logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja napięć i prądów w obwodach LC z idealnymi źródłami stałymi

havq 27 Sty 2007 17:30 1043 7
  • #1 3494448
    havq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wymuszenia są stałe, obwody takie czasem mogą powstać podczas analizy prostych stanów nieustalonych, więc stąd ten temat...
    Mam pytanie dotyczące napięć i prądów na cewce i kondenstorze. Na rysunkach przedstawiłem obwody i napisałem odpowiedzi, czy ktoś mógłby zweryfikować ich poprawność ??
    Tak wiem, że to bardzo proste, ale ja nie jestem pewien ;)
    Znaczy mam wątpliwość konkretnie w pierwszym przypadku ( reszta tak dla pewności )

I_L = 0

U_C = E

I_L = I

U_C = 0
  • #2 3494488
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    niestety, ale nie widzę obrazków. Nie wiem po co korzystasz z "żabiego serwera", skoro masz możliwość zamieszczenia plików graficznych korzystając z serwera Elektroda.pl.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 3494634
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Wszystkie dobrze są.
    Lepiej na żabim niż na elce i tak juz powoli chodzi forum.
  • #4 3494835
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Rysunek A
    Prąd w cewce będzie narastał liniowo i będzie dążył do nieskończoności.
    Rys B
    Uc= E
    Rys C
    IL=I
    Rys D
    Napięcie na kondensatorze będzie narastać liniowo do nieskończoności
  • #5 3494859
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    faktycznie pierwszy przypadek to jakby wsadzić drut w źródło :D Tak się nie powinno podłączać :) W układzie z idealnym źródłem skończy się stopieniem kabla.
  • #6 3494946
    havq
    Poziom 11  
    jony napisał:

Rys D
    Napięcie na kondensatorze będzie narastać liniowo do nieskończoności

A dla takiego przypadku (pulsacja zerowa, bo źródło stałe) nie traktuje się kondensatora jako rozwarcia, czy jest on rozwarciem dopiero w momeńcie pełnego naładowania kondensatora ??
  • #7 3495010
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    havq napisał:
    Wymuszenia są stałe, obwody takie czasem mogą powstać podczas analizy prostych stanów nieustalonych, więc stąd ten temat...
    Mam pytanie dotyczące napięć i prądów na cewce i kondenstorze. Na rysunkach przedstawiłem obwody i napisałem odpowiedzi, czy ktoś mógłby zweryfikować ich poprawność ??

tylko, że na tak postawione pytanie, ja nie umiem odpowiedzieć, ponieważ nie napisałeś o jaką fazę stanu nieustalonego Tobie chodzi, a to jest w tym przypadku istotna sprawa.
    Dlatego też nie odpowiem dotąd, jak nie sprecyzujesz swego pytania, ponieważ na stan ustalony (t ==>> ∞) niektóre Twoje odpowiedzi są błędne, natomiast również inne są błędne na chwilę włączenia ( t =0).

Pozdrawiam
  • #8 3495296
    havq
    Poziom 11  
    Nie chodzi mi w tym momeńcie o analize stanów nieustalonych.
    Specjalnie użyłem dużych liter żeby ktoś nie pomyślał, że szukam przebiegów czasowych albo wartości chwilowych.
    Chodzi mi po prostu o wartość prądu, bądź napięcia na tych elementach pasywnych podczas załączenia źródła stałego idealnego ( z wykorzystaniem metodzy symbolicznej rozwiązywania obwodów, o ile da się ją zastosować w takim przypadku )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy weryfikacji wartości napięć i prądów w obwodach LC z idealnymi źródłami stałymi, szczególnie w kontekście prostych stanów nieustalonych i analizy symbolicznej. Autor pyta o poprawność założeń dotyczących prądu w cewce i napięcia na kondensatorze w czterech przedstawionych schematach, gdzie wymuszenia są stałe. W odpowiedziach potwierdzono poprawność większości założeń, jednak zwrócono uwagę, że w pierwszym przypadku (cewka bezpośrednio do idealnego źródła stałego) prąd będzie narastał liniowo do nieskończoności, co jest fizycznie nierealne i może prowadzić do uszkodzenia elementów. Podkreślono, że kondensator w stanie ustalonym zachowuje się jak rozwarcie, ale w momencie załączenia napięcie na nim może się zmieniać. Dyskusja uwzględnia różnicę między analizą chwilową (stan nieustalony) a wartością stałą (stan ustalony) oraz wskazuje na konieczność precyzyjnego określenia momentu analizy. Poruszono także kwestie praktyczne dotyczące publikacji rysunków na forum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA