logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę wybrać do subwoofera z głośnikiem Alphard LW100A4?

mr.box 10 Lut 2007 21:22 3639 11
  • #1 3553990
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam.

Posiadam głośnik Alphard LW100A4 http://www.alphard.pl/product/51/58 . Leży mi ''odłogiem'' w warsztacie więc postanowiłem coś zbudować. Padło na subwoofer estradowy, gdyż prowadzę od czasu do czasu dyskoteki (szkolne).
    Przy projektowaniu zatrzymał mnie problem z obudową. Jaką zrobić?? Przeglądałem forum i DIY; i widziałem różne obudowy. Jedne są z głośnikiem na froncie, a inne zabudowane. Jaką zastosować?? Dodaje załącznik z moim projektem obudowy.

PS. Wiem że ten głośnik jest mały (10'') ale coś bassu na pewno da ( w sprzęcie szkolnym jest kiepsko z bas-em).

Z góry dzięki
    Załączniki:
    • Jaką obudowę wybrać do subwoofera z głośnikiem Alphard LW100A4? Subwoofer Estradowy.JPG (20.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 3555829
    steraf
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Twój projekt to nie subwoofer ale tuba :D Jest to skomplikowana obudowa, ale chyba najefektywniejsza. W twoim projekcje ścianki wewnętrzne są równoległe a powinny sie rozszerzać do wylotu.
  • #3 3556244
    mr.box
    Poziom 15  
    Chodzi mi o uzyskanie jak największej efektywności subwoofera.
    Jakie macie propozycje co do litrażu obudowy na głośnik....Mi wychodzi ok. 45L, ale nie wiem czy dobrze liczyłem bo w bass box pro nie ma takiej obudowy.

''steraf'' czyli ścianki ''wyjścia głosu'' z subwoofera mają się ciągle powiększać??
  • #4 3556307
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam ten głośnik nie nadaje się na suba na estradę za mała efektywność nie będzie go prawie słychać na większej przestrzeni a już wogule na tubę.
  • #5 3556651
    mr.box
    Poziom 15  
    czarek18 na samym początku pisałem
    Cytat:
    PS. Wiem że ten głośnik jest mały (10'') ale coś bassu na pewno da ( w sprzęcie szkolnym jest kiepsko z bas-em).
    i
    Cytat:
    Posiadam głośnik Alphard LW100A4 http://www.alphard.pl/product/51/58 . Leży mi ''odłogiem'' w warsztacie więc postanowiłem coś zbudować.
    . Coś bassu na pewno da - sala jest mała.

Proszę o kolejne posty....
  • #6 3558037
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Tak, tylko mniejsze głośniki mają wyższy FS. Do typowej tuby nadają się głośniki 12" wzwyż. Dlatego taka obudowa odpada. Musi być coś z konwencjonalnych rozwiązań typu BR czy Closed. Do jakiej muzyki będzie służył sub?
  • #7 3558147
    mr.box
    Poziom 15  
    Subik ma być uzupełnieniem do zestawu kolumn na dyskotece szkolnej.....Miałem go już kiedyś w nieliczonej obudowie (nie pamiętam jakie wymiary i litraż...robiona na oko) i dawał on takie uzupełnienie tych kolumn....
    Teraz leży mi ten głośnik w warsztacie więc pomyślałem, ze coś zorbie z niego....
    Większość subów estradowych ma właśnie taką obudowę więc pomyślałem o niej...
    A jeżeli mi odradzasz taką...to zrobił bym np. normalną tylko że dużo większą i z jakimiś dużymi BR.....czy taka kombinacja będzie dobra??
  • Pomocny post
    #8 3558226
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Zbyt duża obudowa go zabije - będzie w niej furkotał i wogóle nie będzie go słychać. Proponuję wpisać parametry w WinISD i wyliczyć dla niego dobrą obudowę. Ewentualnie można go wyżej zestroić bo bas w większym pomieszczeniu się zgubi.
  • #9 3558273
    mr.box
    Poziom 15  
    W WinISD niestety nie umie...ale za to w bass box pro umie... :D
    Jutro go oblicze i prześle wyniki...zobaczymy co wyjdzie...
  • #10 3558547
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #11 3559214
    mr.box
    Poziom 15  
    Właśnie obliczyłem obudowę i wyszło mi tak:
    118 L (liczone na X-bass) 796,2 x 492,1 x 304,1
    1x BR szerokość 70mm (strojony na 27,5 Hz) długość 71mm

Co o tym sądzicie??
    Jeżeli będą potrzebne jakieś wykresy mogę zamieścić
  • Pomocny post
    #12 3560699
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Możesz wypisać parametry głośnika??

Od razu widzę, że strojenie za niskie. Tych częstotliwości prawie nie usłyszysz. Strojenie powinno być ok. 40 Hz, ale to już zależy od głośnika. Podasz mi parametry to też policzę.

EDIT:
    Nie ufam tym ze stronki Alpharda, ale policzyłem według nich i o to mój wynik.

Oto i on - 93 litry strojone na 45Hz Bass-Reflexem od długości 1cm (??) i średnicy 70mm.

Group delay w okolicach strojenia to 11ms, więc można to zaakceptować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniej obudowy do głośnika Alphard LW100A4, który ma być użyty jako subwoofer estradowy na szkolnych dyskotekach. Projekt początkowo zakładał obudowę tubową, jednak zwrócono uwagę, że jest to skomplikowana konstrukcja, a ścianki wewnętrzne powinny się rozszerzać ku wylotowi, co w projekcie nie zostało uwzględnione. Uczestnicy podkreślili, że głośnik 10" ma zbyt wysoką częstotliwość rezonansową (FS) i niską efektywność, co czyni go mało odpowiednim do tuby estradowej, gdzie preferowane są głośniki 12" i większe. Zamiast tuby rekomendowano klasyczne obudowy typu bass-reflex (BR) lub zamknięte (Closed). Zwrócono uwagę, że zbyt duża objętość obudowy może negatywnie wpłynąć na brzmienie, powodując niepożądane rezonanse. Autor obliczył objętość obudowy na około 118 litrów z jednym portem BR strojonym na 27,5 Hz, co zostało skrytykowane jako zbyt niskie strojenie, niewpływające na słyszalny bas. Zaproponowano strojenie na około 40-45 Hz przy objętości około 93 litrów, co jest bardziej optymalne dla tego głośnika. Zalecano użycie programów do symulacji, takich jak WinISD lub Bass Box Pro, do precyzyjnego doboru parametrów obudowy i strojenia. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem dla Alphard LW100A4 jest obudowa bass-reflex o objętości około 90-100 litrów, z portem strojonym na wyższą częstotliwość (około 40-45 Hz), unikając konstrukcji tubowych i zbyt dużych skrzyń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA