobre te pierwsze dwie opinie jak naprawic. To jest tak jak wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli glosnika w rekach...
A teraz cos o czym mowa w temacie...
Czyli to zawieszenei to po prostu papier. JAk sie tlucze w GDSa bas to sie tak ma ten glosnik pracowal w obudowie strojonej na 45Hz a sam ma FS ok 75Hz. Wiec najlepiej mu sie nie pracowalo. I jak sie uzywalo te kolumy do mowy bylo cacy ale jak sie puszczalo muzyke na nie z wmacnaicza eltron to poporstu tracil kontroel nad nimi i skakaly jak glupie rozrywajac zawieszenie...
Do rzeczy :
Wysmaruj zawieszenie farba kauczukowa. Usztywni to napewno i sklei wszelkie ubytki. nałóż kilka warstw ale nei do przesady.
proviev napisał:mlody_elektronik napisał:Heheh dobre bardzo dobre te pierwsze dwie opinie jak naprawic. To jest tak jak wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli glosnika w rekach...
Czyli to zawieszenei to po prostu papier. JAk sie tlucze w GDSa bas to sie tak ma ten glosnik pracowal w obudowie strojonej na 45Hz a sam ma FS ok 75Hz. Wiec najlepiej mu sie nie pracowalo. I jak sie uzywalo te kolumy do mowy bylo cacy ale jak sie puszczalo muzyke na nie z wmacnaicza eltron to poporstu tracil kontroel nad nimi i skakaly jak glupie rozrywajac zawieszenie...
Do rzeczy :
Wysmaruj zawieszenie farba kauczukowa. Usztywni to napewno i sklei wszelkie ubytki. nałóż kilka warstw ale nei do przesady.
Hmm, jak szybko można wyciągnąć wnioski na odległość. Oki, niech kolega zrobi tak jak mówisz, i na jak długi okres to starczy?? Nigdy nie próbowałem regenerować głośników w ten sposób, bo nie lubię czegoś robić dwa razy. Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować
Cytat:Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować
mlody_elektronik napisał:proviev napisał:mlody_elektronik napisał:Heheh dobre bardzo dobre te pierwsze dwie opinie jak naprawic. To jest tak jak wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie mieli glosnika w rekach...
Do rzeczy :
Hmm, jak szybko można wyciągnąć wnioski na odległość. Oki, niech kolega zrobi tak jak mówisz, i na jak długi okres to starczy?? Nigdy nie próbowałem regenerować głośników w ten sposób, bo nie lubię czegoś robić dwa razy. Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować
KOlejne potwierdzenie twojej niewiezy nie wprowadzaj w bład...
JAk nie mozesz uwiezyc w to ze tonsil produkowal glosniki bez pianki polecam abys zobaczyl to zdjecie[/b]
![]()
i to zawieszenie mozna powlec farba kauczokowa wtedy staje sie duzo wytrzymalsze. To zawiesznie nie jest takie jak szwamka w GDN gdzie wytryzmywalo 15LAT i nic z niego nie zostawalo. To jest prawdziwy glosnik a nie szmelc on po 30latach wyglada jak nowy. A jak wyjedizesz kauczkiem to jeszcze kolejne 30 wytrzyma. Tylko ja pisalem powyzej nie na basie....
SzokalML napisał:Cytat:Dwa lata temu poddałem profesjonalnej regeneracji (polegającej m.in. na wymianie zawieszeń) głośniki niskotonowe, gram codziennie (w wrunkach domowych, więc nie przesadzam z głośnością) i jak na razie jest OK, ... czyli jednak miałem głośnik w rękach, no bo zanim zaniosłem go do regeneracji - musiałem go sam wymontować
Ale chyba nie chodzi o gds 30/30, bo to nie niskotonowy a szerokopasmowka, i w przypadku tych glosnikow zawieszenie jest sztywne a nie na piance, nikt nie sprzedaje takich zawieszen osobno, tylko razem z membranami.
no i kto uzywa gds 30/30 w warunkach domowych? przecież to estradówka, żeby "nie przesadzać z głośnością" nie można łaskawie dać jej więcej niż parę wattów...![]()
-----
barthezz: ale w modelach eltron 100, to byly juz chyba gd 30/50 ?
----
Czy posmarowanie klejem ze wzgledu na zwiekszenie masy nie spowoduje spadku efektywnosci?
Czy membrany tez mozna czyms zaimpregnowac by zwiekszyc trwalosc?