logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć punkt pracy lamp 6P3S z transformatorem TS50/49?

simoneus1 31 Sty 2007 01:23 4302 11
REKLAMA
  • #1 3509461
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Mam te oto elementy wzmacniacza lampowego jednak nie umiem jeszcze wyznaczyć punktu pracy tych ze lamp by mogły współpracować z tym oto transformatorem. Chciałbym, aby ktoś pomógł mi (zrobił za mnie :D) schemat z zastosowaniem tych o to elementów, jednak prosiłbym, aby wyliczenia zostały opublikowane na forum, bym ja i wielu innych mogli się czegoś nauczyć. Pozdrawiam.

P.S. Trafo ma impedancje 4,8kΩ, zasilanie 450 V i klasa AB. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3509878
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!

A co z TG? transformatorkiem TS zasilisz jedynie ta lampe a zeby otrzymac 'reszte' dzwieku to trzeba Ci jeszcze transformatora glosnikowego. Masz taki transformator? Bo bez niego to albo sluchawkowca albo nic nie zrobisz.Takie moje zdanie.

Pozdrowienia
    AIrnox
  • #3 3509933
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    airnox napisał:
    A co z TG?

Może w pierwszej chwili wydawać się to niejasne ale chodzi o wykorzystanie transformatota sieciowego w charakterze wyjściowego a właściwie o jego obliczenie.
  • REKLAMA
  • #4 3510010
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    simoneus1 napisał:
    Mam te oto elementy wzmacniacza lampowego jednak nie umiem jeszcze wyznaczyć punktu pracy tych ze lamp by mogły współpracować z tym oto transformatorem. Chciałbym, aby ktoś pomógł mi (zrobił za mnie :D) schemat z zastosowaniem tych o to elementów, jednak prosiłbym, aby wyliczenia zostały opublikowane na forum, bym ja i wielu innych mogli się czegoś nauczyć. Pozdrawiam.

P.S. Trafo ma impedancje 4,8kΩ, zasilanie 450 V i klasa AB. Z góry dziękuje.

Te trafo było polecane przez Toma, ale do niższych napięć zasilania. Z tego co pamiętem to około 400V.
  • #5 3510133
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    To się dobrze składa, bo 6P3S ma Uamax=250V.
    Zabieram się właśnie za identyczną rzecz i nie mam zamiaru niczego liczyć :) Zrobię po prostu zewnętrzny bias, katody do masy, a biasem tak wyreguluję prąd lampy, żeby nie przekroczyć Pa. Pewnie Us1 wyjdzie minus dwadzieścia kilka V. Ua będzie ok 300V (trochę przekroczę wartośc maksymalną). Bias regulowany zrobie do jakichś -60V to i EL34 w razie czego wejdzie.
    To trafo daje Raa=4k5 czy 5k dla Rg=8Ω.
  • REKLAMA
  • #6 3510770
    simoneus1
    Poziom 16  
    Według Toma 4,8 kΩ. Ja jednak prosiłbym aby mi to wyliczył. a czy nie da się zastosować takiego napięcia bo potrzebowałbym do przedwzmacniaczu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3510791
    jethrotull
    Nie rozumiem o co Ci chodzi. Czy o to, skąd się wzięło to 4k8? Proste:
    Rg = 8R
    Przekładnia = 230V/9V = 25.5
    Impedancja strony pierwotnej = Rg * Przekładnia^2 = 8 * 653 = ok 5k
  • #8 3510945
    simoneus1
    Poziom 16  
    Tom pisze 4.8 kΩ wiec mówie jak on napisał na swojej stronie :D. A tak nawiasem mówiąc ten transformator był konstruowany na 220 V :D. Chyba, że te nowe są zmienione, trzeba to sprawdzić :D. Pozdrawiam.
  • #10 3511161
    simoneus1
    Poziom 16  
    To co pomógłby mi ktoś z tym schematem ??
  • #11 3514149
    jethrotull
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/pt3.gif
    Uzwojenia wtórne trafa połącz równolegle a połówki pierwotnego - szeregowo. Które to są konkretnie piny to mogę powiedzieć wieczorem.
    Rs2 i -Us1 dobierz tak, aby przy maksymalnym wysterowaniu nie przekroczyć mocy admisyjnej odpowiednio siatek drugich i anod lamp.
  • #12 4183119
    kilan
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Moze troche pozno ale dla potomnych :)
    TS50/49 (teoretycznie 230/ 2x9V)
    Musze stwierdzic ze poszczegolne egzemplarze musza roznic sie miedzy soba i to znacznie - stad czeste stwierdzenia ze trafa sieciowe sa "gorzej" nawijane.
    Moj egzemplarz(nowy wyrob Indel):
    Uzas= 227V (zmierzone)
    Uwt= 9.5V (zmierzone)
    stad przekladnia - 23.9
    i Raa - (dla obciazenia 8 Ohm) - 4567 (jak ladnie cyferki po kolei)
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyznaczenia punktu pracy lampy 6P3S w układzie wzmacniacza lampowego z zastosowaniem transformatora sieciowego TS50/49 jako transformatora wyjściowego o impedancji 4,8 kΩ i zasilaniu 450 V w klasie AB. Uczestnicy zwracają uwagę, że transformator TS50/49, pierwotnie zaprojektowany jako transformator sieciowy 230 V/2x9 V, może być użyty jako transformator wyjściowy, jednak jego parametry różnią się w zależności od egzemplarza. Przekładnia wynosi około 23,9–25,5, co pozwala na obliczenie impedancji pierwotnej transformatora (Raa) około 4,5–5 kΩ przy obciążeniu 8 Ω. Zalecane jest połączenie uzwojeń wtórnych równolegle i połów pierwotnego szeregowo. Punkt pracy lampy można ustawić za pomocą zewnętrznego biasu, regulując prąd katody tak, aby nie przekroczyć mocy dopuszczalnej lampy i transformatora. Wskazano, że dla lampy 6P3S maksymalne napięcie anodowe Uamax wynosi około 250 V, a w praktyce można zastosować napięcie anodowe około 300 V z regulowanym biasem do około -60 V, co umożliwia także zastosowanie lamp EL34. Podkreślono konieczność doboru rezystorów i napięć tak, aby nie przekroczyć mocy siatek drugich i anod lamp przy maksymalnym wysterowaniu. Podano również link do schematu połączeń transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA