logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio VW Alpha 4 (Grundig) z procesorem D17011GF E91?

bartek 12 Sie 2002 18:14 12251 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak odczytać i obliczyć kod zabezpieczający w radiu VW Alpha 4 Grundig z procesorem D17011GF E91?

Kod do tego radia nie wynika z samego numeru seryjnego; trzeba odczytać zawartość procesora albo pamięci i dopiero z niej go obliczyć [#32774][#33597] Najprościej włożyć pamięć 24C02 w podstawkę, zablokować radio na SAFE 2 i zostawić je włączone około godziny, aż w pamięci pojawią się potrzebne bajty [#33245] Do obliczenia kodu potrzebne są przede wszystkim pierwsze 4 bajty, czyli dwie dwubajtowe liczby; kolejne bajty służą tylko do kontroli, więc jeśli odczyt jest błędny lub zły typ pamięci został odczytany jako 24C16, trzeba to poprawić [#33279][#33462][#33597] Zawartość można też czytać bezpośrednio z procesora NEC/D17011GF, ewentualnie przez magistralę po krótkim uśpieniu procesora na czas odczytu poszczególnych bajtów [#32548][#32778] Gdy podasz poprawne pierwsze dwa słowa 2-bajtowe, da się policzyć kod i sprawdzić resztę wsadu [#33597][#33636]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 31924
    bartek
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    proszę o pomoc w odblokowaniu ww alpha 4 (grunding)
    procesor D17011GF E91
    pamięci brak jest tylko miejsce na pamięć
    numer radia vwz2z1p1304664
    pomoce można kierować na elektron4(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 32548
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To jedno z trudniejszych prostych radii. Lepiej oddaj komuś kto wie jak to zrobić. Trzeba przeczytać co jest w NECu.

Ha, Ha, nie ma eeproma i już kłopot.... ;-)

Skąd jesteś?

SławeK
  • #3 32762
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Sławku a Ty wiesz jak to radio sie robi ?
    Pozdrawiam
    Mirek
  • REKLAMA
  • #4 32774
    SlaweK
    Poziom 43  
    Tak. Jest kilka sposobów. Przeczytać procesor, podstawić pamięć i zaklęciem zobaczyć co się w niej nagle znajdzie i przeliczyć. A można i z seriala ale tego nie wie nikt. Mówiłem że to trudne radio, zrobiłem ich kilka.

SławeK
  • #5 32777
    Mirek71
    Poziom 20  
    Wlasnie myslalem o podstawieniu i zaczarowaniu,gdzies o tym czytalem,ale nie mialem okazji sprawdzic,choc teoretycznie niby wszystko wiem( nawet jak przeliczyc)
    Pozdrawiam
    Mirek
  • #6 32778
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ten opis Tadka krąży po sieci. Ale są lepsze sposoby, też nie mam w tej chwili sztuki do zabawy. Można go czytać po magistrali ale trzeba uśpić procesor na moment czytania poszczególnych bajtów.

SławeK
  • #7 33090
    bartek
    Poziom 20  
    ja słyszałem że trzeba włożyć pamięć 24c04
    zablokować na safe 2 odczytać jakieś 4 bajty
    i obliczyc nie wiem jak obliczyć bo zrobiłem
    i w pamięci coś się pokazało
  • #8 33137
    SlaweK
    Poziom 43  
    No to jak będziesz miał pierwsze 4 i ostatnie 4 to napisz, policzymy.

SławeK
  • REKLAMA
  • #14 33245
    bartek
    Poziom 20  
    mam taki opis ale nie wiem jak się do tego zabrać
    z pamięcią zrobiłem jak jest tu napisane

CPU: D 17011GF E91
    MEMORY: PŁYTA Z MIEJSCEN NA PAMIĘĆ 2402
    TECH:
    BLOKUJEMY RADIO NA SAFE 2 WKŁADAMY PAMIĘĆ W PODSTAWKĘ I WŁĄCZAMY RADIO
    NA 1 GODZINĘ PO KTÓREJ NA WYŚWIETLACZU POJAWI SIĘ SAFE I W PAMIĘCI
    BĘDĄ ZAPISANE CZTERY BAJTY.
    PRZYKŁAD : 6A 9D 6A 9D TERAZ TRZEBA DOPISAĆ CZTERY GÓRNE BAJTY
    PIERWSZY BAJT OBLICZAMY Z DOLNEGO BAJTU 6A STARSZ CZĘŚĆ BAJTU=6 ONA
    ZOSTAJE MŁODSZA CZĘŚĆ BAJTU=A=0101 NEGUJEMY 1010=5 I MAMY
    PIERWSZY BAJT=65
    NASTĘPNIE NALEŻY UZUPEŁNIĆ POZOSTAŁE TRZY BAJTY TO ZNACZY W STARSZĄ
    CZĘŚĆ BAJTU NALEŻY WPISAĆ CYFRY OD 0 DO F AŻ PRZESTANIE SIĘ
    POKAZYWAĆ NA WYŚWIETLACZU NAPIS Err 0 1,PÓŻNIEJ ROBIMY TO
    SAMO Z MŁODSZĄ CZĘŚCIĄ BAJTU I PO KOLEI DO CZWARTEGO BAJTU,AŻ
    NA WYŚWIETLACZU BĘDZIE SAMO SAFE
    NASTĘPNIE ABY ODCZYTAĆ KOD NALEŻY STARSZĄ CZĘŚĆ BAJTU $FF ZANEGOWAĆ
    TO ZNACZY9=1001 NEGUJEMY DWIE PIERWSZE CYFRY=0101=5,NEGUJEMY
    MŁODSZĄ CZĘŚĆ BAJTU TO ZNACZY D=1101 NEGUJEMY DWIE PIERWSZE
    CYFRY=0001=1 OTRZYMUJEMY CYFRĘ 51 KTÓRĄ WPISUJEMY W KOMÓRKI
    $FD I $FF PAMIĘĆ WKŁADAMY DO GRUNDIGA 2803 LUB PODOBNEGO I
    PO URUCHOMIENIU RADIO BĘDZIE BEZ KODU PRZYCISKAMY KLAWISZ UM I
    NA WYŚWIETLACZU POKAŻE SIĘ KOD .
    UWAGA : PRZY WPISYWANIU CYFR DO BAJTÓW ZAWSZE OD 0 DO F
    proszę o podpowiedź lub jakąś lebszą instrukcję
    dzięki ELEKTRON4(_at_)WP.PL
  • #15 33279
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ten opis jest dobry ale trzeba wiedzieć jak się to robi. ;-)
    A to co przysłałeś to jakiś śmietnik. Normalnie w innych miejscach pojawiają się bajty i niestety z tego nie da się jeszcze wyliczyć kodu.
    Trochę za mało danych. I niestety ale sa potrzebne pierwsze 4 bajty a właściwie to dwie dwubajtowe liczby a następne to tylko dla kontroli, podobnie z ostatnimi, one też do kontroli.

Ciekawe dlaczego czytałeś 24c02 jako 24c16???

SławeK
  • #16 33363
    bartek
    Poziom 20  
    pierwsze cztery bajty to
    7f ff df ff f7 ff fd ff
    a od tej pory powtarza się to samo w lini 00
    w pozostałych jest fffffffffffffffff
    buć może że źle przeczytałem tamtą pzmięć
    sławku spójż na to i napisz co się z tym da zrobić
    dzięki 8O 8O
  • #17 33462
    SlaweK
    Poziom 43  
    Z tym jeszcze nie da się nic zrobić, przeczytaj jeszcze raz dokładnie ten opis
    a będziesz wiedział co z tym zrobić.
    Jeśli początek to 7F FF to następne powinny być 44 12, to tylko na przykład. ;-)

SławeK
  • #19 33597
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak podasz mi pierwsze 4 liczby dwubajtowe to policzę Ci kod i ostatnie 4 bajty. Dwa pierwsze są kodem a następne 2 to rodzaj sumy kontrolnej. ostatnie to licznik błędów i wszystkie one muszą pasować do siebie.
    Zrób dokładnie jak jest napisane. Przeczytaj to 10x dokładnie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #21 33633
    Mirek71
    Poziom 20  
    To powinny wystarczyc Ci dwie pierwsze komórki,bo nastepne mozesz sobie takze obliczyc -nieprawdaz ?
    Pozdrawiam
    Mirek
  • #22 33636
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zgadza się. Pisałem ze nastepne slużą mi do sprawdzenia czy dobrze je
    odczytał. ;-)

SławeK
  • #24 35090
    SlaweK
    Poziom 43  
    ;-) to już nie będzie o czym myśleć. ;-)
    Przeczytaj jeszcze ze 100x ten opis i zrób dokładnie tak jak tam napisano. A ja Ci policzę kod jak będziesz miał z czego go liczyć.

SławeK
  • #25 39795
    MelJey
    Spec od car audio
    SlaweK napisał:

Jeśli początek to 7F FF to następne powinny być 44 12, to tylko na przykład.

Nie wiem czy się nie myle , ale wydaje mi się że jeśli początek jest 7F FF to dalej chyba 4B ED ???. Nigdy nie robiłem takiego radia , ale miałem trzy pliki do nich(Grundig 2803) i zacząłem bawić się w liczenie. W tych trzech wychodzi dobrze z obliczeń , tylko w tym przykładzie mi coś nie pasuje. Jezeli Sławku możesz , to odpisz czy wszystko jest w porządku z tym przykładem.

PozdRAWIam!!
  • #26 42503
    MelJey
    Spec od car audio
    A może ktoś ma biny do tych radii ze znanym kodem?? Doszedłem do tego jak są obliczane wszystkie bajty , ale nie wiem jak z pierwszych czterech procesor oblicza kod(mam tylko jeden bin ze znanym kodem).
    Jeżeli ktoś takowe posiada proszę o podesłanie.
  • #27 42540
    SlaweK
    Poziom 43  
    Spróbuję znaleść to Ci podeślę ale po co wyważać otwarte drzwi. Jest kilka programów które to liczą. Kiedyś do tego doszedłem. Chcesz się pobawić? Reszta na prv.

SławeK
  • #29 43316
    SlaweK
    Poziom 43  
    Słabo myślisz. Wyobraź sobie taką sytuację. Na szynie I2C są dwa układy
    pod tym samym adresem. Jeden ma zawartość jakąś a drugi inną. Procesor pyta i wartość komórki i odpowiadają oba ale różnie, procesor stwierdza błąd transmisji. A jeśli odpowiedzą tak samo to przechodzi do następnej swojej funkcji. Teraz, jeden możesz modyfikować do woli a drugi nie. Jak określisz zawartość drugiego. Nie potrtzebny jest cały, wystarczy kilka potrzebnych bajtów a dokładnie dwa. Założyć należy jeszcze że procesor toleruje minimalne różnice czasu odpowiedzi.

SławeK
  • #30 44008
    MelJey
    Spec od car audio
    Dzięki Sławku za podesłane materiały-zaczynam działać. A co do wyważania otwartych drzwi - po prostu chciałem wiedzieć jakie zależności są między poszczególnymi bajtami (bo kalkulatora nie posiadam :( ) Na szczęście była to tylko prosta matematyka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania radia VW Alpha 4 (Grundig) z procesorem D17011GF E91, które nie posiada wbudowanej pamięci EEPROM, a jedynie miejsce na zewnętrzną pamięć 24C02 lub 24C04. Proces odblokowania wymaga włożenia pamięci, zablokowania radia w trybie SAFE 2, odczytania czterech bajtów z pamięci i obliczenia kodu odblokowującego na podstawie tych danych. Metoda polega na manipulacji bajtami, negacji i uzupełnianiu ich wartości, aż na wyświetlaczu pojawi się komunikat SAFE bez błędów. Wymagana jest znajomość dokładnego sposobu odczytu i interpretacji danych z magistrali I2C, a także umiejętność przeliczenia kodu z odczytanych bajtów. W dyskusji podkreślono, że jest to trudny proces, często wymagający doświadczenia i specjalistycznej wiedzy, a także że istnieją programy ułatwiające obliczenia. Wspomniano również o potrzebie posiadania pierwszych czterech bajtów (dwie dwubajtowe liczby) oraz ostatnich bajtów jako sum kontrolnych i liczników błędów, które muszą być zgodne. Poruszono także temat analogii do innych modeli Grundig, Forda i Blaupunkta oraz różnic w algorytmach zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA