logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sub - czy parametry głośnika pasują pod obudowę?

złoty 31 Maj 2007 21:40 1128 8
  • #1 3940825
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Koledzy zrobiłem sobie suba jego wymiary to:
    długość 29 cm
    szerokość 29 cm
    wysokość 46 cm
    rurka bass-reflex wymiary :
    długość 23 cm
    średnica rurki 7,5 cm
    Parametry głośnika
    krótkie info: 10" Woofer z membraną wolno-suszoną, poliwęglanową na miękkim zawieszeniu. Magnes wentylowany. Kosz aluminiowy z podkładką piankową z przodu, czarny.
    Moc [ Waty Max ]200 W
    Moc [RMS] 100 W
    SPL [dB] 91 dB
    Impedancja [ohm] 4 ohm
    Pasmo przenoszenia [Hz] 48-3500 Hz
    Materiał membrany Poliwęglan
    Zawieszenie górne Gumowe
    Kosz Stalowy
    Rozmiar głośnika [cale/mm] 10" / 250 mm
    Średnica membrany 215 mm
    Głębokość montażowa 114 mm
    Średnica cewki [cale / mm] 1,5" / 40 mm
    Karkas cewki Aluminium
    X-max [mm] 4,5 mm
    Magnes [mm] 140 mm x 20 mm
    Waga 2,97 kg
    Fs [Hz] 48 Hz
    Qts 0,38
    Vas [L] 66 l
    Re [Ohm] 3,8 ohm
    BL 10,3 N/A
    Sd 362 cm2
    Qms 2,7
    Qes 0,44
    Mms [g] 55,3 g
    Cms [mm/N] 0,35 mm/N

wielkość obudowy obliczałem programem WinISD lecz nie wiem czy dobrze to zrobiłem bardzo bym prośił aby ktoś doświadczony w tej dziedzinie sprawdził czy rzeczywiście takie parametry głośnika pasują pod tą obudowę
    za pomoc dzięki
  • #2 3941741
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Nie napisałeś czy to wymiary zewnętrzne czy wewnętrzne a jeżeli zewnetrzne to jaka jest grubość ścianiki?? Jak mamy policzyć ile litrów ma obudowa żeby to sprawdzić???? Może poprostu napisz ile litrów ma obudowa.
  • #3 3943691
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Koledzy podałem wymiary obudowy od wewnątrz a grubość ścianki ma 2 cm
  • #4 3944408
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Czyli buda ma 38,69l. Czyli w sumie standart, jeżeli możesz to podaj nazwę przetwornika, dane katalogowe nie zawsze odzwierciedlają jego prawdziwe właściwości, byćmożę ktoś na forum już go przebadał i może podać dokładniejsze parametry.
  • #5 3944545
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Kolego ale z tym przetwornikiem to nie zabardzo rozumię co to jest bo ja dopiero zaczynam się z tym bawić ten sub jest moim pierwszym dziełem tak więc jak byś mógł dokładniej powiedzieć o co z tym przetwornikiem chodzi a dane głośnika znalazłem na stronie www.alphard.pl
  • #6 3944621
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Przetwornik=głośnik Na stronie Alpharda jest kilkadziesią głośników, podaj nam konkretny model który użyłeś. Te dane katalogowe to od razu mówię, że możesz sobie zapomnieć, tyle są warte, zgadzają się tylko wymiary głośnika. Podaj model to może znajdą się prawidłowe dane i sprawdzimy na ile poprawna jest twoja obudowa, bo chyba o to po części chodzi.
  • #7 3944714
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Głośnik: Alphard model: LW-1000
  • #8 3945032
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Obudowa w sumie może być, z tym, że ja bym nie wstawiał do niej bass-reflexa. Sprawdź jak gra w zamkniętej, moim zdaniem jest to dużo lepszy dźwięk, wystarczy, że zatkasz rurę, albo przystaw tą stroną do ściany. Reszta ok, ale nie widze danych o zwrotnicy, przy ilu obcina pasmo?
  • #9 3945103
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Kolego bo do tego suba nie dawałem zwrotnicy bo wzmacniacz ma osobny kanał przeznaczony specjalnie pod suba
    Link ze zdjęciem suba
    (mój jest na wzór tego suba ze zdjęcia a filc gdzie można kupić)

http://jarrro2.republika.pl/sub.jpg

Panowie i będzie coś z tego suba czy nie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dopasowania parametrów głośnika Alphard LW-1000 do obudowy subwoofera o wymiarach wewnętrznych 29x29x46 cm i objętości około 38,7 litrów, z bass-refleksem o długości 23 cm i średnicy 7,5 cm. Głośnik 10" (250 mm) posiada membranę poliwęglanową, moc RMS 100 W, impedancję 4 Ω, częstotliwość rezonansową 48 Hz oraz parametry Thiele-Small (Qts 0,38, Vas 66 l). Użytkownik korzystał z programu WinISD do obliczeń obudowy, jednak pojawiły się wątpliwości co do poprawności doboru. Wskazano, że dane katalogowe mogą nie odzwierciedlać rzeczywistych właściwości głośnika i zasugerowano podanie dokładnego modelu, co zostało uzupełnione. Zasugerowano również rozważenie zastosowania obudowy zamkniętej zamiast bass-refleksu, gdyż może to poprawić jakość dźwięku. Wzmacniacz posiada osobny kanał dla subwoofera, dlatego nie zastosowano zwrotnicy. Podano link do wzoru obudowy z filcem. Brak szczegółowych danych o zwrotnicy i filtracji pasma.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA